BILETE ONLINE

Nicolas Simion Quartet 

Parallel Universes  

Nicolas Simion – saxofon, flaut, clarinet bas (AT / RO)

Antonis Anissegos – pian (GR)

Sorin Romanescu – chitară și electronics (RO)

Chris Dahlgren – contrabas (SUA)

 

Folclor și muzica secolului XXI în concertul de jazz de joi, 7 iunie de la ARCUB

 

Nicolas Simion Quartet cântă joi, 7 iunie, de la ora 20.00 la ARCUB în Parallel Universes, penultimul concert al stagiunii Artist in Residence organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Saxofonist de jazz, improvizator, compozitor și producător, Nicolas Simion propune pentru concertul din seria Artist in Residence un program nou, cu muzică originală, piese inspirate din folclor și piese inspirate de muzica secolului XXI.

“Neîndoielnic, Nicolas Simion este şi rămâne unul dintre puţinii, dacă nu unicul muzician al nostru care continuă în contemporaneitate, pe linia de filiaţie deschisă de un Jancy Körössy, un Richard Oschanitzky, un Johnny Răducanu, tradiţia configurării unui crez stilistic şi conceptual care să particularizeze jazzul românesc ca o voce distinctă în concert internaţional”, apreciază Florian Lungu.

Liderul Nicolas Simion Quartet vine la ARCUB alături de trei dintre colaboratorii săi de lungă durată, pianistul Antonis Anissegos din Grecia, chitaristul Sorin Romanescu și contrabasistul american Chris Dahlgren.

Cvartetul va prezenta un melange între jazzul modern și muzica improvizată, lăsând să se întrepătrundă culoarea sunetului acustic pur, cu sunetul electronic, muzica notată cu improvizațiile spontane. Prin experiența și viziunea celor 4 artiști veți putea descoperi o muzică plină de spirit, redând cumva lumea surprizelor în care trăim! Ne aflăm într-un moment de mari schimbări și transformări sociale și culturale, iar muzica (arta) este o oglindă a ceea ce ne înconjoară, a acestei „lumi nebune” (Crazy World) în care trăim ! Nu ne rămâne decăt să ne păstrăm tradiția și cultura, căci timpul și istoria ne-au arătat că de fapt atât rămâne în urma noastră…. AMIN și de la capăt” ! declară Nicolas Simion.

Saxofonist de jazz și improvizator, compozitor și producător, Nicolas Simion a studiat clarinetul, pianul, saxofonul și flautul. Debutează în jazz la începutul anilor ’80, fondează grupul Opus 4 cu care susține un număr record de concerte în țară. După expatrierea la Viena, Nicolas Simion concertează și înregistrează cu nume importante de pe scena internațională de jazz precum Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Körössy. Un muzician complex, cu peste 20 de albume înregistrate și distrubuite atât în Europa, cât și în SUA, Nicolas Simion înființează în 2004 casa de discuri 7Dream Records și participă intens la programele „Classic Meets Jazz”. Este laureatul premiului „Theodor Körner Förderpreis” (1995) acordat de Ministerul Culturii din Austria pentru baletul „The Unfinished Square”. Nicolas Simion a primit WDR Jazz Preis 2015 (Germania) pentru improvizație, Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și premiul New Jazz Works 2016 atribuit în cadrul Bucharest Jazz Festival.

 

Compozitor, pianist și artist de muzică electronică, Antonis Anissegos locuiește în Berlin din 1998, unde colaborează cu Berliner Ensemble, Neuköllner Oper, Novoflot și este premiat pentru compozițiile sale de Senatul de la Berlin. Studiază pianul în Grecia și Ungaria, iar în Austria și Germania se specializează în studiul compoziției alături de K. Schwertzig și W. Zimmermann. Concertează în Europa, Asia și America, iar numele său este inclus în peste 40 de discuri de muzică creativă contemporană. Din 2014 este membru al ansamblului de jazz Lost Anthropology înființat de Dine Doneff și am grupului lui Silke Eberhard, Potsa Lotsa Plus. Susține, începând cu anul 2006, un workshop de improvizație în Music Village din Agios Lavrentios din Grecia și este membru al European Music Project & Ensemble Junge Musik. Din 2006 lucrează cu dansatoarea butoh Yuko Kaseki sub numele duo KAYA. Colaborează cu artistul video Erika Matsunami, muzicienii Nicolas Simion și Jürgen Grözinger.

Chitarist, improvizator, sound designer, compozitor și producător audio, Sorin Romanescu este specializat în jazz și muzică experimentală. Desemnat cel mai bun muzician de jazz în 2008, Sorin Romanescu a pus prima oară o chitară în mâini când era în clasa a unsprezecea, iar în anul cinci de Politehnică renunță la facultate pentru a se dedica muzicii. Cântă cu artiștii Damian Drăghici, Ruxandra Zamfir, Alex Man, Maria Casandra Hausi, Luiza Zan, Maria Răducanu, Alexandru Andrieș  si compune muzica pentru filmul Câini, în regia lui Bogdan Mirică.

În anii săi de formare, contrabasistul american Chris Dahlgren a traversat toate genurile muzicale contemporane, începând cu muzica rock, apoi cântând jazz mainstream în cluburile din orasul adolescenţei sale, Cincinnati. La Wesleyan University studiază compoziţia cu personalităţi ale muzicii contemporane precum La Monte Young sau Anthony Braxton, cu care Dahlgren colaborează pentru mai multe proiecte materializate în albume discografice. După o perioadă de activitate la New York, devine profesor de compoziţie şi ansamblu la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin. Muzicianul este cunoscut publicului român pentru aparițiile scenice alături de Maria

Răducanu și pentru titlurile discografice lansate împreună cu Maurice de Martin și Mircea Tiberian.

 

CONCERT ARTIST IN RESIDENCE IUNIE:

Joi 17 iunie | ora 20.00

Lee Konitz Quartet

All The Things You Ever Wanted To Be

Lee Konitz – saxofon alto (US)

Florian Weber – pian (DE)

Jeremy Stratton – contrabas (US)

George Schuller – tobe (US)

 

Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile.

Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete.

În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.