Concursul festivalului de jazz din București este dedicat în 2018 tinerilor instrumentiști de jazz

Pentru prima dată în istoria festivalului Bucharest Jazz Festival, singurul eveniment internațional de jazz din Capitală lansează concursul destinat tinerilor instrumentiști de jazz, New Jazz Performers. Programul de comisionare face parte din agenda celei de-a șaptea ediții a Bucharest Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 2-8 iulie 2018 în Piața George Enescu și la ARCUB. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Demarat în 2015, concursul New Jazz a apărut din nevoia lansării unui program de comisionare care să sprijine compoziția românească de jazz. După două ediții New Jazz Works, la inițiativa directorului artistic curent al festivalului, Teodora Enache, concursul anual al Bucharest Jazz Festival se concentrează în fiecare ediție pe câte o disciplină a jazzului, fie că este vorba de compoziție de jazz, interpretare vocală sau interpretare instrumentală.

După ce în 2017, Bucharest Jazz Festival a susținut scena tinerilor cântăreți de jazz din România prin concursul New Jazz Voices, în 2018, a șaptea ediție a festivalului se concentrează pe descoperirea și promovarea intrumentiștilor de jazz din România aflați la debut.

Intitulat New Jazz Performers, programul de comisionare al BJF 2018 vizează artiștii din România care au nevoie de sprijinul comunității de jazz și de suportul instituțiilor culturale de gen. Concursul este deschis artiștilor instrumentiști de jazz români sau străini rezidenți în România, cu vârsta maximă de 30 de ani împliniți până la data începerii concursului.

Principalele criterii de evaluare în cadrul concursului New Jazz Performers sunt: autenticitatea perfromanței, calitatea improvizației, evaluarea dimensiunii ritmice a discursului muzical și stăpânirea mijloacelor de realizare a creației interpretative și improvizate.

Aplicanții sunt evaluați de un juriu de specialitate în cadrul celor două etape ale concursului. Artistul câștigător va fi invitat să concerteze pe scena Bucharest Jazz Festival în cadrul ediției din 2019.

 

Calendar New Jazz Performers:

Etapa 1:

  • 05.2018 – open call concurs
  • 06.2018 – termen limită de trimitere a dosarelor
  • 06.2018 – anunț finaliști prima etapă

Etapa 2:

  • 3-6 iulie – prestații live ale finaliștilor la Gabroveni Jazz Club

 

Dosarul electronic se trimite prin e-mail, la adresa: protocol@arcub.ro și va conține:

  1. CV-ul aplicantului;
  2. două link-uri: un link audio (poate fi şi înregistrare din studio) + un link video, cu două piese la alegere
  3. copie după actul de identitate/ actul de rezidență.
  4. Partiturile celor două piese la alegere pe care aplicantul intenţionează să le interpreteze dacă este admis în etapa a doua.

Termenul limită de trimitere a dosarelor de aplicație este: 18.06.2018, ora 17:00.

Întrebările cu privire la Programul New Jazz Performers pot fi adresate prin e-mail la adresa: protocol@arcub.ro până la: 06.06.2018, ora 12:00. Răspunsurile se dau cel târziu până la: 08.06.2018, ora 17:00.

Procesul de selecție în vederea concursului New Jazz Performers se încheie după decizia membrilor juriului asupra câștigătorilor. Nu se pot depune contestații. Prin trimiterea dosarului de aplicație pe e-mail, candidatul declară pe propria răspundere că a parcurs cu atenție și este de acord cu termenii și condițiile regulamentului.

Detalii despre open call și adresa la care pot fi trimise dosarele de aplicație se găsesc pe site-ul evenimentului la: bucharestjazzfestival.ro/comisionarile-bjf/new-jazz-performers sau pe bucharestjazzfestival.ro. 

DESCARCĂ REGULAMENT