Din agenda ARCUB fac parte o serie de proiecte de educaţie culturală dezvoltate în cadrul programelor proprii şi în parteneriat cu instituţii şi asociaţii educaţionale locale şi internaţionale. 

Pentru a crea un mediu receptiv tuturor categoriilor de public şi pentru a conecta locuitorii la dimensiunea culturală a oraşului, ARCUB a demarat mai multe evenimente cu acces liber destinate artiştilor debutanţi, copiilor şi comunităţilor din Bucureşti.

În cadrul programului expozițional ARCUB, copiii beneficiază de workshop-uri de artă vizuală gratuite, iar Bucharest Jazz Festival include, la fiecare ediție, workshop-uri muzicale cu intrare liberă pentru cei mici.

Tinerilor artiști, arhitecți și designeri care folosesc inovația tehnologică în mod creativ le-a fost destinat apelul de proiecte din cadrul Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, iar programul de comisionare al Bucharest Jazz Festival a fost creat pentru a descoperi și promova tinerii muzicieni de jazz din România, de la instrumentiști debutanți, la compozitori sau vocaliști.

De asemenea, masterclass-urile, atelierele și conferințele din cadrul evenimentelor conexe ale Bucharest Jazz Festival oferă, la fiecare ediție, șansa tinerilor muzicieni de a întâlni și sta de vorbă cu legende internaționale ale jazzului.