• 1996 – Înfiinţarea ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti

Se înființează ARCUB, Centrul Cultural al Bucureștiului cu sediul în fostul „Palatul Arta” de pe strada Batiște. Clădirea Art Deco devine o ambasadă pentru sute de proiecte culturale socio-educative sprijinite sau organizate de ARCUB.

  • 1997O lună din istoria Bucureștiului 

Una dintre primele sărbători specifice Bucureștiului anilor ’30 este reînviată de ARCUB. Timp de o lună, între 9 mai și 9 iunie, ARCUB umple orașul cu spectacole de stradă, piese de teatru și concerte în aer liber. Nouă ani mai târziu, ARCUB organizează Zilele Bucureștiului, sărbătoarea orașului contemporan, derivată din specificul evenimentului interbelic O lună din istoria Bucureștiului.

  • 1999 – Festivalul Internațional de Jazz 

Organizat inițial în octombrie, în iunie 2011 se mută în Piața George Enescu sub denumirea ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More și devine unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din România.

  • 1999 – ARCUB Live 

Seria de concerte lunare de jazz, blues și clasic-rock organizate de ARCUB adună un public extrem de numeros în Sala Mare din Batiște.

         – Bizarmonia 

Prima piesă de teatru din repertoriul ARCUB, în regia lui Alexandru Tocilescu, Bizarmonia participă la Festivalul Național de Teatru.

  • 2001 – Cișmigiul copiilor 

Din categoria evenimentelor pentru copii, Cișmigiul copiilor a demarat în aceeași perioadă cu un alt spectacol ARCUB organizat în parcul Cișmigiu, Cred în Moș Crăciun. Cișmigiul copiilor devine cel mai longeviv eveniment ARCUB, care la fiecare început de vară transformă parcul bucureștean într-un loc de joacă imens.        

  • 2002 – La Fête de la Musique 

ARCUB lansează în premieră în România, alături de Institutul Francez și PMB, una dintre cele mai populare sărbători estivale din țările francofone, Sărbătoarea muzicii.

         – Săptămâna Poveștilor Magice   

Pe lângă spectacolele în aer liber, ARCUB își lărgește aria evenimentelor dedicate celor mici și găzduiește pentru prima oară, în sediul din Batiște, un târg de carte pentru copii. Evenimentul va fi reluat cu ocazia zilei copilului în 2015, sub denumirea Târgul de carte Noi, cei mici.

  • 2006 – Bucharest Music Film Festival 

Proiect lansat în colaborare cu primăria Vienei sub titlul Mozart Fest, continuă în următorii trei ani cu numele Vienna Music Film Festival. Combinația de concerte de muzică clasică și proiecții în aer liber este redenumită în 2010 Bucharest Music Film Festival și devine o tradiție de vară pentru un public format din mii de bucureșteni.

           – Zilele Bucureștiului

ARCUB organizează prima ediție Zilele Bucureștiului, eveniment devenit tradiție, care în fiecare septembrie aniversează atestarea documentară a Bucureștiului cu spectacole în aer liber, de la concerte de amploare și parade, la spectacole de acrobație sau echitație. 

          – Piața Festivalului George Enescu 

La fiecare ediție a Festivalului George Enescu, ARCUB aduce grandoarea Ateneului în stradă. Concertele de Mozart, Strauss sau Beethoven, susținute în aer liber de cei mai buni instrumentiști și dirijori au încântat sute de bucureșteni amatori de armonii clasice. Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică și Filarmonică Oltenia, Art Quartet, Camerata Regală și mulți alții au răspândit răsunetul lucrărilor clasice în centrul Capitalei. 

  • 2007 – Noaptea Albă 

ARCUB înscrie orașul București în circuitul capitalelor europene care sărbătoresc Noaptea Albă, alături de Paris, Roma, Madrid, Bruxelles și Riga prin concerte în aer liber, spectacole de stradă,  concurs și expoziție de graffiti, structuri gonflabile compuse din labirinturi și tunele de lumină și culoare. 

         – Urban Art 

ARCUB realizeaza, în cadrul Urban Art, primul mapping din România pe Casa Poporului, la momentul respectiv cea mai mare proiecție din lume făcută pe o clădire. Timp de trei ani, lucrările a zeci de artiști români contemporani sunt proiectate pe clădirile emblematice din București în cadrul Festivalului de proiecții arhitecturale Urban Art, ca parte din evenimentele Zilele Bucureștiului.

  • 2008 – Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!

ARCUB își propune să dezvolte imaginea Bucureștiului de oraș viu cu o primă ediție a celei mai ample manifestări de teatru de stradă. În fiecare an, timp de 4 zile, B-FIT in the Street! reunește importante companii de teatru de stradă din lume și populează străzile Bucureștiului cu zeci de spectacole, de la parade alegorice, instalaţii suspendate, concerte în aer liber, păpuşi gigant, și sute de artiști din Franța, Italia, Olanda, Argentina și nu numai.

         – SoNoRo

ARCUB susține promovarea muzicii de cameră în calitate de partener principal SoNoRo, unul dintre evenimentele culturale de prim-plan ce include scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de prestigiu.

  • 2009 – Cartier de vară 

Printre primele și singurele evenimente culturale care vizează cartierele Bucureștiului, evenimentul organizat de ARCUB a transformat parcurile capitalei în teatre de vară prin spectacole, concerte și manifestări de cultură urbană.

  • 2010 – Les Films de Cannes à Bucarest 

Pe piața festivalurilor din București apare Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment inițiat de Cristian Mungiu și sprijinit de ARCUB, care generează un trend și se extinde în 2014 și la Buenos Aires.

          – Bookfest – Salonul Internațional de Carte

ARCUB organizează în parteneriat cu Asociația Editorilor din România cea de-a cincea ediție Bookfest. 2010 este și anul în care ARCUB își anunță pentru prima oară prezența la Bookfest, cu volumul București – 550 de ani de la prima atestare documentară, album premiat în 2009 de Fundația Culturală Magazin Istoric. 

  • 2011 – Bucharest Jazz Festival

Festivalul care i-a adus la București pe Dave Douglas, Carmen Lundy, Lee Konitz și Roy Hargrove devine cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală. Debutează în Piața George Enescu sub denumirea ARCUB Live Open Air – Jazz, Blues & More, iar în 2014 devine Bucharest Jazz Festival, un mix unic de concerte, expoziții și lansări de disc și carte. Festival membru al European Jazz Network, BJF pune România în avangarda fenomenului jazz din Europa de Est cu cele 5 zile de concert și artiști din zeci de țări, de la talente ale noii generatii la nume legendare care au scris istoria jazzului.

  • 2013 – Însemnările unui nebun 

Pe 3 februarie are premieră piesa care va deveni una dintre cele mai de succes piese de teatru din repertoriul ARCUB, Însemnările unui nebun în regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole și Alexander Bălănescu în distribuție.

  • 2014 – Candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Februarie: Consiliul General al Primăriei Municipiului București a mandatat ARCUB – Centrul de proiecte culturale al orașului București să desfășoare procesul de pregătire a dosarului de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

           – Sesiunea de finanțări nerambursabile „București 555” 

ARCUB lansează primul său program de finanțare, ca parte a demersului ARCUB de a promova valorile culturale și de a încuraja diversitatea artistică. Programul București 555 a sprijinit direct, prin finanțare, 46 de proiecte independente precum ArtWeekEnd București, Festivalul E-Motional, 9G la TNB.

          – Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026

ARCUB coordonează procesul de formulare a primei strategii culturale a Bucureștiului pe termen lung. ARCUB implică 550 de instituții publice, ONG-uri, companii private, artişti, freelance-uri, grupuri informale pentru diagnosticarea și elaborarea Strategiei Culturale a Municipiului București 2016-2026.  

          – Jazzaj

Concertele bilunare de la ARCUB Batiște păstrează conectat publicul de jazz la noutățile momentului, de la experiența live a ultimelor apariții discografice, la cele mai spectaculoase colaborări sau la cei mai noi artiști ai jazzului românesc și european.

         – ARCUB, membru IFEA

ARCUB devine membru al World International Festivals and Events Association (IFEA).

  • 2015 – Lansarea ARCUB Gabroveni  

Ianuarie: Clădirea istorică renovată de pe strada Lipscani devine sediul ARCUB și hub-ul programului de candidatură CEaC. Cu cele 5 săli principale de expoziții și spații pentru evenimente, sediul ARCUB este vizitat, numai în 2015, de 150.000 de bucureșteni și turiști.

           – București2021: Oraş candidat — Capitală Europeană a Culturii 2021

Pe 18 martie, ARCUB lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 prin demararea proiectului București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului. Între martie-octombrie 2015, platforma participativă MEI a presupus 150 de evenimente, peste 250 de artişti, sociologi, antropologi, peisagişti, arhitecţi, designeri, editori, dar și parteneriate cu institute culturale, ambasade, ONG-uri și asociații. 

          – Spotlight. Bucharest International Light Festival

Cu prima ediție Spotlight, ARCUB integrează orașul București, începând cu 2015, în circuitul celor mai importante festivaluri de profil din lume. Cele 21 de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și videomapping transformă orașul într-o expoziție-gigant vizitată de peste 130.000 de oameni.

          – Sound & Vision – Festival de Muzică Alternativă

Adresat bucureștenilor deschiși către cele mai diverse inițiative din cultura urbană, în 2015 este inaugurat primul festival de muzică alternativă 100% românească, care promovează scena muzicală underground prin trei zile de concerte hip-hop, dance, rock alternativ și electro.

          – Feed Me!  

ARCUB participă pentru prima oară la un festival internațional cu o producție proprie, instalația multimedia interactivă Feed Me! semnată de artiști români fiind expusă în locația principală a Festivalului de artă, tehnologie și societate Ars Electronica, vizitat anual de 80.000 de spectatori.

          – Sesiunea de finanțări nerambursabile „Ești București”

ARCUB susține 76 de proiecte culturale independente din domeniul muzicii, al artelor vizuale, teatrului, al filmului și al educației prin cultură, printre care UNDERCLOUD, Les Films de Cannes à Bucarest și ALT Concurs Național de Coregrafie în cadrul unei noi sesiuni de finanțari nerambursabile, programul Ești București 2015.

         – București se află pe lista scurtă pentru Capitala Europeană a Culturii 2021

Din 14 orașe candidate, București este printre cei patru finaliști aleși de un juriu format din membrii ai Comisiei Europene, Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Comitetului Regiunilor.

          – Premiile de Excelență IER

În decembrie 2015, ARCUB câștigă Premiul de Excelență pentru promovarea și susținerea Industriilor Culturale și Creative în spiritul valorilor europene prin proiectele găzduite în Hanul Gabroveni.

  • 2016 – Open Lab Bucureşti2021 | Laborator de cultură urbană

Pentru cea de-a doua etapă a candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii, în aprilie 2016, se lansează noul program București 2021, platforma participativă OpenLab care unește cele mai diverse inițiative și proiecte din sferele culturii, urbanismului, educației și socială care împreună dau identitate orașului.

         – Sesiunea de finanțări nerambursabile Bucureşti – Orașul in-vizibil

Urmând conceptul Oraşul In-vizibil cu care Bucureşti a candidat în etapa finală pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, Programul de finanţare nerambursabilă din 2016 a susţinut 58 de proiecte ale operatorilor culturali independenţi. Printre proiectele care au făcut parte din programul Bucureşti – Oraşul In-vizibil s-au numărat cea de-a şasea ediţie a Balkanik! Festival, Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, prima ediţie a DokStation, Marele Picnic ShortsUP şi Bucharest Art Week.

        – Programul de microgranturi pentru proiecte comunitare #1

Un proiect inițiat de ARCUB și implementat în parteneriat cu Fundația Comunitară București, Programul de microgranturi pentru proiectele comunitare a demarat în 2016 cu o primă ediție denumită Generator, ce a fost integrată în cadrul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

         – ARCUB în selecția oficială a FNT

Spectacolele stagiunii teatrale ARCUB Cutia Pandorei – r. Felix Alexa și Obsesii – r. Yannis Paraskevopoulos au fost selectate în programul ediției XXVI a Festivalului Național de Teatru.

  • 2017 – Nominalizare UNITER: 

Producția ARCUB Artists Talk (r. Gianina Cărbunariu) este nominalizată la Gala Premiilor UNITER 2017 pentru titlul de Cel mai bun spectacol al anului.

        – Sesiunea de finanțări nerambursabile „Bucureşti – Oraş participativ”

87 de proiecte ale sectorului cultural independent au făcut parte din Programul de finanţare „Bucureşti – Oraş participativ” în 2017, care a urmărit să regenereze prin cultură comunităţile locale şi să diversifice oferta culturală în cartierele bucureştene.

        – Programul de microgranturi pentru proiecte comunitare #2

Programul de microgranturi pentru anul 2017 a încurajat, în mod special, ideile de proiecte ce au vizat cartierele periferice și au implicat grupuri dezavantajate sau cu risc de marginalizare.

  • 2018 – Centenarul Marii Uniri

ARCUB este organizatorul unora dintre cele mai mari evenimente artistice care au sărbătorit Centenarul.

  • 2019 – Sezonul România-Franța

– ARCUB marchează deschiderea Sezonului la București prin cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight. 

– Programul sezonului România-Franţa se încheie cu ediția a XI-a a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București – B-FIT in the Street! organizată de ARCUB.

  • 2020 – Festivalul Bucureștii lui Caragiale

Primul festival de teatru din București desfășurat în aer liber, în Parcul Cișmigiu, într-o perioadă de restricții epidemiologice (COVID-19).

  • 2021 – Sesiunea de finanțare „București – oraș deschis”

ARCUB reia, după 3 ani de pauză, linia de finanțare a proiectelor culturale.