BILETE ONLINE

 

Cei o sută de ani de la Marea Unire sunt celebrați de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul „Concertului extraordinar de Centenar”, susținut de Orchestra Internațională a Românilor la Ateneul Român, în data de 4 septembrie, ora 19.00.

 

Programul muzical bogat, care cuprinde atât lucrări românești, cât și străine, compuse de Tiberiu Olah, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Johann Sebastian Bach, Mihail Ivanovici Glinka, Bellini, Piotr Ilici Ceaikovski, Giacomo Puccini, Dmitri Șostakovici, Francesco Cilea, Nikolai Andreyevich Rimsky-Korsakov, va fi interpretat de artiști valoroși, precum Elena Moșuc, Rodin Moldovan, Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, care vor fi conduși de la pupitru de două nume însemnate ale muzicii: Nicolae Moldoveanu și Christoph Hebeisen.

 

Concertul este un prilej de întâlnire între muzicieni stabiliți în România, dar și în afara țării, realizând astfel o „Mare Unire” în și prin muzică și oferind o deschidere internațională Orchestrei Simfonice București, care, sub titulatura „Orchestra Internațională a Românilor”, face să dispară bariere geografice, economice, sociale și culturale.

 

Publicul va putea călători prin timp și stiluri componistice, bucurându-se de sonoritățile românești ale Baladei lui Ciprian Porumbescu sau ale Dansului Țărănesc de Constantin Dumitrescu, în interpretarea lui Rodin Moldovan, sau de cele ale ariilor lui Puccini și Cilea, în interpretarea Elenei Mosuc, fără a lăsa deoparte acordurile rusești ale unor compozitori îndrăgiți. Călătoria în timp și spațiu va fi călăuzită de vocea și instrumentele unor interpreți cu recunoaștere largă pe scenele lumii. Alături de Rodin Moldovan, Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, se remarcă prezența fermecătoare a sopranei Elena Moșuc, care a fost invitată să cânte pe cele mai faimoase scene ale lumii, de la Teatrul Scala din Milano, la Covent Garden în Londra, Palais Garnier și Champs-Elysées din Paris, la Metropolitan Opera din New York și la festivaluri de renume Italia, Austria, Finlanda, precum și în Japonia, China, Taiwan și Coreea. Nominalizată recent pentru renumitele premii internaționale de operă „Stella della Lirica”, soprana a lucrat cu mari dirijori, de la Sir Colin Davis, la Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi și Nello Santi, dar și cu Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Graham Vick și alți regizori de marcă.

 

Unul dintre maeștrii de canto ai Elenei Moșuc, Christoph Hebeisen colaborează cu soprana româncă începând din 1993, ca bariton la Opera din Zürich. Pasionat de teatru și muzică, artistul elvețian a studiat în particular pianul și, ulterior, canto la Conservatorul din Zürich. De asemenea, a făcut studii particulare de dirijorat cu importanți maeștri ai baghetei, precum Karl Kamper, professor la Mozarteum Salzburg, Mandred Honeck și Ralf Weikert, timp de mulți ani dirijori la Opera din Zürich, și Nicolae Moldoveanu.

 

Născut în România și emigrat în Elveția, în 1986, Nicolae Moldoveanu a studiat arta dirijoratului împreună cu Wilfried Boettcher, Horst Stein, Ralf Weikert și Antal Doráti la școala de muzică din Zürich, Basel și Bern, urmând, de asemenea, master-class-uri cu Lothar Zagrosek sau Sergiu Celibidache. Cu o bogată experiență la pupitrul unor orchestre cunoscute din străinătate (Bournemouth Orchestras, English Sinfonia, London Mozart Players), Nicolae Moldoveanu a colaborat, de-a lungul timpului, și cu Filarmonica „George Enescu” și Filarmonica Transilvania.

 

Un concept muzical unic în România, Orchestra Simfonică București este o instituție privată fondată, în 2007, de trei muzicieni care și-au dorit să spargă barierele și să demonstreze că muzica simfonică li se adresează tuturor și trebuie să ajungă și în locurile unde oamenii nu au acces la evenimente culturale. Orchestra a cântat în concerte alături de nume mari ale muzicii din diferite genuri: Angela Gheorghiu, Sarah Brightman, Tarja Turunen, instrumentiști celebri din toată lumea, dar și Direcția 5, Transylvania Phoenix, Smiley sau Elena Gheorghe.

 

Toate acestea anunță o călătorie muzicală agreabilă, în sala elegantă a Ateneului Român.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Accesul la concert se face în baza invitației obținute online, în limita locurilor disponibile.

 

Parteneri media: RRC, RFI, București FM