Jan Garbarek, Gonzalo Rubalcaba și Lars Danielsson au ridicat lumea în picioare la cea de-a șaptea
ediție Bucharest Jazz Festival

 

Peste 15.000 de spectatori au ascultat concertele live din Piața George Enescu și au participat la evenimentele conexe de la ARCUB în cadrul Bucharest Jazz Festival 2018.

Între 2 și 8 iulie, a șaptea ediție a evenimentului organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB a adus la București peste 50 de artiști din America, Asia, Europa și America de Sud pentru cinci zile de concerte în aer liber și șapte zile de conferințe, ateliere, o expoziție și un concurs de jazz, evenimente care s-au bucurat de un număr record de participanți.

Printre cele mai așteptate momente ale festivalului, concertul Jan Garbarek featuring Trilok Gurtu de sâmbătă, 7 iulie, a transformat Piața George Enescu într-un loc neîncăpător pentru fanii Bucharest Jazz Festival. Aflată pentru prima dată la București, Jazzmeia Horn, cântăreața recent numită de Downbeat Magazine „cea mai bună stea în devenire” a adus jazzul social la Bucharest Jazz Festival în concertul de duminică, 8 iulie.
Jazzul melodic al saxofonistului suedez Lars Danielsson a strâns printre cele mai multe aplauze, vineri, 6 iulie, iar concertul de deschidere a festivalului susținut de big band-ul Bucharest Jazz Orchestra și de vocile celor de la Blue Noise, desprins parcă dintr-un film hollywoodian, a fost printre cele mai dinamice prestații ale ediției.

A șaptea ediție a Bucharest Jazz Festival a însemnat și ultimul an în care Teodora Enache a făcut parte din echipa festivalului în calitate de director artistic. Cu această ocazie, cântăreața de jazz a oferit un cadou publicului de festival vineri, 6 iulie, cu un spectacol-concert de muzică cinematică într-o colaborare internațională cu artiști din Brazilia, Grecia, Elveția și Republica Moldova.

Artiști de Grammy au urcat pe scena din Piața George Enescu, dar au venit și la clubul festivalului de la ARCUB. Premiat cu patru Grammy, pianistul cubanez descoperit de Dizzy Gillespie, Gonzalo Rubalcaba a încheiat ultima seară de festival cu un concert de jazz sud american alături de bateristul Pedrito Martinez. Printre cei mai inovatori percuționiști ai lumii, câștigător al unui premiu Grammy, artistul indian Trilok Gurtu a revenit în 2018 la Bucharest Jazz Festival cu unul dintre cele mai fascinante ateliere sâmbătă, 7 iulie, la ARCUB, înainte de concertul său cu Jan Garbarek din piața festivalului.

Dedicate muzicienilor și fanilor jazzului, evenimentele conexe de la clubul festivalului, la ARCUB, au adus în prim plan anul acesta istoria vinilurilor printr-o conferință susținută de Florian Lungu și printr-o expoziție de viniluri de jazz, rock și world music. Cele mai noi titluri discografice au fost prezentate la ARCUB într-o dezbatere despre industria muzicii moderată de saxofonistul basarabean Alex Arcuș. Înainte de concertul Mircea Tiberian Group de joi, 5 iulie, doi dintre membrii trupei, clarinetistul elvețian Claudio Puntin și saxofonistul Daniel Erdmann din Germania au susținut un workshop despre empatia muzicală. O zi mai târziu, publicul de jazz a putut afla detalii despre următoarea stagiune de jazz Artist in Residence, care se reia din toamnă la ARCUB. Prezent și la recenzia de disc de jazz românesc susținută de Alex Arcuș, muzicianul Mihai Iordache a pregătit pentru cei mici un atelier de jazz în ultima zi de festival.

Axat în 2018 pe instrumentiștii de jazz aflați la debut, concursul festivalului, intitulat New Jazz Performers, a putut fi urmărit de fanii BJF la clubul festivalului, unde finaliștii au cântat live în fața juriului timp de patru seri la rând. Toma-Radu Dimitriu a fost desemnat duminică câștigătorul New Jazz Performers și urmează să susțină un concert pe scena Bucharest Jazz Festival din 2019. Premiul II a fost luat de Alexandru Huțanu, iar Premiul III de Constantin-Iulian Nicolau.

Partener oficial: SEAT
Parteneri: Grand Cinema & More, Cărturești, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești