Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street! #10

Perioada: 13 iulie − 4 august 2018

Locaţii: Piața Universității, Piața Revoluției, Piața George Enescu, Parcul Cișmigiu, Piațeta Odeon, Cercul Militar, Teatrul Național, Strada Lipscani, Strada Smârdan, Piața Sf. Anton, Piața Roma

Cei zece ani de existență a Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București “B-FIT in the Street!” au fost celebrați, în 2018, cu cea mai amplă și mai variată selecție de spectacole internaționale din istoria festivalului. Cu patru weekenduri de spectacole de stradă organizate, între 13 iulie și 4 august, în puncte centrale din București, ediția aniversară “B-FIT in the Street!” a numărat paisprezece spectacole itinerante, două instalații interactive, șapte spectacole de teatru de stradă, patru spectacole nocturne de acrobație aeriană, zece ateliere pentru copii, două spectacole pe apă, două spectacole de jonglerie și premiera primei producții românești de teatru de stradă realizată la scară mare.

Printre prezențele notabile în 2018 la “B-FIT in the Street!”, compania franceză de teatru Ilotopie a adus pentru prima dată la festivalul de la București două spectacole pe apă, care au fost prezentate în primele două weekenduri de festival. De la Sydney, Chicago, Seoul sau Londra până la mlaștinile din Camargue sau orașele port din Rusia, compania franceză Ilotopie și-a câștigat reputația de a transforma râuri, lacuri și docuri în scene fluide pentru producții spectaculoase de teatru în aer liber, cu un puternic impact vizual. Pe 14 și 21 iulie, Parcul Cișmigiu a devenit neîncăpător în timpul reprezentațiilor Water Fools și Grand Nocturnal Aquatic Parade, puse în scenă de artiștii francezi pe apa lacului din parc.

Artiștii companiei italiene Sonics au programat premiera mondială a ultimului lor spectacol în cadrul festivalului de la București. Acrobații care au deschis, în 2006, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino și Campionatul European de Fotbal din 2012, de la Kiev, au prezentat sâmbătă, 14 iulie, în Piața „George Enescu”, producția de acrobație aeriană Sonics in Wish.

Pe lângă producția Sonics in Wish din Italia, spectacolele de acrobație aeriană ale ediției din 2018 au fost Eterfeel − reprezentație de teatru pe verticală gândit de regizorul argentinian Roberto Strada −, Hotel Watercage − un spectacol poetic din Belgia − și, nu în ultimul rând, TRANSIT.ion − spectacolul companiei de teatru Pan.Optikum din Germania −, inspirat de o piesă a scriitorului libanez Wajdi Mouawad.

Incluse pentru prima dată în programul festivalului de teatru “B-FIT in the Street!”, atelierele pentru copii au strâns, în fiecare weekend, sute de copii, părinți și bunici pe aleile din Parcul Cișmigiu. Pe lângă ateliere de păpuși, ateliere de mers pe catalige și ateliere handmade, Magitot a venit la festival pentru a da lecții de magie, muzicianul Orlando Petriceanu a susținut un atelier de percuție, iar compania Fun Science i-a învățat pe cei mici noțiuni de fizică și chimie cu ajutorul experimentelor științifice.

O altă premieră a ediției aniversare, instalația interactivă Collective Strings din Danemarca a invitat publicul “B-FIT in the Street!” la joacă colectivă în primele trei weekenduri de festival. Instalată în Piața Universității, Collective Strings și-a schimbat forma în funcție de felul în care locuitorii orașului au intervenit asupra rețelei compuse din 300 de kilometri de frânghie colorată.

Festivalul s-a încheiat în weekendul 4-5 august, cu o selecție dinamică de evenimente, care a culminat cu prezentarea superproducției Harap-Alb din România, care a inspirat titlul ediției din 2018 a “B-FIT in the Street!” – O poveste românească în Anul Centenarului. Evenimentul a strâns mii de spectatori în Piața Universității. De la scene emoționante susținute de acrobații celebrului Duo Romance la secvențe de luptă pline de adrenalină, momente de umor, dialoguri spumoase și efecte speciale, culminând la final cu hora artiștilor și a publicului, Harap-Alb a fost un spectacol singular de teatru de stradă românesc. La toate acestea s-au adăugat muzica interpretată live de bandul Cobzality și taraful Cazanoi, precum și efecte speciale de lumini.

Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta au devenit neîncăpătoare în timpul celor două parade “B-FIT in the Street!”, prezentate în primul și ultimul weekend de festival. Atmosfera festivă a paradelor a fost întreținută de dansatoare de cabaret din Franța, Spania și România, de toboșari de batucada din Spania, de mânuitori de steaguri din Italia și de artiști pe catalige din Rusia, Slovacia și Franța.

Din programul celei de-a zecea ediții “B-FIT in the Street!” au făcut parte și reprezentații ale celor mai recente spectacole ale Teatrului Masca, programate în ultimele două weekenduri de festival în Centrul istoric și în Piața Universității, impresionantele spectacole cu păpuși de mari dimensiuni ale companiei portugheze PIA, care au avut loc în Piața Revoluției și în Parcul Kretzulescu, precum și spectacolele de echilibristică și jonglerie cu focul din Italia și România, prezentate în Piațeta Odeon.

Programul complet se regăsește www.fitsb.ro .

Parteneri media: RRC, RFI, București FM

Cu spijinul Aqua Carpatica