Perioada: 2-8 iulie 2018

Locație: Piața George Enescu, ARCUB

 Cea de-a șaptea ediție a Bucharest Jazz Festival s-a desfășurat în perioda 2-8 iulie și a adunat peste 15.000 de spectatori la concertele live din Piața „George Enescu” și la evenimentele conexe de la ARCUB. Au fost prezenți la București peste cincizeci de artiști din America, Asia, Europa și America de Sud, pentru cinci zile de concerte în aer liber și șapte zile de conferințe, ateliere, o expoziție și un concurs de jazz, evenimente care s-au bucurat de un număr record de participanți.

Printre cele mai așteptate momente ale festivalului, concertul “Jan Garbarek featuring Trilok Gurtu” de sâmbătă, 7 iulie, a transformat Piața „George Enescu” într-un loc neîncăpător pentru fanii festivalului de jazz. Aflată pentru prima dată la București, Jazzmeia Horn, cântăreața recent numită drept „cea mai bună stea în devenire” de către Downbeat Magazine, a adus jazzul social la Bucharest Jazz Festival în concertul de duminică, 8 iulie. Jazzul melodic al saxofonistului suedez Lars Danielsson a stârnit printre cele mai multe aplauze, vineri, 6 iulie, iar concertul de deschidere a festivalului, susținut de big band-ul Bucharest Jazz Orchestra și de vocile celor de la Blue Noise, desprins parcă dintr-un film hollywoodian, a fost printre cele mai dinamice prestații ale ediției.

Ediția din 2018 a Bucharest Jazz Festival a însemnat și ultimul an în care Teodora Enache a făcut parte din echipa festivalului în calitate de director artistic. Cu această ocazie, vineri, 6 iulie, cântăreața de jazz i-a oferit publicului de festival un spectacol-concert de muzică cinematică, într-o colaborare internațională cu artiști din Brazilia, Grecia, Elveția și Republica Moldova.

Artiști de Grammy au urcat pe scena din Piața „George Enescu”, dar au venit și la clubul festivalului de la ARCUB. Premiat cu patru Grammy, Gonzalo Rubalcaba, pianistul cubanez descoperit de Dizzy Gillespie, a încheiat ultima seară de festival cu un concert de jazz sud american, alături de bateristul Pedrito Martinez. Printre cei mai inovatori percuționiști ai lumii, câștigător al unui Premiu Grammy, artistul indian Trilok Gurtu a revenit sâmbătă, 7 iulie 2018, la Bucharest Jazz Festival cu unul dintre cele mai fascinante ateliere, susținut la ARCUB, înainte de concertul său cu Jan Garbarek din piața festivalului.

Dedicate muzicienilor și fanilor jazzului, evenimentele conexe de la clubul festivalului deschis la ARCUB au adus în prim-plan istoria vinilurilor printr-o conferință prezentată de muzicologul Florian Lungu și printr-o expoziție de viniluri de jazz, rock și world music. Cele mai noi titluri discografice au fost prezentate la ARCUB într-o dezbatere despre industria muzicii, moderată de saxofonistul basarabean Alex Arcuș. Înainte de concertul Mircea Tiberian Group de joi, 5 iulie, doi dintre membrii trupei, clarinetistul elvețian Claudio Puntin și saxofonistul Daniel Erdmann din Germania, au susținut un workshop despre empatia muzicală. Prezent și la recenzia de disc de jazz românesc susținută de Alex Arcuș, muzicianul Mihai Iordache a pregătit pentru cei mici un atelier de jazz în ultima zi de festival.

Axat în 2018 pe instrumentiștii de jazz aflați la debut, concursul festivalului, intitulat “New Jazz Performers”, a putut fi urmărit de fanii BJF la clubul festivalului, unde finaliștii au cântat live în fața juriului timp de patru seri la rând. Toma Dimitriu, Alexandru Huțanu și Iulian Nicolau au fost desemnați duminică câștigătorii “New Jazz Performers” și urmează să susțină un concert pe scena Bucharest Jazz Festival în 2019.

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2018: bucharestjazzfestival.ro.

DESCARCA PROGRAM

Partener oficial:

Parteneri:

                               

Foto articol:Jan sw Aagard 

Despre Bucharest Jazz Festival:

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală.  Prin concertele în aer liber din Piața George Enescu și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața George Enescu nume iconice și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Branford Marsalis. Kurt Elling, Stanley Jordan, Lisa Simone, Marilyn Mazur. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul festivalului intitulat New Jazz a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/

Program complet pe arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Program detaliat pe www.bucharestjazzfestival.ro