Cea de-a XXI – a ediție a Concursului Internaţional PRO PIANO-ROMÂNIA, inițiat în anul 1997,  se va desfășura în perioada 11 – 15 iunie 2018, la ARCUB, conform programului stabilit de organizatori și se va încheia în data de 16 iunie, când va avea loc Gala de Premiere

Concursul internaţional de pian, desfășurat în România, este destinat copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 6 – 30 ani și cuprinde 2 secțiuni: interpretare și creație (compoziție muzicală).

Scopul desfășurării acestui concurs, foarte cunoscut atât la nivelul țării noastre cât și la nivel internațional, este acela de a descoperi şi a selecţiona noi talente interpretative și componistice, pentru a stabili noi ierarhii de moment cât mai corecte, mai reale dar şi pentru lansarea unor talente în viaţa muzicală naţională şi mai ales internaţională. Ca de fiecare dată, concursul va beneficia de un juriu competent, specializat în domeniu.

PRO PIANO-ROMÂNIA, ca orice competiţie, constituie un  barometru important în activitatea artistică a tinerilor interpreţi si compozitori, a profesorilor lor şi implicit al şcolilor pianistice și de compoziție participante, confirmând sau infirmând nivelul şi valabilitatea actului pedagogic.

Ca structurare:

  1. concursul de interpretare cuprinde 4 secţiuni (A,B,C,D), fiecare dintre ele fiind divizată în categorii, strict determinate de vârsta concurenţilor (lucru neobișnuit la alte competiţii internaţionale);
  2. concursul de compoziție – 1 secțiune;

Ca desfășurare:

1. concursul de interpretare are 4 sub-secţiuni:

A –  4 categorii – o singură etapă;

B – 8 categorii – două etape;

C – 3 etape;

D (ansamblu la 4 mâini ) – 3 categorii – o singură etapă.

2. concursul de creație (compoziție muzicală) are 2 categorii:

– până la 12 ani;

– între 12 – 18 ani.

Proiectul produs de  ARCUB şi Fundaţia Culturală Pro-Piano România.