BILETE ONLINE

ARTIST IN RESIDENCE
concert − 22 noiembrie | ora 20:00 | Sala Mare, ARCUB
Alessandro Rossi Group – Emancipation

Alessandro Rossi – tobe (IT)
Andrea Lombardini – chitară bas (IT)
Massimo Imperatore – chitară (IT)
Massimiliano Milesi – saxofon tenor (IT)

EMANCIPATION
Emancipation este primul grup pe care Alessandro Rossi îl reprezintă în calitate de lider. Din 2016, trupa și-a făcut apariția în principalele cluburi și festivaluri din Italia. În ultimii doi ani, a fost apropiată de scena românească, fiind prezentă la Transilvania Jazz Fest din Cluj și North West Fest din Baia Mare. În 2018, au câștigat la “Tomorrow’s Jazz Contest” de la Teatro La Fenice din Veneția.

Albumul este un aranjament de piese originale, care descriu parcursul muzical și estetica lui Rossi. Printre numeroase alte influențe care se resimt, una este foarte evidentă pe album și culminează prin reorchestrația cântecului Lithium al formației Nirvana, în vreme ce influențele electronice și variile efecte conferă o sonoritate contemporană. De asemenea, trebuie subliniat tributul adus colecției de jazz prin aranjamentul piesei Punjab de Joe Henderson. Albumul este produs de CAM JAZZ și face parte din seria dedicată noilor talente.

„Alessandro Rossi, un percuționist dintre cei mai talentați și eclectici ai scenei contemporane de jazz. Emanciparea declarată în titlu devine aici un exemplu tangibil al modului în care creația muzicală te eliberează de constrângerile genului, îndepărtând povara categoriilor și a limitărilor stilistice, pentru a atinge trăsături care ilustrează cele deja știute într-o manieră complet nouă.” (Drumset Magazine)

Alessandro Rossi
Alessandro Rossi, născut în 1989, este considerat a fi unul dintre cei mai talentați și eclectici percuționiști ai scenei contemporane de jazz. Începe să cânte la tobe la vârsta de șase ani. În 2014, câștigă bursa IASJ și este invitat să reprezinte Siena Jazz și Italia la International Masterclass susținut la Lisabona de David Liebman.

Între 2014 și 2016, face parte din Orchestra Italiană de Jazz a Tinerelor Talente, condusă de Paolo Damiani. În 2018, câștigă la “Tomorrow’s Jazz Contest” desfășurat la Teatro La Fenice, din Veneția, premiul fiind un concert la “Jazz At Lincoln Center” din New York.

A colaborat cu nume importante ale scenei italiene, precum: Roberto Cecchetto, Bebo Ferra, Andrea Dulbecco, Ricardo Fioravanti, Fulvio Sigurtà și mulți alții. Colaborează cu grupul româno-italian “Paolo Profeti European Collective”. Are o semnificativă colaborare cu trompetistul italian Giovanni Falzone. Ultimele sale înregistrări sunt Pianeti Affini (CAM JAZZ) și Far East Trip.

Despre “Artist in Residence”:
Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.
„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”. (Cristian Soleanu, curatorul programului “Artist in Residence”)

Următorul concert Artist in Residence #3:

• 13 decembrie: dublu concert Sanem Kalfa / George Dumitriu − „Dance”

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețul unui bilet este de 35 lei (Categoria I), dar elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).