BILETE ONLINE

 

“Punkt. Vrt. Plastik.”

“Punkt” este un punct de vedere și afirmarea unei concepții muzicale, în suedeză, “Vrt” este grădină, în slovenă, unde ideile muzicale sunt sădite și cultivate, iar “Plastik” (din germană) este o viziune sonoră, plasticitatea formelor și a structurilor muzicale.

„Unele piese sunt complexe și cer acuratețe, însă, pe de altă parte, nici unul dintre noi nu este foarte pretențios în această privință”, declară Draksler. „Așadar, există o libertate inerentă… muzica și energia sunt mult mai importante decât corectitudinea notelor, dar vrem ca totul să sune bine. În plus, există încredere” (scrie Peter Margasak, pe booklet-ul albumului).

Kaja Draksler, Petter Eldh și Christian Lillinger se numără printre cei mai captivanți, profunzi și versatili muzicieni care s-au afirmat în Europa în ultima decadă. Muzica lor este rezultatul unui hibrid de personalități de neimaginat dacă lucrările interpreților ar fi judecate în afara contextului. Lillinger și Eldh au colaborat mult în ultima perioadă, stabilind o legătură strânsă cu trompetistul Peter Evans și saxofonistul Wanja Slavin, în cadrul cvartetului Amok Amor. Kaja Draksler Trio a debutat la October Meeting 2016 de la Bimhuis, Amsterdam.

Kaja Draksler Trio:

Kaja Draksler – pian

Petter Eldh – contrabas

Christian Lillinger – percuție

Kaja Draksler s-a născut în 1987, în localitatea Kranj din Slovenia). A început să cânte la pian de la vârsta de patru ani și a absolvit Liceul de Muzică din Ljubljana în 2005. În 2009, a abosolvit Conservatorul din Groningen, unde a studiat jazz piano. Până în 2013, a studiat compoziția sub îndrumarea lui Richard Ayres, la Conservatorul din Amsterdam. În timpul studiilor de la Groningen, Draksler a cântat împreună cu Acropolis Quintet, înființat de ea. Cam în aceeași perioadă, a fost cofondatorul BadBooshBand. A cântat împreună cu Susana Santos Silva, la Moers Festival și la Moldejazz. În 2017, a impresionat publicul de la JazzFest din Berlin, cântând împreună cu Petter Eldh și Christian Lillinger. Prin albumele sale, se numără: Akropola (2008 – cu Robert Jukič, Kristijan Krajnčan, George Dumitriu, Jure Pukl, și Goran Krmac), Türkü (2010 – Kaja Draksler Acropolis Quartet feat. Sanem Kalfa, The Lives of Many Others (2013) și Gledalec (2017 – Kaja Draksler Octet).

 

Despre stagiunea de jazz “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator al programului “Artist in Residence”.