A opta ediție a Bucharest Jazz Festival s-a încheiat duminică, 7 iulie, după o săptămână încărcată de concerte și evenimente conexe în Piața „George Enescu” și la ARCUB. Cu un lineup format din colaboratori ai lui Miles Davis, instrumentiști români aclamați de presa internațională, compozitori de Hollywood și artiști ai noului val european.

Printre highlight-urile ediției de anul acesta s-au numărat celebrul baterist Antonio Sánchez cu trupa sa Migration și saxofonistul Bill Evans, considerat unul dintre cei mai buni saxofoniști ai vremii, cu cel mai recent proiect al său The Spy Killers!

  “Jazzul este o limbă internațională ceea ce înseamnă că nu există bariere, nu există țări, este doar muzica pe care oamenii o pot simți în jurul lumii. Acesta este momentul când noi, ca muzicieni, putem forma relații umane în timp ce cântăm. Și oamenii din România sunt foarte calzi și sunt parte din muzica jazz, ei o simt. Este un loc foarte apropiat pentru noi, pentru inimile noastre. Ne dorim să ne întoarcem și vom susține mereu muzica și festivalul de jazz din București.declară Bill Evans.

Italienii de la Em4ncipation au cântat împreună cu rapperul new yorkez Yah Supreme. Un concert bine primit atât de publicul de jazz, cât și de fanii hip hop, concertul a prezentat albumul Em4ncipation ce urmează să fie lansat în această toamnă.

O altă colaborare interesantă la Bucharest Jazz Festival a fost cea a trompetistului rus Alex Sipiagin cu Bucharest Jazz Orchestra. Din Franța, artista pe care Vanity Fair o numea „noua voce a jazzului”, Camille Bertault a suprins publicul de jazz din Piața George Enescu prin forța vocii și originalitatea interpretării unor piese din zona muzicii clasice, French pop și jazz.

Printre artiștii români incluși în program de curatorul ediției, Cristian Soleanu, violonistul Florin Niculescu, numit de presa franceză „succesorul lui Grapelli” a concertat alături de cvartetul său, iar Toma Dimitriu, Sebastian Burneci, Johnny Bica și CALI Quartet au prezentat la Bucharest Jazz Festival cele mai noi proiecte și colaborări ale scenei românești de jazz.

Efervescența concertelor din Piața „George Enescu” a fost completată de întâlnirile zilnice dintre artiștii ediției și public, în cadrul restrâns de la clubul festivalului, la ARCUB. Înainte de concertul său de vineri, Alex Sipiagin a fost la clubul festivalului pentru un workshop muzical. Din agenda evenimentelor de la ARCUB au făcut parte și evenimente educative pentru copii și conferințe. Aflat pentru a doua oară la festival, jurnalistul new yorkez Simon Rentner a venit la București pentru o documentare aprofundată despre scena românească de jazz, dar și pentru a susține o conferință despre trendsetterii jazzului de secol 21.

După concertele din Piața „George Enescu”, programul ediției a continuat, la ARCUB, cu minirecitalurile instrumentiștilor de jazz din finala concursului „New Jazz Players”. După miezul nopții, scena de la clubul festivalului a rămas deschisă muzicienilor care au făcut improvizații de jazz în afara programului.

În ultima zi de festival, pe scena din Piața „George Enescu”, s-au anunțat cei trei câștigători ai concursului „New Jazz Players”. Premiul întâi, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat concurentei Petrescu Anita. Premiul doi a fost câștigat de Marin Alexandru, iar premiul trei de solista Beleaua Teodora.

Partener Oficial: SEAT