BILETE ONLINE

 

„«Jazz la puterea a treia» cu trei muzicieni de calibru. Pianistul Petrică Andrei, bateristul Vlad Popescu și contrabasistul Olivier Gatto, un trident foarte bine marcat în haloul performanței la superlativ. Sunt muzicieni care au trecut de mult de zona reperului «artist-instrumentist», fiind acum sumați, în percepția publică, în categoria muzicienilor compleți. Proiecte și compoziții inedit de originale, colaborări speciale și concerte de înaltă ținută artistică, toate aceste coordonate sunt deja concretizate în biografiile lor artistice. Petrică Andrei, Vlad Popescu și Olivier Gatto formează un triunghi sonor foarte solid, omogen, cu o foarte bună «percuție» în zona dialogului de tip «jam session».” Cristi Marica, Radio România Muzical

Olivier Gatto își începe cariera muzicală ca prim contrabasist al Grand Orchestre de Jazz de l’Armée de L’Air. Studiază aranjamentul și compoziția de jazz la Berklee College of Music, unde îi are colegi pe Roy Hargrove, Antonio Hart și Mark Turner, cu care cântă în nenumărate rânduri. Renunță la studii pentru a pleca în turneu cu trombonistul Slide Hampton. Reîntors în Europa, îi acompaniază pe Ray Charles, Lee Konitz, Ravi Coltrane, Glenn Miller. Înregistrează cu Cesária Évora, Billy Cobham, Salif Keita, Craig Bailey.

Vlad Popescu este membru al Big Band Radio din 1992 și percuționist secund al Filarmonicii George Enescu din 1996. Evoluează ca baterist și percuționist în concerte internaționale și la festivalurile de jazz din România. În 2011, inițiază proiectul „Stagiunea de Jazz”, în parteneriat cu Radio România Cultural și Teatrul ACT. Cântă alături de pianistul Jancy Korossy pe scena Ateneului Român și concertează împreună cu Decebal Bădilă și Marcinho Eiras în spectacolul realizat în memoria lui Michel Petrucciani.

Petrică Andrei este unul dintre cei mai buni pianiști de jazz ai momentului, cunoscut pentru virtuozitate și lirism. Cu o carieră puternic influențată de mentorul său Marius Popp, Petrică Andrei se face remarcat la vârsta de 18 ani, când câștigă „Premiul pentru debut” la Sibiu Jazz Festival în 1993. Primește o serie de distincții naționale și internaționale și este invitat să cânte în prestigioase festivaluri internaționale la Paris, Viena, Lisabona, Vilnius, Berlin, Barcelona, Bruxelles și București. Lansează trei albume personale și colaborează cu Richard Galliano, Barry Altshul, Peter Herbolzheimer sau Emil Bîzgă.

 

Olivier Gatto – contrabas (FR)

Vlad Popescu – baterie (RO)

Petrică Andrei – pian (RO)

 

Despre stagiunea de jazz “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator al programului “Artist in Residence”.