ARTIST IN RESIDENCE | PETRA ACKER & THE BAND | Changing – lansare de album

BILETE ONLINE

Petra Acker vine pe scena ARCUB alături de trupa ei, “the Band” – Michael Acker, Albert Tajti și Gabi Matei într-un concert de jazz dinamic și efervescent.

„Changing” este un concept audio-vizual cu o puternică semnificație pentru artistă, piesele fiind compuse de-a lungul a mai multor ani, fiind inspirate din diverse intamplări și stări sub semnul schimbărilor neașteptate care ne arată drumul spre mai bine. Ele vorbesc despre viață pe toate planurile, despre iubire și dor, zâne și natură, având ca fir narativ tematica regăsirii propriei identități, transpuse într-un melanj stilistic ce cuprinde afrobeat, jazz, psihedelic, r’n’b și lofi hiphop, cu nuanțe ambientale și electro.

Concertul va fi completat de intervențiile chitaristul Dan Mitrofan, unul dintre cei mai prolifici compozitori și chitariști din tânăra generație de jazz românesc și de grupul de improvizație vocală “Circle Sounds” înființat de Petra Acker în 2017.

Ivona Cătană va va transpune povestea muzicii prin visuals de-a dreptul hipnotizante, deschizând un univers cu totul nou.

Petra Acker – voce

Albert Tajti – clape

Michael Acker – bas

Gabi Matei – tobe

 

Dan Mitrofan – chitară

Ivona Cătană – visuals

Circle Sounds – cor

 

Stilul Petrei Acker este definit de o voce profundă, spontaneitate creativă și experiența unui drum lung prin diferite genuri muzicale și tonalităti – mergând de la melodii clasice în registrul sopran pană la rezonanțe mai joase tipice muzicii gospel, funk, soul, R&B, electro, folclor sau blues, iar experiența ei muzicală este completată de colaborări cu numeroși muzicieni din țara și străinătate (Joel Holmes, Elly Wright, Jimmy Madison, Chimie, etc) . Activitatea de pe scenă este completată off-stage mai ales de songwriting și de muncă muzicală cu trupe tinere, muzicieni în devenire, studenți, elevi sau iubitori de exprimare muzicală. Primul ei album a fost lansat în aprilie anul trecut, intitulat “I wish I knew how it would feel to be free” conține piese scrise de Billy Taylor și a fost înregistrat și produs alături de Steven Reich New York Trio.

Michael Acker este unul dintre cei mai inventivi și activi muzicieni din scena romanească de Jazz și Nu-Soul . A descoperit basul la varstă de 17 ani, iar dragul pentru Funk s-a concretizat aproape imediat în linii și armonizări complexe exprimate în primul rând prin activitatea sa vastă pe scenele mari ale tării.  Tehnică lui s-a format și a evoluat într-un ritm alert, de-a lungul anilor, muzică lui dezvoltându-se în multe direcții, de la Swing, pană la R’n’B și chiar House sau Downbeat, cantată în cele mai diverse formule impreună cu muzicieni autohtoni și internaționali, pe scene din țară și străinătate. El se afirmă atât printr-o tehnică impresionantă, liniile de bass caracteristice cât și prin balansul specific adus ansamblului și compozițiilor proprii.

Albert Tajti, un pianist de seamă al scenei bucureștene, completează formula cu armonii și ritmuri mereu inspirate și contribuie în mod definitoriu atât la compozițiile band-ului cât și la varianta de Duo al proiectului impreună cu Petra. Albert cantă de la varstă de 7 ani, a studiat instrumentul la Universitatea de Muzică din Cluj și este între timp și unul din cei mai implicați muzicieni din jazz-ul autohton, cunoscut mai ales prin proiecte ca ‘The Jam Community’ sau A-C Leonte.

Împreună cu Gabi Matei la tobe reușesc să surprindă cu ușurință acel groove autentic pe care grupul îl dezvoltă de aproape un deceniu. Născut în Giurgiu, Gabi s-a relocat deja de câțiva ani la București, unde cantă cu un număr mare de artiști tineri și nu numai, susținând scenă de Jazz cu un Swing personal.

Dan Mitrofan este absolvent al facultătii de muzică „Richard Oschanitzky”, Universitatea Tibiscus Timișoara, interpretare muzicală, chitară. Acesta a obținut premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu 2008, și premiul special pentru compoziție. Printre proiectele sau colaborările sale se număra Dan Mitrofan Quartet, Magnets Duo, Mindchange, Ponton Unit, B.A.U., Iordache, Pedro Negrescu Trio, Bega Blues Band și multe altele, discografia lui cuprinde 6 albume printre care “Evocative” împreună cu Cătălin Milea, cele trei discuri semnate Iordache sau albumul live alături de Gabriel Oscar Rosati & BraziLatAfro Project.

 

 Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”

(Cristian Soleanu, curatorul programului “Artist in Residence”)