And What Can Art Do about It? este un proiect cultural creat de WASP Studios şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Proiectul „And what art can do about it?”, o inițiativă WASP Studios pornită de la tema propusă de curatoarea Andreea Capitanescu, urmărește să „răspundă” la o întrebare recurentă în contextul actual: cum se adresează și intervine arta în crizele eco-socio-politice? În urma unui apel deschis realizat la începutul lunii septembrie, artiștii Elvisey Pisica, Cosmina Morosan & Anticorp Solar, Gene Tanta, Kiki Mihuta, Thomas Steyaert, Irina Motroc, Moncea Malina, Teodora Rotaru au fost selectați pentru a participa într-o serie de laboratoare colective coordonate de: Anca Rujoiu, Irina Botea & Jon Dean.

Între 17 şi 19 noiembrie, artiştii şi mentorii din cadrul proiectului prezintă la Wasp – Working Art Space & Production activările performative rezultate în urma laboratoarelor colective din septembrie-octombrie 2022. Activările sunt prezentate publicului sub titlul „An Invitation to Acting in Concert” şi sunt urmate de artists talks şi prezentări ale unor artişti internaţionali şi români, precum: curatoarea iraniană Azar Mahmoudian, dansatoarea şi coregrafa Lina Gómez din Columbia, artista ucrainiană Alevtina Kakhidze, precum şi doi dintre coordonatorii laboratoarelor – artistul Jon Dean şi curatoarea Anca Rujoiu.

„Fiecare dintre noi a intrat în ‘the black box’, ne-am adunat, apoi ne-am împrăștiat, dar am ieșit cumva transformați din aceste întâlniri. Prin momente colective de mișcare, vorbire, lectură și împărtășire a mâncării, am fost contaminați de prezența și actele celorlalți. În timp ce explorăm întrebări în apropierea unui război în curs și a multor alte dificultăți, am ajuns să realizăm că ceea ce a devenit politic este exact această capacitate a noastră de a acționa împreună. Aceasta este sursa noastră de putere. Este o capacitate care s-a simțit mult mai acut după doi ani de izolare și incertitudine.” Andreea Capitanescu

Încadrat într-un proiect educațional, acest program deschide experiența de a învăța și a acționa împreună unui public mai larg. Pe parcursul celor trei zile, participanții, mentorii și alți invitați în laboratorul de artă vor petrece timp din nou în black box/cutia neagră, făcând publice activările colective.

Activările sunt urmate, pe data de 17 noiembrie ora 19:00 de două dialoguri cu artistul Jon Dean și curatoarea Anca Rujoiu, iar pe data de 18 noiembrie cu Azar Mahmoudian, curatoarea din Teheran.

Azar Mahmoudian este curatoare și educatoare și conduce în prezent programul de studiu autoorganizat ”Summer School: For a Summer Yet to Come in Tehran. A condus împreună spațiul colectiv kaf din Teheran (2010-2015) și a fost co-curatoarea Shifting Panoramas, program de seminarii, rezidențe și burse de producție în diverse spații din Teheran și Berlin (2017-2021).

Practica sa expozițională include atât cadre bienale, cât și proiecte de durată și discursive, cel mai recent fiind programul multi-capitol de practici de imagine în mișcare Sensible Grounds la SAVVY, Lux, Fundación Antoni Tàpies, Betonsalon și Nida Art Colony, printre altele (2018-2021), și When Legacies Become Debts la The Mosaic Rooms, Londra (2019).

Ultima seară de evenimente And what art can do about it?”, prezintă publicului activitatea artistică a dansatoarei și coregrafei columbiene Lina Gómez și a artistei ucrainiene Alevtina Kakhidze.

În cadrul unui interviu acordat Andreei Capitanescu la finalul rezidenței organizate în București, la WASP, în perioada 7-16 noiembrie, Lina Gómez prezenta publicului activitatea ei artistică. Workshop-ul susținut de aceasta a continuat cercetarea coregrafică actuală ce pornește de la imaginea dată de „Muntele și Vulcanul. Aceste forțe de dimensiuni semnificative, stabilite într-un loc, vizual nemișcate, dar în interior în mișcare profundă și constantă, așteptând mișcări seismice, schimbări fizice și chimice pentru a demonstra în cele din urmă toată această mișcare internă, explodând, sfâșiind, schimbând ecosistemele, repornind ciclurile din natură”. Imaginea și energia lor sunt percepute de Lina „ca metafore ale ființei noastre în societate. Ființe/entități non-umane milenare invizibile care ne conectează, care ne servesc ca bază, ca inspirație, care găzduiesc culturi, ritualuri și energii care își transmit cunoștințele de-a lungul anilor”.

Cea de-a doua prezentare a serii, „La Méthode de construction de la vérité politique”, este un performance de Alevtina Kakhidze, care „pune sub semnul întrebării invazia rusă în Ucraina și abordează aspectele polemice din jurul acestui război în curs de desfășurare. Artista ucraineană, născută în 1974 la Zhdanivka, oferă o versiune reînnoită a performance-ului său ”The Method of Constructing Political Truth”, conceput pentru prima dată pentru bienala de artă contemporană „Manifesta 10” din Sankt Petersburg în 2014, la scurt timp după ocuparea Crimeei de către Rusia.  În formatul unei conferințe de presă, amestecând desene, performance și scris, artista imaginează răspunsuri la întrebări politice formulate din diferite puncte de vedere: turistul, mediatorul, „luptătorul împotriva electricității” și grădinarul.

Închiderea serii / a proiectului cu vizionarea performance-ului realizat de Alevtina Kakhidze, aduce o circularitate proiectului care a căutat să aducă un răspuns la întrebarea „And what art can do about it?”. 

PROGRAM 17-19 NOIEMBRIE // AN INVITATION TO ACTING IN CONCERT

WASP – Working Art Space & Production Str. Ion Minulescu nr. 67-93, București

Joi 17 noiembrie 2022
14:00 – Irina Motroc: Cuvântul ca organism politic
15:30 – Elvisey Pisică: Personalul devine politic
17:00 – Cosmina Moroșan & Anticorp Solar: Ghidușii ale dispunerii
19:00 – Talks: Jon Dean, Anca Rujoiu
21:00 – Collaborative Reading with Gene Tanta

Vineri 18 noiembrie 2022
16:00 – Malina Moncea: Obiect personal – obiect politic- corp politic
17:00 – Activation: Teodora Rotaru
19:00 – Talk: Azar Mahmoudian
21:00 – Collaborative Reading with Gene Tanta

Sâmbătă 19 noiembrie 2022
16:00 – Activation: Thomas Steyaert
18:00 – Prezentare de Artist: Lina Gómez
19:00 – Prezentare de Artist: Alevtina Kakhidze
20:30 – Collaborative Reading with Gene Tanta

________

Producător: WASP Studios // Co-producător: Asociația 4 Culture