Proiect cultural creat de WASP Studios şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Proiectul „And What Art Can Do about It?” chestionează o temă recurentă în societatea contemporană, şi anume relaţia dintre arta şi crizele socio-politice. La invitaţia spaţiului WASP, care în anul 2022 împlineşte 10 ani de activitate, curatoarea Anca Rujoiu, se alătură unui demers de investigare şi analiză a temei propuse, alături de artista Irina Botea şi curatoarea Andreea Căpitanescu. Proiectul include dezvoltarea unui proces de creaţie în format laborator (septembrie-octombrie 2022), cu participarea a opt artişti selectaţi în urma unui open call şi dezvoltarea unei platforme discursive (septembrie-noiembrie) cu cinci prelegeri şi o masă rotundă moderată, două workshop-uri şi o prezentare de artist (Ucraina). În finalul proiectului, o expoziţie colectivă va prezenta creaţiile participanţilor (octombrie-noiembrie).

Proiectul se desfăşoară în spaţiile expoziţionale de la WASP Working Art Space and Production, precum şi online.

Laboratorul va fi coordonat de Irina Botea, având invitaţi mentori care vor acompania prin prelegeri şi oferi input creativ, precum Anca Rujoiu (Singapore/Bucureşti) – coordonatoare platforma discursivă din cadrul proiectului, curatoarea şi artista Moe Satt din Yangon (despre eforturi/strategii de auto-organizare-festivalul Beyond Pressure), curatoarea şi artista Anna Titova din Moscova (cofondatoare a unui program alternativ de educație din Moscova – Institute of Contemporary Art), artista Shubigi Rao din Singapore (despre narațiuni /reprezentări istorice – tema bibliotecilor/cărţilor distruse în perioade adverse sau de război, artiştii Mona Vatamanu și Florin Tudor.

Malgorzata Mirga-Tas, artista roma din Polonia va susţine un atelier în cadrul laboratorului, iar artista ucrainiană Alevtina Kakhidze, care de la începutul escalării razboiului a început un jurnal de desene – http://www.alevtinakakhidze.com/drawings.html, va susţine o prezentare publică.

Ros Partridge (UK) va susţine un atelier „Art in Crisis”, în care împrumută principii din artele spectacolelor şi le aplică în practici experimentale de lucru din artele vizuale.

Irina Botea va coordona atelierul de creaţie „How do you make work in times of crisis? What is still important? What is at risk?/Ce riscuri îţi asumi ca artist în timpul crizei?”. Artista va propune tehnici de ‘deblocking’ atât individual, cât şi în grup.

Despre WASP Studios

WASP Studios este o organizație culturală înființată în anul 2015 pentru a răspunde nevoii de susținere a creației și producției artistice din România, în spațiul alternativ WASP Working Art Space and Production din Bucuresti și în colaborare cu organizații si instituții naționale și internaționale. O hală industrială de 500m2 din fabrica Flaros (zona Timpuri Noi), a fost complet renovată in 2012 și transformată într-un spațiu de producție, educație și cercetare artistică, cu două studio-uri (White box si Black box) și spații dedicate expozițiilor. Direcțiile de activitate includ colaborările transdisciplinare în artele vizuale si performative, arhitectură, film, muzică, new media, deschiderea spre alte zone de cunoaștere, precum literatura și industriile creative. WASP acordă o atenție sporită dezvoltării proiectelor curatoriale din artă în relație cu noile media, literatură și arhitectură, ce continuă directia unor proiecte recente, precum ‘Let me slip into your sleeves/AA Collective learning’, ‘Incursiuni urbane in vizual’,’Practising solo collective’,’Mixed teritorries/ PLOAIE FĂRĂ NORI’,’The Private Score’, Performance, architecture and landscape, Monument 0.8: Manifestations’, ‘Anthropology’, trasând noi perspective în producție și difuzare, oferind suport artistic, financiar și logistic. WASP dezvoltă oportunități de networking și promovare, găzduiește bienale internaționale de artă și fotografie, festivaluri,expoziții și instalații,rezidențe internaționale,ateliere.

Detalii: www.waspmagazine.com