Joi, 19 martie, la ora 12:00 la Frontline Club Bucharest, Mikael Opstrup (Head of Studies, European Documentary Network) va prezenta „Ghidul de co-productie European Documentary Network”. Producator cu o vasta experienta internationala, Opstrup colaboreaza cu EDN de zece ani, iar anul trecut a editat si lansat acest ghid, care contine informatii relevante despre posibilitatile de finantare a filmului documentar din 30 de tari. Pe baza acestui ghid, Opstrup va oferi o imagine de ansamblu a peisajului european in ceea ce priveste posibilitatile si obstacolele pentru co-productiile de film documentar in Europa. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ambasadei Regale a Danemarcei.

 

Tot joi, dar de la ora 17:00, la Journey Pub&more, are loc dezbaterea „New Narratives for Europe”. Invitatii acestei dezbateri sunt Mikael Opstrup, Oliver Sertic (producator, Restart – Croatia) si Hannah Horner (distribuitor, Doc&Film International). Ei vor incerca sa raspunda – intr-o discutie moderata de Cristian Lupsa (editor, Decat o Revista) – la o serie intreaga de intrebari legate de felul in care Europa se repovesteste prin documentar. Cum circula aceste povesti dincolo de granitele fiecarei tari? Ce aduce in plus documentarul in peisajul mediatic european? In ce fel trebuie documentarul sa se schimbe pentru a ramane actual?

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Institutului Francez din Romania, Ambasadei Frantei in Romania si Ambasadei Regale a Danemarcei.

 

Joi si vineri proiectiile la Cinema Studio si Elvire Popesco vor avea loc incepand cu orele 16:00, 18:00 si 20:30, iar la Muzeul National al Taranului Roman, de la orele 18:30 si 21:00. Joi la One World Romania ii puteti cunoaste pe: Jeroen van Velzen, realizatorul documentarului „A Goat for a Vote”, regizorul de origine romana Andrei Schwartz, care prezinta in premiera in Romania filmul sau, „Outside” si pe producatorul german Heino Deckert care prezinta astazi primul documentar din retrospectiva dedicata lui – „Pepe Mujica, Lessons from the Flowerbed”. 

 

Recomandarea zilei: THE TERM / Cinema Studio / 16:00

Documentarul „The Term”, prezentat in sectiunea intitulata „Demo +/- Cratie” este co-regizat de cameramanul Pavel Kostomarov, ziarstul Alexei Pivovarov si regizorul de teatru si dramaturgul Alexandr Rastorguev. Personajele principale sunt Alexei Navalny, un avocat de 38 de ani devenit activist politic si anti-coruptie, care este adeseori descris ca cel mai temut oponent al lui Putin si  Ilya Yashin, un tanar si ambitios politician, care pare a I se opune lui Putin oarecum din interior: prietena lui vine dintr-o familie atat de apropiata regimului incat este adeseori descrisa ca „fina” lui Putin. In roluri secundare isi fac aparitia si Pussy Riot, extremistii de dreapta, si toti cei care au participat la protestele de masa impotriva realegerii lui Putin in 2012.