Proiect ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

 

MEMORIA

Un proiect participativ despre memoria personală și colectivă a orașului București

18 martie  – 15 mai | 10:00 – 22:00 | Hanul Gabroveni | intrarea liberă

 

FILM | MUZICĂ | LITERATURĂ | EXPOZIȚII | ATELIERE | DEZBATERI | CONFERINȚE 

Proiectul București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este structurat sub forma unei trilogii în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar cetățenii săi generatori de conținut.

 

Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă totodată lansarea în spațiul cultural al capitalei a noii platforme transdisciplinare: Hanul Gabroveni. Platforma își propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieții socio-culturale a Bucureștiului. 

 

Prima parte a trilogiei – Memoria Orașului – are drept scop alcătuirea unei hărți cognitiv-afective a Bucureștiului pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participe cu propriile mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene. Sunt invitați să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii și secvențe filmate, atât cei care trăiesc în oraș, cât și cei care lucrează cu orașul. 

 

Rezultatul acestui efort colectiv și participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziții care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor orașului București, dintr-o dublă perspectivă: cea a orașului real — cu acțiuni sociale și tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice și cu boema sa artistică – și cea a orașului rememorat — așa cum trăiește el în amintirile celor care îl locuiesc. 

 

Acest proiect lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

 

În anul 2021, există oportunitatea ca numele orașului București să se alăture listei lungi de orașe din diverse state europene, ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii. Competiția naţ̦ională pentru alegerea orașului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de București, orașele: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila și Brașov.

 

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţ̦a unui oraș și să-i marcheze viitorul. Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe cu 6 ani înainte și este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraș prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural și pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulți ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

 

Centrul Cultural ARCUB a fost desemnat de Primăria Municipiului București să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii orașului București.

 

Mai multe date despre candidatura Bucureștiului vor fi anunțate în conferința de presă din 21 aprilie.

 

 

PROGRAM

PROIECTE GĂZDUITE 

19 martie – 8 aprilie

Have a Look into My Life!

Expoziție de artă și cultură romă europeană

 

3 – 5 aprilie

Enjoy Bucharest 

Conferința Internațională a blogărilor din turism

 

17 aprilie – 15 mai

War and Peace in the Balkans 

Expoziție de fotografie despre impactul Primului Război Mondial asupra civililor

 

22 – 25 aprilie

City under Microscope Bucharest

Conferința Internaționala a Iluminatorilor

 

ActivitĂȚi de Weekend

20 – 22 martie           Film 

27 – 29 martie           Muzică 

03 – 05 aprilie           Literatură 

10 – 12 aprilie           Spațiul și Sacrul

17 – 19 aprilie           Portret de artist 

24 – 26 aprilie           Festivalul Luminii 

01 – 03 mai               Orașul Verde 

08 – 10 mai               Arhive în dialog 

 

Conferințe/Dezbateri

În fiecare zi de miercuri la ora 19:00

 

Ateliere DE EDUCAȚIE URBANĂ

 

Cartografiere Afectivă • Începând cu 20 aprilie