București este unul dintre orașele finaliste în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) în 2021, alături de Baia Mare, Cluj-Napoca și Timișoara. Lista scurtă a fost anunțată vineri, 11 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, alături de reprezentanții Comisiei Europene, precum și președintele juriului care a audiat cele 14 orașe candidate.

 

Este un moment de bucurie, o răsplată pentru toate eforturile depuse de echipa București 2021 timp de un an și jumătate. Suntem onorați să fim printre finaliști, dar realizăm că este și o mare responsabilitate, pe care ne-o asumăm. Reluăm pregătirile, pentru un București care să devină, cu ajutorul culturii, din Orașul In-vizibil, un oraș iubit de bucureșteni, români și europeni deopotrivă” a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB, la aflarea veștii.

 

Echipa București 2021 va relua astfel procesul de candidatură și în 2016 și îl va extinde. Formula aleasă este în continuare cea a unui proces deschis publicului, prin grupuri de lucru și participare din partea întregii societăți civile. Curatoriumul București 2021, cel care a conceput programele București2021, va fi menținut și extins cu noi membri, cărora li se vor alătura curatori europeni.

 

Din iunie 2014, când au fost demarate primele acțiuni, candidatura orașului București a însemnat consultări cu sectorul cultural, atât cel instituțional, cât și cel independent, ateliere cu locuitorii orașului, proiecte artistice care i-au implicat pe bucureșteni, astfel încât programele București 2021 să reflecte întocmai nevoile și dorințele locuitorilor orașului, în materie de cultură, educație și dezvoltare urbană. Pentru prima dată, a fost demarată o cercetare amănunțită a sectorului cultural, în vederea elaborări unei Strategii Culturale pentru București. În cadrul programului CEaC, administrația locală și-a asumat adoptarea acestei Strategii Culturale, care rămâne pentru București, indiferent de rezultatul final al competiției.

Primăria Generală a Municipiului București va susține în continuare candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Este șansa noastră de a revitaliza orașul, prin cultură, și de a-l reda bucureștenilor. Ne așteaptă un proces de transformare intens, pe care ni-l asumăm, iar hotărârile PMB și ale Consiliului General de anul viitor vor susține legislativ și financiar acest proces” a declarat Răzvan Sava, Primarul General interimar.

 

În perioada ianuarie – iunie 2016 toate orașele finaliste vor pregăti un al doilea dosar de candidatură, urmând ca rezultatele finale să fie anunțate în perioada August – Septembrie 2016. Candidatura orașului București la titlul de CEaC 2021 este gestionată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.