ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a câștigat Premiul de Excelență acordat de Institutul European din România pentru promovarea și susținerea Industriilor Culturale și Creative în spiritul valorilor europene prin proiectele găzduite în Hanul Gabroveni. Premiul a fost acordat în cadrul celei de-a VI-a ediții a Premiilor de Excelență IER care a avut loc miercuri, 9 decembrie 2015, cu ocazia conferinței anuale a IER.

Mihaela Păun, directorul ARCUB: „Suntem onorați și încântați de Premiul de Excelență oferit de Institutul European din România și mă bucur că acest proiect complex și dificil își primește recunoașterea la nivel european. Deși a fost inaugurat acum un an, acest centru cultural modern a reușit să reunească zeci de proiecte culturale de teatru, dans, muzică sau expoziții de artă. Într-adevăr, Hanul Gabroveni este una dintre bijuteriile Bucureștiului, fiind un hub al creativității care promovează și susține cultura contemporană.”

Început de ARCUB în 2010, proiectul de restaurare a Hanului Gabroveni a permis ca în toamna anului 2014 hanul construit la începutul secolului XIX-lea de negustorul Tudor Hagi Tudorache să fie readus pe harta Bucureștiului ca un punct de mare importanță culturală și, totodată, un obiectiv turistic de excepție. Astfel, vechile prăvălii de secol XIX s-au transformat astăzi într-un centru modern al culturii urbane.

Restaurarea Hanului Gabroveni a făcut posibil ca trecutul și prezentul să se unească în cadrul unui ansamblu arhitectural unic, cu o suprafață de 4300 mp. Sălile de spectacol și spațiile expoziționale ale pasajului (precum sălile Gabroveni, Lipscani sau Arcelor) reprezintă un punct major de atracție pentru turiști, curatori și publicul de artă. Pe Lipscaniul din prezent, la numărul 84-90, glasurile negustorilor au fost înlocuite de acordurile simfonice sau de replicile unui ultim act, aplaudate la scenă deschisă.