Asociația Cultură prin muzică organizează un nou Seminar Dalcroze de muzică – ritmică, solfegiu și improvizație muzicală în perioada 20 – 21 noiembrie 2021, la Hanul Gabroveni, strada Lipscani nr. 84 – 90, Sala Studio.

Seminarul Dalcroze se adresează profesioniștilor din domenii artistice și non-artistice – profesori de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicieni, studenți UNMB, dansatori, actori, terapeuți, educatori, asistenți sociali. Acest seminar va include cursuri de ritmică, solfegiu, improvizație muzicală și mișcare corporală adaptate nivelului participanților.

Seminarul Dalcroze face parte integrantă din programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România, un program deschis în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultura prin Muzica insă el poate fi accesat și punctual de către profesioniștii doritori să aibă un prim contact cu această pedagogie muzicală de tip activ. Seminarul se finalizează cu o diplomă de participare care contează, prin cumulare cu celelalte etape ale CDR, în obținerea Certificatului Dalcroze recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și de toate structurile Dalcroze din lume.

O metodă specială de predare a muzicii, Metoda Dalcroze pune accent pe experiență înainte de știință, pe legătura esențială între mișcarea corporală și muzicalitate. Folosind o abordare interactivă și pluridisciplinară, pedagogia Dalcroze permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare. Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

În cadrul Seminarului vom analiza împreună noi variante de abordare a parametrilor muzicali – ritmul, frazarea, armonia. Vom explora cum putem improviza diferite muzici pentru a le asocia unor experiențe de mișcare.
Începem simplu, prin a merge pe muzică, apoi procesul devine mai complex și ajungem să explorăm diferite universuri de interpretare și joc muzical, poezie și diferitele interferențe dintre ele. (Jean-Marc Aeschimann)

Obiective

Descoperirea – aprofundarea pedagogiei Dalcroze. Aspectul esențial al acestei metode este asocierea mișcării corporale în procesul de învățare / cunoaștere a muzicii. Astfel, fiecare noțiune muzicală este trăită / experimentată corporal;

Dobândirea unor cunoștințe metodologice și didactice specifice pedagogiei Jaques-Dalcroze pentru a le adapta si aplica in experiența profesională proprie;

Experimentarea relației dintre muzică și mișcare;

Dezvoltarea improvizației instrumentale ca practică personală și ca instrument educațional;

Explorarea felului în care această pedagogie poate fi adaptată cursurilor de educație muzicală sau de pedagogie instrumentală, dar și altor domenii profesionale.

Program Seminar Dalcroze 20-21 noiembrie

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021

9:00 – 11:00 Ritmică (curs comun):

pornim de la simplul mers ca să ajungem să pătrundem în universul unei opere muzicale și să îi explorăm toate bogățiile cu ajutorul mișcării corporale ;

explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.

11:45 – 12:45 Improvizație instrumentală (curs comun) :

explorăm, dezvoltăm posibilitățile interpretării la instrumentul muzical sau cu vocea pentru a ajunge să cântăm fără partitură, folosind mijloace simple de imitare, joc, reguli etc…în raport cu ritmica.

13:30 – 14:30  Solfegiu (grup 1)

pornind de la un material muzical simplu, ajungem, prin joc și creativitate, să descifrăm o partitură;

vom explora cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului.

14:30 – 15:30 Solfegiu (grup 2)

15:45 – 17:45 Curs global de didactica pedagogiei Dalcroze

18:00 – 19:30 Improvizație instrumentală (grup 1)

Duminică, 21 noiembrie 2021

8:30- 10:00 Improvizație instrumentală (grup 2)

10:15 – 11:45 Ritmică:

studiu de ritmică aplicat unei poliritmii ;

activități în funcție de nevoile/dorințele participanților și de dinamica grupului.

12:00 – 13:30 Curs specific de Mișcare corporală (profesor Cosmin Manolescu)

Pe parcursul acestui curs, participanții vor avea șansă în egală măsură să-și îmbunătățească creativitatea, capacitățile motrice, plasamentul corpului dar și să aprofundeze relația mișcării în raport cu sunetul și vocea. Fiecare modul de lucru va demara cu un ritual performativ individual sau de grup și se va finaliza cu o sesiune de discuții și feedback.

14:15 – 15:45 Curs specific – demersul coregrafic în metoda Dalcroze

*Programul este cu titlu informativ, el poate suferi mici modificări în funcție de numărul de participanți și de nivelul competențelor lor muzicale.

Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva

Jean – Marc Aeschimann obține Diploma de arhitect in 1975 și Diploma superioară Jaques-Dalcroze in 1988, care îi permite să fie formator internațional în pedagogia muzicală Dalcroze. Este directorul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR).

A fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Geneva-Thonex timp de 27 de ani.

În plus de activitatea pedagogică, Jean – Marc Aeschimann concertează (improvizație muzicală) impreună cu Thierry Hochstätter, percuționist in cadrul companiei Ballets Béjart și Lucy Nightingale, fostă prim-solist a Baletului din Geneva.

Susține workshop-uri în lumea întreagă, bazate pe fundamentele pedagogiei Dalcroze (ancorare și mișcare corporală, interpretare muzicală, improvizație muzicală) în ideea de a readuce în atenție esența muzicii : un mijloc autentic de expresie și de comunicare.

Cosmin Manolescu

Responsabil al cursului de Mișcare corporală din cadrul Certificatului Dalcroze România
Coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor.

Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2004).

Pentru înscrieri și detalii practice, accesați culturaprinmuzica.ro  

Curs organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro.

Eveniment organizat cu sprijinul ARCUB – Centru cultural al Municipiului București