Proiect cultural creat de Asociația CINEMASCOP şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de Cristian Mungiu cu susținerea Delegatului general al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux, în ideea de a încerca organizarea cu regularitate a unor proiecţii de film la București – proiecţii eveniment care să ofere spectatorilor români în premieră cele mai noi filme de autor care au avut premiera mondială la Cannes, în acelaşi an, pentru a contribui la promovarea filmului de autor, mult mai puțin prezent în sălile de cinema din România decât filmele comerciale. Les Films de Cannes à Bucarest a creat deja o tradiție ca toamna la București să fie prezentate cele mai așteptate filme de artă ale anului – acele filme care își au premiera la cel mai important festival de film din lume: Cannes. Proiectul reprezintă o oportunitate pentru publicul de cinema din România, de a vedea cele mai recente producții de film internațional, prezentate sau premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume, precum Cannes, și de a-i întâlni pe câțiva dintre realizatorii filmelor selecționate, în cadrul unor discuții/masterclass-uri/sesiuni Q&A în sala de cinema.

Este astfel singurul festival din România care oferă publicului această linie de programare. În completarea proiecțiilor de film, proiectul curpinde evenimente conexe, dedicate profesioniștilor din industrie, studenților la facultăți de profil, sau publicului tânăr. Este un festival care atinge interesele unui public larg, care a crescut alături de festival în spiritului cinematografului de autor și cu apreciere pentru cinema. Proiectul are ca obiectiv principal expunerea publicului la opere cinematografice și facilitarea interacțiunii dintre public și cineaști, în săli de cinema de artă. Proiectul reprezintă o posibilitate de apropiere a publicului local de cinemaul de artă, care își demonstrează, cu fiecare nouă ediție, relevanța pentru audiența bucureșteană. Ediția a XIV-a a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc în București între 20-29 octombrie 2023, în următoarele spații: Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union. Programul festivalului va cuprinde, în mare parte, titluri din selecția Festivalului de Film de la Cannes. De asemenea, am demarat deja invitarea unor cineaști importanți, care își vor prezenta în persoană filmele la București cu ocazia festivalului.

Despre Asociația CINEMASCOP

Detalii: https://filmedefestival.ro