Proiect cultural creat de Asociația Majura Christ şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023

Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” îşi propune să creeze o emulaţie în rândul tinerei generaţii de muzicieni, să trezească interesul pentru muzica interpretată în ansamblu şi să atragă publicul meloman spre o autentică receptare a genurilor muzicale camerale. Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” s-a impus în numai trei ediții în viața muzicală bucureșteană, românească și internațională. Sute de concurenți din 42 de țări de pe 4 continente au participat deja de-a lungul celor trei ediții anterioare la această competiție cu un format unic în lume – duo pianistic (2 piane și 4 mâini) și duo voce-pian. Acest succes în rândul concurenților din lumea muzicală românească și internațională justifică de la sine necesitatea existenței și continuării concursului. Fapt unic între competițiile muzicale internaționale din România, concursul are o secțiune de amatori, pentru că noi credem cu fermitate că muzica este pentru toți, nu doar pentru cei aleși sau pentru profesioniști.

Prestigiul personalităților din juriile internaționale, nivelul ridicat al concurenților și organizarea impecabilă sunt ingredientele succesului unei competiții care evoluează și se dezvoltă de la o ediție la alta. Ediția a IV-a a concursului aduce ca noutate absolută, finala cu orchestră – lucru foarte rar întâlnit la concursurile de două piane și unic în lume pentru concursurile de duo voce-pian. Maestrul Cristian Mandeal a acceptat să dirijeze Orchestra Națională de Tineret în finala concursului, care se va desfășura la Ateneul Român în zilele de 22 și 23 octombrie 2023. Astfel concurenții vor avea posibilitatea de a face muzică împreună cu una dintre cele mai bune orchestre din țară și cu unul dintre cei mai mari dirijori români. A face muzică împreună, ca acasă în familie, este de altfel, filosofia din spatele întregului concurs, un duo realizându-se numai atunci când cei doi interpreți au aceeași importanță, când „1+1 = mai mult decât 2”. Dezideratul urmărit de acest concurs este realizarea unui climat artistic în care tinerii muzicieni interpreți de pretutindeni să se regăsească într-o atmosfera (familială), pentru care București-ul să devină ACASĂ! Cântatul în DUO presupune o continuă şi atentă educaţie în privinţa colaborării, în urmărirea în comun a realizării artistice a unui produs muzical valabil. A fi atent la celălalt, a-i îmbrățișa calitățile și defectele, a avea o viziune comună este, în același timp, și o lecție de acceptare a celuilalt și de toleranță, de frumusețe a diversității și a construcției comune pe care ar trebui să le regăsim oriunde în societatea românească, fiind valori ce stau la baza construcției culturale și politice a Europei. Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” este singurul concurs din România listat de către Fundația Alink-Argerich în 2017, în afara Concursului „George Enescu”.

Despre Asociația Majura Christ

Asociația Majura Christ este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică. Obiectivele asociaţiei vizează următoarele domenii: umanitar, cultural, de conservare şi îmbunătăţire a mediului, realizarea de evenimente şi proiecte destinate învăţământului muzical preuniversitar şi universitar, precum şi alte activităţi prevăzute de lege, potrivit scopului Asociaţiei.

Detalii: https://www.concursul-suzanaszoerenyi.ro/