Pentru că o populație ce își cunoaște trecutul, cartierul și vecinii nu se arată indiferentă la abuzurile locale sau lipsită de respect față de norme, proiectul „Eu trăiesc într-un Chibrit” își propune să istorisească povestea cartierului de la intersecția Bulevardului Ion Mihalache cu Calea Griviței și a oamenilor ce au ajutat la construirea sa. Prin intermediul turului nostru ghidat, locuitorii din zonă vor afla povestea deosebită a cartierului Chibrit, vestigiu al comunității ceferiste mutate de comuniști în apropierea Atelierelor CFR și a mahalalei Cuțarida din romanul „Groapa” al lui Eugen Barbu.

 

Deși aparent banal, fără identitate sau personalitate, cartierul Grivița-Chibrit situat la confluența dintre două artere rutiere majore – Bd. Ion Mihalache și Calea Griviței – are multe de povestit. Este un cartier plin de istorie, un cartier a cărui construcție și dezvoltare au fost marcate de evenimente importante din istoria României și a Bucureștiului.

 

Cartierul a luat naștere între două foste gropi de gunoi – Groapa lui Ouatu și Groapa Cuțarida – odată cu expansiunea căilor ferate. În locul gropilor de gunoi avea să ia naștere un cartier modern, menit „a asigura personalului CFR condiţii bune de cazare, în locuinţe de serviciu situate cât mai aproape de locul de muncă”.

 

Vă invităm la un tur ghidat prin cartier să descoperim împreună istoria cartierului, să ne cunoaștem vecinii și să depănăm împreună, la un ceai cald, amintiri din copilăria noastră sau a bunicilor și părinților noștri.

 

Vom începe turul la Biblioteca Grivița unde vom vizita expoziția de fotografie a istoricului drd. Andrei Răzvan Voinea „CeFeRe_știi București”, expozitie care pune în valoare istoria parcelărilor ceferiste din București. Dupa expozitie, vom vizita cele mai importante obiective din cartier, vom servi un ceai cald la unul din punctele de interes, urmând să încheiem turul la Piața Chibrit (zisă și Mureș sau Clăbucet).

 

Data: 11, 18 & 25 noiembrie 2017, ora 11:30

Punct de întâlnire: Biblioteca Grivița, calea Griviței nr. 192 – Blocul Roșu

Durată: 2,5-3 ore

Taxă de participare: Gratuit

 

Proiectul „Eu trăiesc într-un Chibrit” este realizat în cadrul Programului de Microgranturi pentru proiecte comunitare 2017, promovat de Primăria Capitalei prin Arcub, și implementat cu sprijinul Fundației Comunitare București. Inițiativa se bucură de sprijinul Bibliotecii Municipale București.