BILETE

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB – Hanul Gabroveni pentru un concert de gypsy jazz, alături de chitaristul francez Christian Escoudé şi de violonistul român Florin Niculescu.  Concertul este organizat de Goethe Institut Bucureşti și Institutul Francez în parteneriat cu ARCUB în cadrul primei ediţii „Djelem! Djelem! – Zilele Culturii Sinti şi Roma” la Bucureşti.

Pentru concertul de la ARCUB, cei trei muzicieni din Germania şi Franţa au pregătit sunete şi ritmuri inedite de sinti şi gypsy jazz. Pentru prima dată în România, artista şi activista pentru drepturile omului Dotschy Reinhardt, Sinteza este cel mai tânăr descendent al lui Django Reinhardt, fondatorul gypsy jazzului. Inspirată atât de limbajul inconfundabil al lui Django Reinhardt, cât şi de moştenirea culturală sinti, muzica sa reflectă originile şi istoria poporului său. La fel de marcat de stilul swing al lui Django Reinhardt, excepţionalul chitarist francez Christian Escoudé concertează la Bucureşti alături de Dotschy Reinhardt, Sinteza. Artistul de jazz de origine roma a cântat cu nume mari ale scenei de jazz şi rock, precum John McLaughlin, Stan Getz şi Pierre Michelot, şi este cunoscut pentru intrepretările contemporane ale pieselor lui Django Reinhardt. Alături de cei doi artişti, pe scena de la ARCUB urcă unul dintre cei mai buni violonişti de gypsy jazz din prezent, Florin Niculescu. Colaborator apropiat al lui Christian Escoudé, artistul rom de origine română a trecut de la o carieră de violonist clasic la muzician de gypsy jazz şi interpret al muzicii tradiţionale a romilor.

Concertul susţinut de Dotschy Reinhardt, Sinteza, Christian Escoudé şi Florin Niculescu va avea loc la Sala Mare, sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19.00.

Despre Djelem, djelem – Zilele Culturii Sinti şi Roma

Organizat în premieră la Bucureşti în perioada 10-12 noiembrie 2022, proiectul are ca scop consolidarea reprezentării romilor în spațiul public, diseminând obiceiurile și arta lor către un public cât mai larg. Djelem, djelem – Zilele Culturii Sinti şi Roma este organizat de Goethe-Institut Bucureşti şi Institutul Francez din România.

Dotschy Reinhardt, Sinteza

Născută în Germania în anii ’70, Dotschy Reinhardt, Sinteza este muzician de jazz, compozitoare, autoare și activistă pentru drepturile omului. Dotschy Reinhardt se folosește de numele ei de familie proeminent și de relația sa cu cel mai important muzician de jazz european al secolului XX, Django Reinhardt, pentru a promova cultura şi istoria romilor. Cartea sa „Gypsyâ” povestește cititorilor din cultura, limba, puținele suișuri și multe coborâșuri pe care le-au trăit oamenii Sinti de la sosirea lor în Germania, în urmă cu aproape 600 de ani. Dotschy Reinhardt se numește cu mândrie Sinteza, membră a poporului Sinti și cântă jumătate din cântecele sale în Romanes.

Christian Escoudé

Născut în Franţa în anul 1947, chitaristul de jazz a crescut în Angoulême și este de origine romă din partea tatălui său, chitarist influențat de jazzul manouche al lui Django Reinhardt. A învăţat să cânte la chitară la vârsta de 10 ani, iar cinci ani mai târziu devine muzician profesionist. Stilul său este un amestec de influențe bebop și gypsy jazz, cu utilizarea vibrato, portamento și fast runs. Artistul cântă cu celebrităţi ale scenei franceze şi americane de jazz şi rock. În 1976 primeşte Premiul „Django Reinhardt” din partea Academiei Franceze de Jazz. În 1978, i se acordă Grand Prix du Disque Boris Vian și Marele Premiu al SACEM francez în 2000.

Florin Niculescu

Violonistul român de jazz Florin Niculescu, născut la București în 1967, şi-a început educația la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”  și apoi la Academia de Muzică din Bucureşti. Deși a urmat o carieră de violonist clasic, Florin Niculescu a interpretat împreună cu tatăl său muzica tradițională a romilor şi se familiarizează de la o vârstă fragedă cu stilul de interpretare al lui Stephane Grappelli. La începutul anilor ‘90, muzicianul se mută la Paris, unde stidiază la Conservator și începe să cânte cu alți muzicieni de gypsy jazz. În 1999, înregistrează albumul premiat „Gypsy Ballad” și cântă cu mulți dintre cei mai mari artiști ai muzicii, precum Bireli Lagréne, Babik Reinhardt și Bucky Pizzarelli.