Poveste din Bucureștiul de odinioară – Feerie de iarnă
Spectacolul „POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ – FEERIE DE IARNĂ”, o evocare muzicală a unei Capitale a cărei viață culturală a palpitat între teatre, săli de concerte, grădini de vară, cinematografe și restaurante selecte.
Spectacolul va avea loc pe 17 decembrie, la Sala Mare ARCUB, la ora 19:00.
Proiectul cultural inițiat de actrița Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu are drept scop salvgardarea patrimoniul imaterial al muzicii ușoare românești, reprezentată de creațiile compozitorilor perioadei interbelice.
De la celebrele tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică sau la cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil.
,,POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ – FEERIE DE IARNĂ“ este un concept unic, apreciat atât de specialiști cât și de publicul larg, un spectacol al eleganței, rafinamentului, profesionalismului, talentului și bunului gust, un prilej pentru a dezvălui încă odată crezul artistic al protagoniștilor acestui proiect: ”Împreună, putem salva prin artă, partea frumoasă a lumii”.
Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, acompaniați de Taraful de Oraș (Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Marian Dincă – acordeon) și vor recompune din veacuri de cântece fericite un întreg univers sonor, salvând astfel dincolo de vremuri o POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ.
Spectatorii vor asculta atât cântece specifice sărbătorilor de iarnă cât și melodii compuse de Ion Vasilescu (,,Habar n-ai tu”, ,,Mi-am pus busuioc în păr”), Nicolae Kirculescu (,,Așa începe dragostea”, ,,Violete pentru fete”, ,,Coșarul”), Ionel Fernic (,,Minciuna”), Elly Roman (,,Nu mai plânge, baby”), Gherase Dendrino, dar și alte partituri celebre semnate de Grigoraș Dinicu, Georges Boulanger, Fritz Kreisler. Practic, trecutul muzicii ușoare românești a stat sub semnătura acestor mari compozitori, creația lor contribuind din plin la definirea acestui gen muzical.
Spectacolul ,,POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ“ a avut premiera în anul 2017 și a fost prezentat în importante săli de concerte: Ateneul Român (Gala Supraviețuitorilor de Cancer 2022), Sala Radio – Studioul ”Mihai Jora” al Societății Române de Radiodifuziune, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Teatrul ”Marin Sorescu” Craiova, Teatrul ”Tony Bulandra” Târgoviște (în cadrul Festivalului Național de Creație și Interpretare ”Crizantema de Aur”), Palatul Bragadiru – București, Palatul Cantacuzino – Bușteni, precum și în cadrul unor evenimente culturale, precum Seri de Teatru la Pontus Exin – Constanța, Festivalul INDIE IPIFF – Sala Union ș.a.