BILETE

Câştigătoare a premiului Echo Jazz Award, trupa germană Hattler vine în octombrie la ARCUB Gabroveni pentru un concert de neratat pentru publicul românesc de jazz. Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Goethe Institut în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului şi Jazzverband Baden-Württenberg și este programat pe 21 octombrie, la Sala Mare ARCUB, de la ora 19.00.

Amestec inimitabil de virtuozitate instrumentală şi vocală cu spectacol multimedia, trupa Hattler reuneşte patru figuri de frunte ale scenei germane de jazz-meets-electronica: laureata German Jazz Prize 2022, Fola Dada cântă alături de unul dintre cei mai originali basişti germani Hellmut Hattler împreună cu Torsten de Winkel (chitară/sitar electric) şi Oli Rubow (tobe/electronica).

„Suntem o adevărată trupă live, iar concertele noastre sunt întotdeauna despre muzică, ritm şi tot ceea ce mişcă celulele creierului şi picioarele,” declara fondatorul trupei, legendarul Hellmutt Hattler.

Gândit ca un performance multimedia, prestaţia trupei Hattler este susţinută de proiecţii video live create de Pete Delgado şi de procesarea electronică a sunetului semnată de Daniel Staemmler.

HATTLER, câștigător al premiului Echo Jazz Award, echivalentul german al unui Grammy, reunește patru figuri de frunte ale scenei germane de jazz-meets-electronica: Hellmut Hattler (chitară bass), Fola Dada (voce), Torsten de Winkel (chitară/sitar electric), Oli Rubow (tobe/electronica). Imaginile improvizate ale lui Pete Delgado și procesarea electronică a sunetului de către Daniel Staemmler sunt parte integrantă a performanței multimedia HATTLER.

Excepțional chitarist bass, compozitor, producător, HELLMUT HATTLER este o legendă vie, cu o identitate artistică inconfundabilă și cu o abilitate rară de a se reinventa perpetuu. Apreciat la nivel internațional ca unul dintre cei mai importanți chitariști bass germani, cu un sunet distinct și o tehnică unică personală, Hellmut Hattler reușește să impresioneze lumea muzicii, reinventându-se deceniu după deceniu, fără să-și piardă vreodată semnătura artistică extrem de recunoscută.

Excepțional chitarist bass, compozitor, producător, HELLMUT HATTLER este o legendă vie, cu o identitate artistică inconfundabilă și cu o abilitate rară de a se reinventa perpetuuApreciat la nivel internațional ca unul dintre cei mai importanți chitariști bass germani, cu un sunet distinct și o tehnică unică personală, Hellmut Hattler reușește să impresioneze lumea muziciireinventându-se deceniu după deceniu fără să-și piardă vreodată semnătura artistică extrem de recunoscută.

Prezent pe scenă încă din anii 70Kraan, legendara sa trupă de art rock, care a vândut sute de mii de discuri, este considerată una dintre cele mai influente trupe germaneÎn anii 80, Hellmut Hattler apare pe scenele mari din întreaga lume și în înregistrări în diverse formule alături de Billy Cobham, Alphonse Mouzon, Brian Auger și multe alte staruriTina Turner se numără printre cei cu care a colaborat pentru abilitățile sale de compozitor și producător, iar în anii 90, cu TAB TWOduo-ul de succes internațional acid-hip-jungle-jazz, a câștigat premiul German Jazz Award, 7 dintre cele 9 albume obținând premii importante. Creativitatea sa neîngrădită înflorește pe scenă din nou, în anii 2000 cu trupa omonimă Hattlermuzica lor făcând piruete fermecătoare în jurul soul, funk, world music („Delhi News”), dub, pop, jazz rock și electronica.

FOLA DADA, laureata German Jazz Prize 2022, ca cea mai bună vocalistă germană, este vocea magică a trupei Hattler. Cântăreața de origine germano-nigeriană încântă publicul de mulți ani cu vocea ei fascinantă și carisma puternică, caracteristica specială fiind diversitatea stilistică și spectrul ei muzical larg. Muzician de jazz, profesoară de canto și lector la mai multe colegii de muzică din Germania, Fola Dada este și director al propriei școli de canto Stimmwerk din Stuttgart.

TORSTEN de WINKEL este un muzician remarcabil, cunoscut drept chitarist electric și acustic, dar cântă și înregistrează și pe sitar electric, clape și percuție, activ în în genurile jazz, world music, fusion și muzică electronică. Torsten de Winkel a absolvit Berklee College of Music din Boston cu cea mai înaltă distincție, Summa cum laude, iar când s-a mutat în SUA a început studiile și în domeniul filosofiei și psihologiei. A colaborat în diverse formule cu un spectru neobișnuit de larg de artiști celebri, Pat Metheny, Ravi Coltrane, Billy Cobham, Aziza Mustafa Zadeh, Whitney HoustonJoachim Kühn, Bill Evans, etc.

Torsten de Winkel este unul dintre importanții activiști de mediu, fiind unul dintre inițiatorii și directorul artistic al Festivalului și Inițiativei Bimbache openART din rezervația mondială a biosferei El Hierro (Spania) UNESCO, proiect bazat pe o rețea interdisciplinară globală de artiști și gânditori, în vederea creării unei platforme care urmărește să reducă diviziunile tradiționale, atât la nivel muzical, cât și uman, într-o lume globalizată.

OLI RUBOW, „E-Drummer of the Year 2020”, în urma votului cititorilor revistei DigitalDrummer, este un baterist foarte special și unul dintre cei mai importanți din Germania. Varietatea ideilor și a utilizării creative a tobelor, bețelor, tehnicilor de cântat și a dispozitivelor electronice este remarcabilă. Pe lângă mulți ani de colaborare cu DePhazz și legendarul Hellmut Hattler, Oli Rubow a mai colaborat cu Jazzanova, Freundeskreis, Nils Wülker, Fantastic Four, Cro, acordând o mare importanță și proiectelor sale personale, Netzer, Luminos W cu Peter Wölpl, The Temporary Electronic Salon.

Oli Rubow este autor al unor diverse manuale de specialitate „E-Beats am Drumset”, „Das Modernetrommelquartett”, „Echodrums” și conduce de 15 ani seria de ateliere „Vom Quotation to I” e-beats.net.