Evenimentele marca ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București din cadrul Zilelor Bucureștiului, festival organizat de Primăria Municipiului București în perioada 4-20 septembrie, au transformat orașul într-un spațiu vibrant și inovator. Zeci de mii de bucureșteni au sărbătorit cei 556 de ani de existență ai Capitalei prin concerte de muzică folk, simfonică, alternativă, electronică, instalaţii interactive, animaţii proiectate, jocuri de laser şi sunet, instrumente muzical-vizuale şi tehnologii de ultimă generaţie.

Pe 4 și 5 septembrie, Gala Folk You! Florian Pittiș a readus spiritul liber din Vama Veche chiar în centrul orașului prin concerte ale unor formații de renume: Nicu Alifantis&ZAN, Taxi, Iris și Pasărea Rock.

În Piața Festivalului (10-20 septembrie, Piața George Enescu), peste 10 000 de melomani s-au bucurat de concertele unor mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, Orchestra Sinfonia București, Bucharest Festival Orchestra și Camerata Regală.

Sound & Vision (18-20 septembrie) – primul festival de muzică alternativă 100% românească a reușit să revitalizeze spațiul din fața Gării Regale Băneasa, aducând în prim-plan artiști ai experimentului, printre care ROA, The Mono Jacks și Moonlight Breakfast.

Bucureşti ’21 – harta poetică a orașului a umplut sala de spectacole de la ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90). Peste două sute de bucureșteni au asistat sâmbătă seară la spectacolul București 21. O epopee participativă în cadrul căreia a fost citit primul poem colectiv dedicat orașului. 40 de poeți, de toate vârstele și cu voci diferite, au scris în cascadă 840 de versuri despre București.

Noaptea Albă a Bucureștiului (19-20 septembrie) a transformat Centrul Istoric într-un veritabil teren de joacă în care s-au angrenat atât copiii, cât și adulții, încântați de mixul inedit dintre artă și tehnologie.

Personalitățile și proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, industria cărții, cercetare, educație, ecologie, muzică, film, teatru, turism, medicină, sport și jurnalism au fost premiate la Gala BucureştiTu – Premiile Orașului București, în prezența Primarului General Marin Ștefănel Dan. Peste 15.000 de voturi s-au înregistrat pe site-ul www.bucurestitu.ro la cele 12 categorii, în total fiind nominalizate 36 de proiecte. Evenimentul care a încheiat Zilele Bucureștiului a avut loc la Sala Studio a Teatrului Național București I. L. Caragiale pe 20 septembrie.

 

Lista câștigătorilor:

Turism: Asociația Zeppelin a organizat tururi ghidate prin arhitectura industrială a Bucureștiului, aducând în discuție problemele şi potenţialul patrimoniului industrial, posibile strategii şi acţiuni de regenerare şi perspective pentru un rebranding cultural al Capitalei.

Carte: Salonul Internațional de carte Bookfest adună sute de edituri, mii de titluri noi de carte, milioane de volume şi mii de autografe de la cele mai importante personalități culturale. În 10 ani de existență, Bookfest a ajuns un reper al literaturii și industriei de carte prin conferințe internaționale, dezbateri și lansări de carte.

Muzică: Festivalul George Enescu consolidează poziția Bucureştiului ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică simfonică din lume, aducând în prim-plan orchestre și muzicieni de mare prestigiu.

Jurnalism: Emisiunea Bonton vorbește săptămânal despre politețe, bună cuviință, eleganță și domnie, demonstrând că în București nu am uitat de maniere! 

Cercetare & educație: Organizația Teach for Romania recrutează tineri valoroși, care sunt pregătiți ca învățători sau profesori model și sprijiniți să transforme sistemul de educație.

Arhitectură: Cărtureşti Carusel, un experiment de locuire culturală a Centrului Istoric, care oferă un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului.

Sport: Cu Bicicleta la Mare, un maraton pe două roți inițiat de Lucian Mîndruță care se luptă de 8 ani să combată stilul de viață sedentar.

Film: Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est este cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai relevante festivaluri de film de animație din Europa.

Ecologie: Grădina din curtea şcolii – proiect inițiat de echipa România în Tranziție care pune în mișcare, cu investiții minime, pasiunea pentru grădinărit și ecologie în școlile din București.

Arte plastice: Art Safari este singurul târg de artă din România, care a îmbogățit peisajul cultural bucureștean cu expoziții de artă contemporană și artă modernă. A adus la un loc 300 de artiști din portofoliul a 50 de galerii de artă românești și internaționale, dar şi a 10 muzee din afara Bucureștiului.

Teatru: Festivalul Național de Teatru s-a aliniat standardelor europene şi a reușit să ofere locuitorilor Capitalei posibilitatea de a se bucura de cele mai bune spectacole din țară.

Sănătate: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu este un exemplu de inovație în sistemul medical românesc prin dotarea instituţiei cu echipamente moderne și înalta calificare a personalului medical.

 

Premii Speciale

 

Stelian Tanase pentru seria de documentare București-Strict secret care a surprins cu șarm și atenție, spiritul de altădată al Capitalei, cu dramele, întâmplările și bucuriile locuitorilor săi.

Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian pentru rebranding, pentru noua și avangardista sală de spectacole și pentru programul muzical variat care răspunde cerințelor pieței culturale bucureştene.

Parcul Natural Văcărești pentru că încurajează contactul responsabil al oamenilor cu natura facilitând educația și cercetarea, protejând și reconstruind condițiile de dezvoltare ale ecosistemului.

Liviu Doară pentru că a redat patrimoniului public o suprafață de 7 hectare pe malul lacului Herăstrău.

 

Lansată în timpul Zilelor Bucureștiului, aplicația ARCUB pentru mobil, disponibilă în iOS şi Android, te ține la curent cu toate evenimentele organizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.