În prima săptămână din iulie, timp de cinci zile, Bucharest Jazz Festival transformă orașul într-o veritabilă capitală a jazzului. Peste 50 de muzicieni, legende ale jazzului mondial, cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc, expoziții, filme, lansări de disc și carte vor capta și fascina publicul bucureștean.

Aflat la cea de-a IV-a ediție, produs de ARCUB și curatoriat de pianistul de jazz de origine română Lucian Ban, BJF, festival membru al European Jazz Network, devine cu siguranță evenimentul de jazz al anului în Capitală și unul de calibru major pentru România și estul Europei.

De la saxofonistul Lee Konitz, legenda cool jazz, la Roy Hargrove, unul dintre cei mai mari trompetiști ai zilelor noastre, de la Marcin Wasilewski, care se numără printre cei mai originali pianiști europeni de jazz, la cea mai în vogă cântăreață de jazz din România Luiza Zan, BJF aduce în Piața Enescu un adevărat showcase de gen.

O adevarată legendă a istoriei jazzului, un improvizator de geniu asociat cu nașterea „cool jazzului”, Lee Konitz se va afla pentru prima oară la București cu propriul quartet. Considerat încă de la începtul carierei sale, în anii ‘40, când înregistra cu Claude Thornhill și Lennie Tristano, drept un mare original, Lee Konitz și-a câștigat rapid aprecierea odată cu apariția pe albumul lui Miles Davis Birth of the Cool in 1949. Anii ‘60 l-au surprins lucrând alături de Elvin Jones, Gerry Mulligan, Chet Baker sau Dave Bruebeck, urmând ca în următoarele decade să rămână la fel de creativ și continuând să fie în cuvintele prestigiosului ziar New York Times un artist „capabil să șteargă contexte și idei preconcepute, să depășească așteptările”.

Roy Hargrove, unul dintre cei mai populari trompetiști contemporani, prezentat în premieră absolută în România de Bucharest Jazz Festival, și-a câștigat locul în conștiința publicului iubitor de jazz la începutul anilor ’90, când stilul și sound-ul său, susținute de colaborări cu nume precum Herbie Hancock, Joe Henderson, Braford Marsalis, i-au adus rapid nu unul, ci două premii Grammy. Comparat în repetate rânduri cu legendarul Lee Morgan, Hargrove și-a consolidat reputația cu o serie de albume și proiecte de prima mână. Cvintetul cu care va urca pe scena BJF va aduce o doză de jazz timeless în Piața Enescu.

Iar dacă cele peste 12 concerte nu vor fi de ajuns, Bucharest Jazz Festival readuce în ambianța primitoare a Hanului Gabroveni seria de evenimente conexe legate de arta jazzului. În timpul zilelor de festival, publicul iubitor de jazz va putea să participe la expoziția de fotografie Now’s the Time! – Romanian Jazz Photographers, colocvii, lansări de disc și carte și proiectii cinematografice din seria Jazz on Film.

***

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

Timp de cinci zile, pe tot parcursul festivalului, spaţiul cultural din centrul istoric deschide uşile bucureştenilor pentru o călătorie în lumea jazzului privită prin obiectivul a patru artişti specializaţi în fotografie de concert.

De la portrete inedite pânӑ la cadre ciné verité, Elmar Lemes, Sánta István Csaba, Mircea Albuţiu și Cornel Lazia îşi prezintӑ în premierӑ lucrӑrile fotografice care surprind legende ale jazzului internaţional şi românesc. Aşadar, pe lângӑ tradiţia concertelor în aer liber din Piaţa George Enescu, spectatorii BJF sunt invitaţi între 2 şi 5 iulie, de la ora 12:00, în incinta Hanului Gabroveni, pentru a intra în culisele artei jazzului alӑturi de specialişti, muzicieni şi fani ai genului.

Seria evenimentelor conexe începe la Hanul Gabroveni cu jurnalistul Alex Vasiliu care pe 2 iulie îi omagiazӑ, în cadrul Conferinţei „Trei portrete româneşti din istoria jazzului”, pe regretaţii muzicieni români Eugen Ciceu, Guido Manusardi și Marius Popp, care şi-au înscris într-un mod aparte numele în istoria muzicii de secol XX. Pe 3 iulie, soseşte la Bucureşti jurnalistul de muzicӑ şi scriitorul olandez Dr. Henning Bolte, care va susţine un colocviu despre acest gen muzical atipic și liber, prezentat din perspectiva originii periferice urbane a jazzului din America și Europa.

Penultima zi a festivalului la Hanul Gabroveni este dedicatӑ titlurilor de carte şi discografice din universul jazzului. Ultimele apariţii în domeniu sunt curatoriate şi prezentate în cadrul evenimentului „Cartea şi discul românesc de jazz” de sâmbӑtӑ, 4 iulie.

Dupӑ ce jazzul a intrat în vizorul fotografic, istoric şi publicistic, seria evenimentelor conexe ale BJF 2015 se încheie cu perspectiva celei de-a şaptea arte. Rubrica Jazz on Film de la Hanul Gabroveni este aşteptatӑ de mulţi fani ai genului pentru vizionӑrile cinematografice ale unor documentare despre jazz extrem de rare. În ultima zi a festivalului, duminicӑ, 5 iulie, de la ora 12:00, organizatorii BJF aduc un tribut saxofonistului Ornette Coleman, iar la Hanul Gabroveni se proiecteazӑ Ornette: Made in America. Filmat în 1983, documentarul despre unul dintre inovatorii free jazzului din America, Ornette Coleman, este esenţial pentru oricine îşi doreşte sӑ înţeleagӑ istoria jazzului şi schimbul creativ de influenţe care a marcat decadele ’60 şi ’70 din cultura americanӑ.