BILETE ONLINE

 

Anul trecut, Blue Noise a demarat un proiect unic, deocamdată, pe piața muzicală românească. Proiectul se numește „Laboratorul de voci” și își propune producția și promovarea primului album a cappella din România. Albumul, care se numeste PORTRAIT, conține numai piese noi compuse de membrii grupului.

Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana-Cristina Leonte (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocala/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce.

 

Marina-Alexandra Arsene | sopran

Elena Moroşanu | mezzo sopran

Ana-Cristina Leonte | alto

Mihail Grigore | tenor

Bogdan Tudor | bas

Denis Bolborea | percuție vocală | beatbox

„Dacă aveti curiozitatea să faceți cunoștință cu „Zgomotul Albastru”, nu trebuie să ratați acest concert. Șase voci bine echilibrate în cel mai pur instrument muzical. Un concert de jazz fără tobe, saxofoane sau trompete, doar voci ce ne promit un zgomot albăstriu” – Cristian Soleanu – curator Artist in Residence

Depre Blue Noise:

În România poți număra pe degete trupele care explorează cu succes teritoriul a capella, iar Blue Noise este una dintre aceste trupe, având în componența sa șase cântăreți aleși pe sprânceană. De la cea mai înaltă voce până la cea mai gravă, rolurile sunt distribuite astfel încât toată paleta sonoră să fie colorată, fără a mai avea nevoie de alte instrumente: soprana formației este Marina Arsene, mezzo-soprană – Elena Moroșanu, altistă – Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore – bariton, cele mai grave note sunt interpretate de basul Bogdan Tudor, iar responsabil cu pulsul și  „noise”-ul din Blue Noise este Denis Bolborea (beat-box).

Cel mai nou album al trupei este intitulat „Portrait”. Acesta cuprinde, în cea mai mare parte, compoziții originale, piese de puzzle care surprind personalitatea muzicală și calitățile unice ale fiecărui membru, care, puse împreună, alcătuiesc un portret sonor omogen, dar în același timp divers și imprevizibil. Piesele de pe album, precum și repertoriul grupului, în general, înglobează mai multe influențe stilistice care onorează atât tradiția, cât și inovația sau curentele muzicale mai nou apărute: jazz, blues, folclor, pop, indie, trip-hop sau drum and bass. Însă ceea ce face ca acest proiect să fie inedit nu este varietatea stilistică, ci mai degrabă oceanul imens de posibilități pe care vocea umană îl poate explora. Efecte, armonii, zgomote, numeroase culori timbrale, toate redate de șase voci care vibrează împreună, transmit emoție, se clădesc și tot la fel de ușor răspândesc stări și afecte prin intermediul unei impresionante arhitecturi fonice, iar această vibrație colectivă lansează provocări senzoriale care ajung la ascultător prin cea mai intimă și directă cale.

În palmaresul grupului vocal se înscriu numeroase concerte, colaborări și workshopuri. Anul trecut, au fost invitați la Bucharest Jazz Fest, Brașov Jazz & Blues Festival, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Gala Premiilor Radio România Cultural, au demarat, cu sprijinul AFCN, proiectul „Laboratorul de Voci”, au creat și au lansat albumul “Portrait”, primit cu entuziasm atât de publicul larg, cât și de cunoscători. În trecut, au colaborat cu artiști precum Răzvan Suma, Vița de Vie, Skizzo Skillz, Damian & Brothers, iar în viitorul apropiat vor urca pe scenă alături de importanți actori români, într-o producție de teatru de comedie, adaptat în premieră în limba română, după textul Un angajat, doi patroni de Richard Bean.