De-a lungul verii te invităm să explorezi orașul:

Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

Vrei ca orașul tău să fie cel mai cool oraș din Europa? Asociațiile ARCEN, Bucureștiul meu drag, Make a Point și Zeppelin susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care te invităm și pe tine! 

 

Hai să redescoperi orașul la pas, așa cum nu ai mai făcut-o până acum! Vino la Info Point-ul de la Hanul Gabroveni și înscrie-te la tururile gratuite organizate, cu 15 minute înainte de începerea fiecăruia. Nu uita să faci poze, pe care să ni le trimiți la contact@bucuresti2021.ro cu subiectul Explorare sau pe Facebook, folosind hashtag-urile #bucuresti2021 și #explorare. Ele vor deveni parte din aplicația web Album de familie. București 2021, cât și din expoziția ce va cartografia maparea cognitiv-afectivă a orașului și a locuitorilor săi.

 

PROGRAMUL TRASEELOR

Vineri, 19 iunie | ora 19:00 | ARCEN:  Bucuresci – 2021, traseul cultural pietonal 

Sâmbătă, 20 iunie 2015 | orele 18:45 – 20:45 | Bucureștiul meu drag: Tur al zonei Foișorul de Foc – Avrig

Duminică, 21 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30 | Make a Point: Primul traseu de redescoperire a Pantelimonului

Joi, 25 iunie 2015 | orele 10:00 – 13:30 | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială din zona parcului Carol. Rezervă-ți un loc la inscrieri@e-zeppelin.ro.

Vineri, 26 iunie | ora 19:00 | ARCEN: Bucuresci – 2021, traseul cultural pietonal 

Sâmbătă, 27 iunie 2015 | orele 18:45 – 20:45 | Bucureștiul meu drag: Tur al zonei Politehnică – Basarab

Duminică, 28 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30 | Make a Point: Al doilea traseu de redescoperire a Pantelimonului

Vineri, 3 iulie | ora 19:00 | ARCEN: Bucuresci – 2021, traseul cultural pietonal 

Sâmbătă, 4 iulie 2015 | orele 16:00 – 20:45 | Bucureștiul meu drag: Tur al zonei Mănăstirea Chiajna

Duminică, 5 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30 | Make a Point: Al doilea traseu de redescoperire a Pantelimonului

Joi, 9 iulie 2015 | orele 10:00 – 13:30 | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială din zona parcului Carol. Rezervă-ți un loc la inscrieri@e-zeppelin.ro.

Vineri, 10 iulie | ora 19:00 | ARCEN: Bucuresci – 2021, traseul cultural pietonal 

Sâmbătă, 11 iulie 2015 | orele 18:45 – 20:45 | Bucureștiul meu drag: Tur al zonei Cartierul Bazilescu

Duminică, 12 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30 | Make a Point: Primul traseu de redescoperire a Pantelimonului

 

Caravana București 2021

19 – 28 iunie — Bucharest Music & Film Festival

1 – 5 iulie — Bucharest Jazz Festival

 

La Hanul Gabroveni 

24 iunie / 1, 8, 15 iulie — Intersecțiile de miercuri

24 – 28 iunie — Atelier de dans și explorare urbană cu Cosmin Manolescu

30 iunie – 5 iulie — Bucharest Jazz Festival — evenimente conexe

3 – 15 iulie — Expoziție Ion Bârlădeanu & Carmen Vidu

 

Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

 

Mai multe activități vor fi anunțate pe site-ul nostru și în social media, iar la info point-ul de la Hanul Gabroveni, echipa noastră îți va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului și prezentului orașului, care continuă pe parcursul întregii veri. Împreună desenăm Bucureștiul!

 

Newsletter săptămâna 14 | 22-28 iunie

 

Miercuri 24 iunie | ora 19:00

Intersecțiile de miercuri

Avatarurile străzii. Modă, mentalități, obiceiuri de îmbrăcare.

Conferință cu Marian Pălie

 

Bucureștiul e astăzi un oraș plin de culoare, traversat de trenduri și de trend-setteri, conectat la toate modele lumii, iubitor de schimbare și ritm. E un oraș ambițios care trebuie să fie in și nu out, un oraș al must-urilor, dar și al libertăților de tot felul. 

 

Miercuri 24 – duminică 28 iunie | orele 18:00-20:00

ZONAD  –  Atelier de explorare urbană cu Cosmin Manolescu

Performeri: Catrinel Catană, Aura Goia, Cristina Lilienfeld, Lala Misosniky, Cosmin Manolescu, Katia Pascariu, Claudiu Silvianu

Cum poate un corp să fie emoțional atunci când performează în spațiul public, în relație cu arhitectura discrepantă a orașului, cu natura și cu locuitorii săi? Pe 28 iunie șase dansatori și actori te invită să explorezi cultura și arhitectura Bucureștiului prin intermediul corpului uman și al dansului contemporan. Îi vei întâlni între orele 18:00-20:00 pe traseul dintre parcul Cișmigiu, Calea Victoriei și Hanul Gabroveni. 

ZonaD – Atelier de Explorare Urbană este un proiect de Cosmin Manolescu, în egală măsură o cercetare în dansul contemporan, cât și o modalitate nouă de interacțiune între artiști, public și oraș. Pe parcursul săptămânii 23-28 iunie, în cadrul atelierului, ei se vor întâlni zilnic timp de 4-5 ore în studioul de dans și în spațiul de la Hanul Gabroveni. Experimentând cu improvizația, cu corpul și cu orașul în sine, vor lua naștere momente performative individuale sau de grup, ce se vor folosi inclusiv de text, sunet și mișcare. Apoi, performerii vor ieși direct în stradă, într-o incursiune zilnică care va testa ideile și propunerile dezvoltate în studioul de dans. Îi veți întâlni așadar, fără doar și poate, în centrul orașului, pe Calea Victoriei precum și în Parcul Cișmigiu și străzile limitrofe. 

Orar atelier:

23 iunie, orele 16.00 – 20.00 – Hanul Gabroveni

24 iunie, orele 15.00 – 21.00 – Hanul Gabroveni și Centrul Vechi – Parcul Cișmigiu

25 iunie, orele 15.00 – 21.00 – Hanul Gabroveni și Centrul Vechi – Parcul Cișmigiu

26 iunie, orele 15.00 – 21.00 – Hanul Gabroveni și Centrul Vechi – Parcul Cișmigiu

27 iunie, orele 16.00 – 20.00 – Parcul Cișmigiu – Hanul Gabroveni

 

 

Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

Joi 25 iunie 2015 | orele 10:00 – 13:30 

Zeppelin – Tururi ghidate prin arhitectura industrială

Acest traseu va fi ca o descoperire arheologică, deoarece vom intra într-o zonă palimpsest al cărei strat original de oraș are aproape 300 de ani. Geografic vorbind, Bucureștiul era o așezare cu dealuri și coline, pe care azi n-o mai percepem așa. Pare perfect plat, asfaltat și betonat. Însă, nu cu mult timp în urmă, era o mare grădină, cu vii și livezi nesfârșite prin curți mănăstirești, cu suișuri și coborâșuri. Dacă urci la Filaret și la Halele Carol, de pildă, apoi spre Fabrica de Timbre și Șoseaua Viilor, vei simți dealul. Dincolo de geografie te așteaptă un tur prin spații și locuri altfel inaccesibile — fabrici și industrii încă active, iar altele într-un surpinzător proces de transformare.

Pentru rezervarea unui loc, vă rugăm să trimiteți un e-mail de înregistrare a adresa inscrieri@e-zeppelin.ro.

 

Vineri 26 iunie 2015 | orele 19:00 – 21:30 

Asociația ARCEN: Bucuresci – 2021, traseu cultural pietonal. Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

Poveștile Bucureștilor sunt scrise pe fiecare clădire pe lângă care trecem, pe fiecare pod pe care îl traversăm și la fiecare colț de stradă istoriile ne sunt șoptite: de la primul han din București la primul samsar, de la negustorul-filosof, la cârciumarul cusurgiu, de la nimfele dâmbovițene, la demoazelele de pension, de la Pârcălabul Andronache la Ilie Geambașul, din Mahalaua Bălăceanului în Mahalaua Potcovari, fie că ești calic, paharnic, mămăligar, comis-voiajor, zăbunar, tinichigiu, cărămidar sau corporatist, Bucureștii îți rezervă o pagină în povestea care se scrie chiar acum, sub ochii noștri!

 

Sâmbătă 27 iunie 2015 | orele 18:45-20:45 

Asociația Bucureștiul meu drag – Tur de explorare zona Politehnică – Basarab. Punct de plecare: Hanul Gabroveni.

 

Excursie dedicată zonei industriale Cotroceni-Regie-Basarab (Centrala Grozăvești, Regia Tutunului, Fabrica de bere Grivița, gara Basarab). De la Hanul Gabroveni vom tăia Centrul Vechi pe Șepcari, pe lângă Hanul lui Manuc, și vom ajunge la stația de metrou Unirii 1. Coborâm la Politehnică, trecem pe lânga statuia Leu și fosta gară regală și coborâm pe șoseaua Grozăvești spre Dâmbovița. Ajungem la CET Grozăvești, care are peste 100 de ani, datând de pe vremea primarului Emanuel Pache Protopopescu. Lăsăm în dreapta biserica Cărămidarii de Sus și o luăm pe sub podul Basarab, pe lângă turnul de apă al Regiei Tutunului și fosta fabrică de bere Grivița. Trecem liniile de cale ferată pe la Gara Basarab. Urcăm în blocul de lângă pasaj și admirăm Bucureștiul de sus. Trecem prin trotuarul rulant de la gara Basarab la Gara de Nord. Gata!

 

Duminică 28 iunie 2015 | orele 10:00-12:30 

Make a Point – Tur ghidat cartierul Pantelimon. Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

Ne întâlnim la Hanul Gabroveni, dar ajungem în Pantelimon pe la stația de metrou Inginer Costin Georgian. Pentru a înțelege mai bine dimensiunea de cartier-dormitor înconjurat de industrie, vom vizita împrejurimile fostei Fabrici de Sticlă, cât și puțin cunoscuta junglă urbană din Parcul Sticlăriei. Traseul va ocoli pe cât posibil străzile principale, astfel încât eclectismul vieții din spatele blocurilor va ieși în evidență. Urmatorul popas va fi la fostul târg de vechituri de pe malul Bălții Dobroiești. Vom face o scurtă oprire la statuia 1907, mutată în Parcul Florilor, pentru a intra mai profund in istoria socialistă. Binecunoscuta Piața Delfinului – sau „circul foamei” – va fi un punct de oprire dedicat evoluției arhitecturale a mall-urilor în București. Un penultim loc de popas va fi peninsula de pe lacul Fundeni, un spațiu rezidențial inedit, iar turul se va încheia cu o panoramă a cartierului privit de la înălțime, de pe Turnul de Artă. În cele din urmă vom lăsa cartierul în spate la stația de metrou Inginer Costin Georgian.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.