Primul weekend al celei de-a X-a ediții a Bucharest Music Film Festival, eveniment organizat de ARCUB între 19-28 iunie în Piața George Enescu din Capitală, a demonstrat că muzica de calitate se află în topul preferințelor bucureștenilor, concertele BMFF reunind un public numeros și creând o atmosferă antrenantă în ciuda vremii capricioase. 

 

Organizat anul acesta sub umbrela proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, ce lansează candidatura independentă a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, festivalul a debutat vineri, 19 iunie, printr-o demonstrație de coregrafii impresionante ale dansatorilor profesioniști ai Academiei de Dans Mihai Petre, aceștia atrăgând spectatorii curioși să pășească pe ring și să danseze alături de ei. Surpriza serii a fost reprezentată de aranjamentul muzical inedit, Virgil Ianțu și Bucharest Jazz Orchestra urcându-se pe scenă alături de talentații muzicieni ai Orchestrei Române de Tineret, sub bagheta lui Andrei Tudor și direcția muzicală a lui Sebastian Burneci. O altă bucurie neașteptată a serii a fost duetul lui Ianțu cu tânăra Nicole Cherry, publicul încântat fredonând piesele cunoscute și aplaudând entuziasmat pe tot parcursul reprezentației. 

 

Atelierele muzicale dedicate copiilor au transformat diminețile de weekend ale celor mici, aceștia fiind prezenți într-un număr foarte mare, dornici să afle mai multe despre lumea fascinantă a muzicienilor și a instrumentelor melodioase. 

 

Seara de sâmbătă, 20 iunie, a însemnat o aducere-aminte a muzicii ușoare românești, iar atmosfera din Piața George Enescu a fost încărcată de nostalgia unor piese celebre interpretate de Monica Anghel, Luminița Anghel și Nico, alături de Big Band-ul Radio dirijat de ilustrul Ionel Tudor. Concertul a fost completat de ropotele de aplauze ale spectatorilor încărcați de emoția șlagărelor tinereții. 

 

Pasărea Rock și Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Adrian Grigore, au creat o atmosferă legendară duminică, 21 iunie, iar în ciuda stropilor reci de ploaie, spectatorii s-au așezat în fața scenei, cântând și dansând frenetic – un dar prețios pentru Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Josef Kappl și talentații muzicieni, care și-au prelungit manifestarea artistică de dragul publicului entuziasmat. 

 

Festivalul continuă săptămâna aceasta cu proiecții cinematografice recunoscute internațional. Astfel, luni, 22 iunie și marți, 23 iunie, începând cu ora 18:00, în Piața George Enescu vor putea fi vizionate patru producții impresionante: concertul emoționant al pianistei Marthei Argerich, pastișa muzicală Insula Fermecată și opera Lucia di Lammermoor de la The Metropolitan Opera din New York și reprezentarea scenică a operei Otello, de la Opernhaus Zürich. 

 

Miercuri și joi, 24 și 25 iunie, de la ora 20:00, ne vor încânta auzul prin armoniile muzicale trio-ul format din Gabriela Daha, Adina Cocărgeanu și Valentin Tiron, Cvartetul Symphactory Strings, Brass Tones Quintet Bucharest și Cvartetul Artmusik în prima seară, iar în cea de-a doua seară Les Enharmoniques, Grupul Vocal Acapella, duo-ul Matei Ioachimescu și George Popescu, Claudia Măru Hanghiuc și invitații săi. Consultatul muzical al acestei ediții a Bucharest Music Film Festival este Oltea Șerban Pârâu, directorul artistic al Corurilor și Orchestrelor Radio.

 

Pe toată durata festivalului, Corabia Piraților va fi ancorată în Piața George Enescu, oferindu-le părinților posibilitatea ca în timpul concertelor să îi lase pe prichindei să se distreze alături de cei doi animatori pirați. De asemenea, Caravana București 2021 oferă celor mari posibilitatea de a consulta materiale informative despre ce înseamnă o Capitală Culturală Europeană și ce ar avea de câștigat Bucureștiul dacă ar primi această titulatură sau despre modurile în care se pot implica direct în dezvoltarea proiectului.

 

Bucharest Music Film Festival este organizat de ARCUB, iar ediția din acest an face parte din proiectul de anvergură București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Structurat sub forma unei trilogii aflată în prezent în stadiul de Explorare a orașului, proiectul transformă Bucureștiul atât într-un cadru de desfășurare, cât și în protagonist, în timp ce locuitorii lui devin generatori de conținut. Astfel, putem da un sens nou orașului nostru, având ca motor cultura. Împreună desenăm Bucureștiul!

 

Pentru mai multe informații despre candidatura orașului, urmăriți http://www.bucuresti2021.ro și http://www.facebook.com/Bucuresti2021.

 

Informații suplimentare despre artiștii prezenți în cadrul BMFF sunt disponibile pe website-ul festivalului http://www.bucharestmusicfilmfestival.ro/ 

 

Accesul la toate evenimentele din cadrul Bucharest Music Film Festival este gratuit.