ARCUB anunță lansarea procedurii de selecție a experţilor evaluatori pentru proiecte culturale sociale şi incluzive în cadrul Sesiunii de finanţare nerambursabilă „Bucureşti acasă” 2023 destinată sectorului creativ bucureştean.

Programul periodic de finanţare a operatorilor culturali din Bucureşti sprijină anual peste 50 de proiecte şi acţiuni independente din toate domeniile artistice şi a ajuns în anul 2023 la cea de-a şaptea ediţie. Sesiunea din acest an are tema „Bucureşti acasă” şi îşi propune să finanțeze proiecte ce forează dincolo de aparenţele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc şi pentru a împrietenii locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului.

Un element de noutate a sesiunii din acest an este introducerea  unei secţiuni de proiecte culturale incluzive şi sociale dedicate creşterii gradului de conştientizare, combatere şi prevenire a fenomenelor de bullying, excludere socială pe criterii etnice sau sexuale, a consumului de droguri şi, de asemenea, prin conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei și prin integrarea persoanelor cu dizabilități făcând apel la diferite forme de artă. Proiecte culturale incluzive şi sociale pot face parte din orice domeniu de referinţă.

Apelul deschis pentru experţi evaluatori culturali pentru proiecte culturale sociale şi incluzive se adresează persoanelor cu competenţe profesionale, artistice şi/sau ştiinţifice şi o activitate profesională şi/sau artistică coerentă şi recunoscută în domeniul proiectelor culturale incluzive şi sociale.

De asemenea, candidaţii trebuie să cunoască legislaţia naţională şi strategiile şi politicile publice în domeniu şi să deţină experienţă în scrierea, coordonarea sau evaluarea de proiecte culturale.

Experţii culturali sunt invitaţi astfel să îşi depună candidatura pentru poziţia de expert evaluator pentru proiecte culturale sociale şi incluzive în cadrul Sesiunii de finanţare 2023 prin email la finantare@arcub.ro până la data de 12 aprilie 2023, ora 12.00.

Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă Formularul de candidatură pentru înscrierea ca expert evaluator independent (disponibil online pe arcub.ro în secțiunea Finanțare) şi Curriculum vitae.

Rezultatele selecţiei finale vor fi comunicate în data de 20 aprilie 2023.

Evaluarea proiectelor din cadrul Sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” se va face în perioada 9 mai – 14 iunie 2023.

Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB

Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei și ARCUB au lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizații culturale de a realiza proiecte şi acțiuni inovative care îmbogățesc şi diversifică viața culturală a oraşului Bucureşti.

Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din sectorul cultural din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități.

În perioada 2014-2022, ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 500 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție.