În urma interesului crescut al publicului din Bucureşti pentru expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, de la ARCUB – Hanul Gabroveni, perioada de vizitare se prelungeşte până pe 10 aprilie 2023. Vernisată în luna februarie a acestui an, expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji” ilustrează trecerea de la o Japonie tradiţională la o Japonie modernă prin intermediul unor xilogravuri extrem de valoroase puse la dispoziţia publicului de colecţionarul George Şerban şi curatoriate de dr. Alexandru Constantin Chituţă.

Expoziţia este grupată pe trei spaţii tematice de la etajul Hanului Gabroveni şi cuprinde o selecţie amplă de imagini rare pictate de mari artişti niponi pe stampe, pe mătase şi vase de porţelan. Sala Coloanelor prezintă scene de la viaţă de la Curtea Împăratului Meiji, cu personaje îmbrăcate într-o vestimentaţie occidentală. În sala dedicată Teatrului Kabuki, scenele redate în preţioasele xilogravuri reflectă, de asemenea, schimbările intervenite în arta teatrului japonez, precum introducerea actriţelor pe scena kabuki, dar şi montarea unor piese de inspiraţie occidentală. În cel de-al treilea spaţiu sunt expuse tradiţionalele bijin-ga, imagini cu femei frumoase, care în epoca Meiji încep să înlocuiască chimonourile cu rochii cu crinoline şi pălării cu funde după moda europeană.

„Călătorie în lumea stampelor Meiji” de la ARCUB este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România și este primul proiect expoziţional din Bucureşti care prezintă o varietate tematică mare de stampe japoneze Ukiyo-e, ce au influenţat pictori impresionişti precum Vincent Van Gogh, Claude Monet sau Paul Cezanne. Cele peste 160 de stampe originale japoneze sunt realizate de 31 mari artişti japonezi, printre care Kunichika şi Yoshito.

„Expoziţiile de stampe japoneze sunt rare pentru că hârtia stampei este fragilă, delicată, şi condiţiile de păstrare şi de expunere trebuie să îndeplinească anumite criterii de conservare şi de restaurare.” dr. Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei

Experienţa niponă de la ARCUB este completată de o colecţie specială de chimonouri şi accesorii vestimenare puse la dispoziţie de Laura Karaman, singura creatoare de chimonouri din România.

Expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până pe 10 aprilie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).