Însemnările unui nebun de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, producţie ARCUB, ce îi are ca protagonişti pe muzicianul Alexander Bălănescu şi pe actorul Marius Manole, s-a jucat în zilele de 15 şi 16 mai la Teatro Cantiere Florida din Florenţa, Italia, în cadrul Festivalului Internaţional Fabbrica Europa. 

 

Fabbrica Europa, festival de prestigiu din Italia, reuneşte producţii teatrale de pretutindeni, care tratează din punct de vedere artistic problema condiţiei umane în contemporaneitate, punând accent pe noţiunea de identitate, societate şi alteritate.

 

Lansat în februarie 2013, spectacolul a avut un succes evident atât în faţa publicului bucureştean, cât şi a multor spectatori din ţară. Până în prezent, pe scena Sălii ARCUB, Însemnările unui nebun s-a jucat de 26 de ori, mereu cu casa închisă. Reprezentaţia a fost foarte bine primită şi de publicul italian, pe 15 şi 16 mai, când montarea a fost inclusă în programul festivalului mai sus amintit. Publicaţia italiană Repubblica spune despre spectacol că plasează publicul “între umor şi dramă, între nebunie şi teatru, între iubire absolută şi singurătate. Vioara lui Alexander Bălănescu devine un alter ego al protagonistului, evocând prin intermediul muzicii tumultul sufletesc al acestuia. Însemnările unui nebun este o relaţie continuă între text şi muzică.”

 

Roberto Bacci, regizor si director al secţiunii Teatru a festivalului, declară că “Spectacolul este o realizare remarcabilă a celor trei artişti, Alexa, Manole, Bălănescu, şi un moment de vârf al acestei ediţii a festivalului Fabbrica Europa”.

 

Succesul înregistrat în cadrul festivalurilor de amploare sporeşte valoarea acestei producţii, semnate de Felix Alexa, care se afirmă atât prin profunzimea şi ineditul abordării regizorale, cât şi prin interpretarea remarcabilă a celor doi artişti, care rezonează vizibil unul cu celălalt, redând perfect ideea de dedublare a sinelui. 

 

Urmează turnee la festivalurile de la Ploieşti, Alba Iulia şi Cluj, iar în Bucureşti reprezentaţiile vor reîncepe în toamnă, la sediul ARCUB.