Ieri a avut loc deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional al Luminii – SPOTLIGHT, organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB. Cu toate că vremea a fost capricioasă, numeroșii spectatori sosiți în Piața George Enescu au urmărit show-ul Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers, un spectacol care celebrează lumina, cu proiecții laser, numere de dans și jocuri impresionante de foc, însoțite de un fundal sonor pe măsură: demonstrația de tobe live dată de Vienna Light Orchestra.

La fel ca în cazul edițiilor precedente ale festivalului, după evenimentul de deschidere, instalațiile au putut fi descoperite pe traseul pietonal dintre Muzeul Național de Artă al României și Splaiul Independenței.

Dintre punctele de atracție ale ediției din acest an, amintim instalația For peace, amplasată în Parcul Krețulescu. Alergătorii luminoși aduși din Slovacia și creați de Róbert Farkaš, reprezintă un demers pentru pace, libertate și artă și sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkaš cu privire la sursele neconvenționale de lumină. Nu putem trece cu vederea nici instalația artistului finlandez Teemu Määttänen, din Piața Revoluției, care evocă atât curbele unui deal dintr-o zonă rurală, cât și valurile unui ocean. Un punct de atracție și la edițiile precedente, video mappingul realizat pe Cercul Militar surprinde și în acest an prin spectaculozitate și inedit. O noutate o reprezintă posibilitatea celor aflați în public să interacționeze cu elementele grafice proiectate pe clădire. Un senzor de mișcare permite celor care se urcă pe scena aflată în fața Cercului Militar să interacționeze cu lucrarea artistică. Energy of Bucharest conține și o componentă dedicată naturii, prin videomappingul tematic cu elemente din natura, care transformă pentru câteva minute centrul orașului într-o oază de liniște.

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În 2009 a fost declarată sărbătoare oficială a planetei noastre de Organizația Națiunilor Unite. SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii marchează evenimentul în parteneriat cu Festivalul Internațional al Luminii din Berlin, prin două proiecții speciale:

Artistic projection, autor Daniel Margraf

Cu un design ce redă frumusețea naturii, proiecția de pe Biblioteca Centrală Universitară ne aduce aminte că monumentele arhitecturale și Pământul, cu creaturile sale, au nevoie să le protejăm. Proiecția folosește motive precum jungla, levănțica și fluturii, ca simboluri ale importanței respectului față de natură.

Sitting guardians of time, autor Manfred Kielnhofer

Proiecția realizată pe statuile amplasate în fața Teatrului Odeon celebrează frumusețea și fragilitatea fluturilor. Simpaticele creaturi sunt companioni care însoțesc ființa umană din trecut până în viitor. Ei sunt conectați direct la trecutul și viitorul umanității în calitate de „gardieni” ai polenizării.

 

Festivalul continuă în fiecare seară, până duminică, 23 aprilie, între orele 20:30 și 23:00 cu instalații, proiecții și sesiuni de video mapping care transformă Calea Victoriei într-un gigant spațiu expozițional.

 

Partenerii internaționali Spotlight 2017, Festivalul Internațional al Luminii din Berlin și Signal Festival din Praga, vor fi prezenți în festival cu instalații și proiecții din Austria, Slovacia, Finlanda și Germania.

 

Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight 2017 este organizat cu sprijinul: Cercul Militar Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie a României, Loteria Națională, Hotel Novotel, Grand Hôtel du Boulevard.

 

Energie pozitivă de la ENEL.

 

Parteneri media: Europa FM, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, AGERPRES, BIZ, BUSINESS REVIEW, HOTNEWS, Glamour, România Pozitivă, orasulm.eu, inoras.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro.