Nume noi ale jazzului românesc, artişti consacraţi şi muzicieni din diaspora vin între 16 şi 18 septembrie la Bucharest Jazz Festival. Prima ediţie după o pauză de doi ani, Bucharest Jazz Festival #9 este dedicată jazzului românesc şi propune o nouă locaţie pentru publicul de jazz – Combinatul Fondului Plastic. Bucharest Jazz Festival 2022 face parte din seria evenimentelor „Zilele Bucureştiului” şi este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul The Institute, al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Combinatului Fondului Plastic.

Ediţia din acest an este curatoriată de Florian Lungu ca o incursiune în jazzul românesc, de la cea mai bună trupă la Concursul de Jazz de la Sibiu în 2022 – 7th SENSE, la pionieri ai jazzului autohton din – Puba Hromadka şi Paul Weiner, la artişti care urcă în premieră pe scena festivalului – ZMEI3, Ramona Horvath, la nume binecunoscute fanilor Bucharest Jazz Festival – Ion Baciu Jr., Sorin Romanescu, Luiza Zan, Trigon.

Cu 12 concerte live, ateliere muzicale pentru copii, o conferinţă şi DJ sessions, programul ediţiei din acest an este grupat pe trei seri tematice. Concertele Young Blood Jazz Musicians de vineri, 16 septembrie, prezintă artişti din noul val al jazzului românesc. Sâmbătă, 17 septembrie, este seara concertelor Jazz Diaspora dedicată jazzmanilor români din Germania, Franţa şi Republica Moldova. Iar duminică, 18 septembrie, sunt programate concertele Jazz Virtuoso, susţinute de nume mari ale jazzului de la noi din ţară.

În prima zi de festival, pe 16 septembrie, la Combinatul Fondului Plastic se aude jazz cu influenţe soul, world music şi muzică electronică în concertele Young Blood Musicians. Două trupe care au debutat relativ recent pe scena locală de jazz, Three Fo(u)r Two şi 7th SENSE deschid festivalul de la Bucureşti urmaţi de cea care a debutat anul acesta la Gărâna Jazz Festival şi a primit Marele Premiu şi Premiul Special al Juriului la Elite Musicians Competition, Eva Maria Gârlea, care cântă acompaniată de pianistul Robert Cozma. Luiza Zan revine pe scena Bucharest Jazz Festival acompaniată de Big Band Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor.

Trupa berlineză ZMEI3 arată publicului cum se dansează pe Rough Romanian Soul în seara Jazz Diaspora de sâmbătă, 17 septembrie. Pentru prima dată la Bucharest Jazz Festival, două legende ale jazzului românesc, Puba Hromadka şi Paul Weiner susţin un concert de neratat pentru iubitorii jazzului. Alături de saxofonistul Nicolas Simion, Puba Jazz Connection prezintă sâmbătă primul album de autor al lui Puba Hromadka, fondatorul primului club de jazz din România şi unul dintre fondatorii Gărâna Jazz Festival. Tot pentru prima dată vine la festivalul de la Bucureşti, Ramona Horvath, numită de Jazz Hot „printre cei mai originali pianişti din Paris”, cântă alături de saxofonistul din Ungaria Tony Lakatos. Pentru cei care îşi aduc aminte de explozia de energie la concertul basarabenilor de la Trigon la ediţia din 2018, Anatolie Ştefăneţ„acest Jimmi Hendrix al violei” – vine din nou la Bucharest Jazz Festival să electrizeze atmosfera alături de trupa sa de etno jazz.

După jazz cu influenţe punk-rock, folk şi muzică simfonică din primele două zile de festival, ultima seară este dedicată jazzului instrumental în interpretarea unor virtuozi ai genului. De neratat sunt duourile de excepţie ale ediţiei din seara Jazz Virtuosoduoul la chitară între Sorin Romanescu şi Alex Man şi duoul la pian între Sorin Zlat şi Ion Baciu Jr.

În afara concertelor live, publicul BJF îl redescoperă pe saxofonistul şi fondatorul primei reviste româneşti de jazz Cătălin Milea într-o postură poate mai puţin cunoscută fanilor jazzului, aceea de educator. Atelierele pentru copii „Zappa – Roboţelul Muzical” susţinute de Cătălin Milea sunt programate sâmbătă şi duminică, în prima parte a zilei. Proaspăt venită din Londra, omul de radio Delia Teşi este DJ-ul ediţiei cu seturi eclectice de jazz, gospel, hip-hop şi soul, iar jazzologul Virgil Mihaiu invită publicul la discuţii despre jazz la conferinţa de sâmbătă.

Toate evenimentele Bucharest Jazz Festival sunt cu intrare liberă.

Program Bucharest Jazz Festival @ Combinatul Fondului Plastic

Vineri, 16 septembrie

-> Evenimente conexe

17:00-21:00   DJ Sessions Delia Teşi

-> Young Blood Jazz Musicians / concerte

 • 18:00-19:00   Three Fo(u)r Two
 • 19:00-20:00   7th SENSE
 • 20:00-21:00   Eva Maria Gârlea & Robert Cozma
 • 21:00-22:00   Luiza Zan & Big Bandul Radio / dirijor Ionel Tudor

Sâmbătă, 17 septembrie | Saturday, September 17

-> Evenimente conexe

 • 17:00-21:00   DJ Sessions Delia Teşi

-> Jazz Diaspora  / concerte

 • 18:00-19:00   Ramona Horvath Quartet feat. Tony Lakatos 
 • 19:00-20:00   Puba Jazz Connection feat. Nicolas Simion  
 • 20:00-21:00   ZMEI3
 • 21:00-22:00   Trigon  

Duminică, 18 septembrie | Sunday, September 18

-> Evenimente conexe

 • 11:00-12:00   Zappa – Roboţelul Muzical: atelier pentru copii de Cătălin Milea
 • 17:00-21:00   DJ Sessions Delia Teşi

-> Jazz Virtuoso  / concerte

 • 18:00-19:00   Alex Man & Sorin Romanescu 
 • 19:00-20:00   Sorin Zlat Trio
 • 20:00-21:00   Ion Baciu Jr. Trio  
 • 21:00-22:00   Sorin Zlat & Ion Baciu Jr. – Piano Conclav

Partener media principal: Europa FM

Parteneri media: București FM, Spotmedia.ro, Agerpres.ro, STB, BlackRhinoradio.ro, Stickr

Cu sprijinul: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Combinatul Fondului Plastic, The Institute

Despre Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic a fost construit de Uniunea Artiștilor în anii 1966–1972 ca o fabrică, un grup de clădiri multifuncționale, unde puteau fi produse opere de artă de diferite medii. Cu timpul, multe dintre spaţiile industriale au fost reconvertite, iar locaţia a devenit astăzi o platformă artistică şi o destinaţie culturală reunind spaţii expoziţionale, organizaţii şi ateliere pentru artişti. De-a lungul timpuui, Combinatul Fondului Plastic a fost gazdă pentru evenimente de referinţă pentru oraş, precum Romanian Design Week, DIPLOMA, Art in Progress.

Despre Bucharest Jazz Festival

Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Dave Douglas, Carmen Lundy, Lee Konitz și Roy Hargrove, Bucharest Jazz Festival este cel mai important eveniment de jazz din Capitală. Debutează în Piața George Enescu în 2011, sub denumirea ARCUB Live Open Air – Jazz, Blues & More, iar în 2014 devine Bucharest Jazz Festival, un mix unic de concerte, expoziții și lansări de disc și carte. Festival membru al European Jazz Network, Bucharest Jazz Festival pune România în avangarda fenomenului jazz din Europa de Est cu nouă ediţii de concerte live și conferințe, expoziții de fotografie de jazz, proiecții de filme și documentare muzicale, masterclass-uri, ateliere, lansări de disc și carte de jazz.