Duminică 18 septembrie 2022, începând cu orele 19.00, Teatrul Odeon va găzdui în premieră spectacolul ,,POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ”, o evocare muzicală a unei Capitale a cărei viață culturală a palpitat între teatre, săli de concerte, grădini de vară, cinematografe și restaurante selecte. Spectacolul este organizat de Asociația ProCultArt alături de Teatrul Odeon şi face parte din seria de evenimente Zilele Bucureştiului”, iniţiată de Primăria Capitalei,  prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Municipiului Bucureşti şi ARCUB.

Proiectul cultural inițiat de actrița Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu are drept scop salvgardarea patrimoniul imaterial al muzicii ușoare românești, reprezentată de creațiile compozitorilor perioadei interbelice.

De la celebrele  tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil.

Totodată, evenimentul reprezintă un preambul al lansării Bibliotecii Digitale a Muzicii Ușoare Românești, realizată prin digitalizarea colecțiilor de partituri apaținând acestui gen muzical – perioada interbelică, fiind prima etapă cercetată și expusă publicului larg și pe care cei doi artiști o pregătesc de doi ani de zile.

„Pentru mine acest proiect reprezintă o cale a desăvârșirii, o condiție a spiritualității, o armonie deplină a rostului meu pe acest pâmânt” – Miruna Ionescu, actriță

„Sunt conștient că nu cânt perfect și nici nu îmi doresc acest lucru… Eu doar încerc ca prin muzica mea să fac oamenii sa viseze; să viseze frumos și măreț deoarece atunci când visăm totul devine posibil!” – Valentin Albeșteanu, violonist

Cu ocazia spectacolului, în foaierul Teatrului Odeon, ca parte a acestui proiect cultural va fi organizată o expoziție de partituri, care va cuprinde lucrări regăsite în Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Românești, o pledoarie în favoarea salvării acestei muzici care a creat cortina sonoră a unui București în plină efervescență culturală.

,,POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ“ este un concept unic, apreciat atât de specialiști cât și de publicul larg, un spectacol al eleganței, rafinamentului, profesionalismului, talentului și bunului gust, un prilej pentru a dezvălui încă odată crezul artistic al protagoniștilor acestui proiect: ”Împreună, putem salva prin artă, partea frumoasă a lumii”.

Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, acompaniați de Taraful de Oraș (Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Marian Dincă – acordeon) și Orchestra BonTon (dirijor Tiberiu Dragoș Oprea) vor  recompune din veacuri de cântece fericite un întreg univers sonor, salvând astfel dincolo de vremuri o POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ.

Invitat special este tenorul Alin Stoica, laureat al Concursului Internațional ”Luciano Pavarotti” și colaborator al Operei Naționale București și al Operei Naționale Române Timișoara. Orchestrațiile sunt semnate de către Ioan Dobrinescu, iar scenografia spectacolului este concepută de Maria Miu, reputat scenograf de teatru și film, deținătoare a Premiului UNITER pentru întreaga carieră.

Spectatorii vor asculta melodii compuse de Ion Vasilescu (,,Habar n-ai tu”, ,,Mi-am pus busuioc în păr”), Nicolae Kirculescu (,,Așa începe dragostea”, ,,Violete pentru fete”, ,,Coșarul”), Ionel Fernic (,,Minciuna”), Elly Roman (,,Nu mai plânge, baby”), Gherase Dendrino, dar și alte partituri celebre semnate de Grigoraș Dinicu, Georges Boulanger, Fritz Kreisler. Practic, trecutul muzicii ușoare românești a stat sub semnătura acestor mari compozitori, creația lor contribuind din plin la definirea acestui gen muzical.

,,Și cine nu zâmbește invocând norocul prin cântecul Coșarului, cine ar îndrăzni să nu se lase cucerit ascultând declarația de dragoste Habar n-ai tu…, câți nu și-ar dărui și sufletul pentru aflarea ursitului în Mi-am pus busuioc în păr… și cine este cel care nu ar coborî și stele de pe cer pentru micuța Estrellita?”…

Spectacolul ,,POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ“ a avut premiera în anul 2017 și a fost prezentat în importante săli de concerte: Ateneul Român (Gala Supraviețuitorilor de Cancer 2022), Sala Radio – Studioul  ”Mihai Jora” al Societății Române de Radiodifuziune, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Teatrul ”Marin Sorescu” Craiova, Teatrul ”Tony Bulandra” Târgoviște (în cadrul Festivalului Național de Creație și Interpretare ”Crizantema de Aur”), Palatul Bragadiru – București, Palatul Cantacuzino – Bușteni, precum și în cadrul unor evenimente culturale, precum Seri de Teatru la Pontus Exin – Constanța, Festivalul INDIE IPIFF – Sala Union ș.a.

Sponsor principal al evenimentului: Citty GRILL

Sponsori ai evenimentului: ORION Slobozia, Expert Solutions S.R.L., Tunic BioLab S.R.L., Tunic Prod. S.R.L., Pet Star Recycling, Maria Belcea-Matichescu și Mihai Belcea, Hotel Marshal Garden.

Biletele se pot achiziționa:

•           Online, pe www.teatrul-odeon.ro

•           la Casa de bilete a Teatrului ODEON

            Program: luni – duminică, orele 11.30 –  19.00, cu pauză între 14.30 – 15.00