Ambasada Japoniei în România, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României Arhivele Diplomatice și al Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, invită publicul la Expoziția documentară dedicată lui Chiune Sugihara, diplomatul japonez care a salvat mii de evrei în timpul celui de-a doilea război mondial.

Expoziția este deschisă în perioada 5 – 14 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, sala Cafenea și va putea fi vizitată de marți până duminică, orele 12:00 – 20:00. Luni, expoziția este închisă. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Expoziția documentează șederea în România, în 1941-1944, a diplomatului Chiune Sugihara (1900-1986). Anterior, în timp ce se aflase la post în Lituania, el salvase mii de evrei acordându-le vize de Japonia. În 1984, a fost declarat Drept între Popoare; aceasta este o distincție acordată de Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim non-evreilor care și-au riscat viața pentru a salva evrei. Media internațională l-a numit pe Sugihara „Schindler al Japoniei”.

„A fost unul dintre eroii tăcuți care au salvat mii de vieți în Europa, dar îmi imaginez că nu i-a fost ușor să facă acest lucru, având în vedere circumstanțele de atunci”, a spus Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda. „Sunt atât de mulți diplomați japonezi celebri pe care îi admir. Cel pe care îl admir cel mai mult este Chiune Sugihara. De ce? Pentru că a făcut ceea ce trebuie să facă un diplomat: a luat o decizie corectă, a luat o decizie umanitară într-o situație extrem de dificilă”, a adăugat Ambasadorul Ueda.

„Chiar și astăzi, lumea nu este complet vindecată de rănile trecutului și nici complet ferită de pericolele care în trecut au dus la orori precum războaiele mondiale și Holocaustul. Antisemitismul, extremismul, xenofobia, rasismul trebuie combătute cu toată convingerea. Trebuie să onorăm adevărații eroi, precum diplomatul japonez care a emis „Vize pentru viață”, a spus Ambasadorul Japoniei.

„E important pentru membrii Guvernului să fie aici, să dea un semnal clar al Guvernului României că înţelege perfect acest tip de sacrificiu, aceste valori, acest tip de angajament pentru umanitate. Păstrând aceste valori drepte, să luptăm pentru viitor”, a declarat Vicepremierul Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne, membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Israel.

„Timp de aproape patruzeci de ani, faptele lui Chiune Sugihara nu au fost cunoscute. (…) Dar, la sfârșitul vieții sale, faptele sale au fost recunoscute. Acesta este un mesaj pentru noi toți: faptele bune vor fi cunoscute”, a spus Prim-Rabinul Comunității Evreiești din România, Rafael Shaffer.

Domnul Andrei Țărnea, director general pentru Comunicare și Diplomație Publică în cadrul MAE, a subliniat importanța acțiunii și înscrierea sa în cadrul mai larg al evenimentelor care au loc pentru marcarea Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România (9 octombrie).  Rememorând rolul ideologiei totalitare și antisemitismului în tragedia Holocaustului, a adus un omagiu victimelor și celor care și-au riscat propria viață pentru salvarea semenilor lor.  A reiterat angajamentul de promovare a incluziunii, egalității, toleranței și respectului pentru diversitate și demnitatea umană, ca principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice și rolul pe care îl are în acest sens educația privind Holocaustul. 

Locație: ARCUB, Sala Cafenea, str. Lipscani, 84-90, București

Perioadă: 5-14 octombrie, orele 12-20:00 (cu excepția zilei de luni, 9 octombrie, când expoziția este închisă)