În ultimul weekend al celui mai amplu proiect outdoor al Capitalei – „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, Calea Victoriei va deveni zonă pietonală doar duminică, 8 octombrie 2023, iar în zilele de 7 și 8 octombrie, strada Pucheni din sectorul 5, între str. Dretea și str. Teodor Mazilu, devine pentru prima dată spațiul de atracție al locuitorilor din cartier, care se vor putea bucura de activități artistice, sportive și educative, de la spectacole de teatru, circ sau magie la ateliere de creație și concerte de muzică populară.

Cea de-a treia ediție a proiectului „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, a luat startul în luna aprilie și a propus bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş, menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti.

Zone pietonale „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”:

  • 8 octombrie 2023: Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 –  22:00;
  • 7-8 octombrie 2023: Str. Pucheni, între Str. Dretea și Str. Teodor Mazilu, între orele 10:00 – 21:00.

Program artistic / Strada Pucheni / 7-8 octombrie 2023

Ateliere de creație, spectacole de circ și de magie, spectacole de teatru pentru copii, jocuri, concerte și alte activități recreative vor anima, pentru prima dată, strada Pucheni din sectorul 5 al Capitalei (între Strada Dretea și Strada Teodor Mazilu), în cadrul proiectului „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”. Evenimentul „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” din Sectorul 5, Str. Pucheni, este organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB și PROEDUS, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 și Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

În weekendul 7-8 octombrie, programul artistic din Strada Pucheni începe la ora 10:00 și include activități artistice și sportive variate organizate de PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, adecvate publicului de toate vârstele. Copii și părinți deopotrivă pot participa la atelierele de creație, pregătite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, și pot urmări fascinantele acrobații ale spectacolelor de circ pregătite de Circul Metropolitan București.

Teatrul Excelsior îi va încânta pe copii cu o reprezentație a spectacolului de teatru „Cei trei purceluși”, iar Biblioteca Metropolitană a Capitalei a pregătit un minunat spectacol de teatru de păpuși, dedicat celor mici. Bucureștenii sunt invitați, de asemenea, să participe la spectacolul interactiv de magie organizat de Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

În ambele zile ale weekendului, programul artistic de pe Strada Pucheni se va încheia cu trei concerte prezentate de Școala de Artă București, de la orele 18:00, 19:00 și 20:00.

Program artistic „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” / Calea Victoriei / 8 octombrie 2023

Performerii Teodora Tudose și Andrei Cristea (Teatrul Apropo) vor pune în scenă spectacolul de teatru și dans contemporan „Trebuie să vorbim” începând cu ora 18:00, în zona Muzeului Național de Artă al României. Proiect câștigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”, acesta pune în lumină importanța comunicării într-o relație de cuplu și evidențiază momentele critice prin care trec toate relațiile, fie că se consolidează, fie că se confruntă cu dificultăți. Prin combinarea armonioasă a textului și a mișcării, spectacolul expune publicul la conflictele ce pot să apară din nevoia partenerilor de afecțiune.

În cele două intervale orare, 17:00-18:00, respectiv 18:10-19:00, Teatrul Masca revine pe Calea Victoriei în zona din faţa Muzeului Naţional de Istorie al României cu statuile vivante ale spectacolului „Români la porţile lumii” – partea a II-a.

Spectacolul-lectură interactiv de teatru „O noapte furtunoasă”, organizat în cadrul proiectului „Ochii minții”, va încheia programul artistic „Străzi deschise” pe Calea Victoriei. Actorii Gabriela Porumbacu (Veta), Mihaela Mihăescu (Zița), Cristi Toma (Chiriac), Mihai Baranga (Jupân Dumitrache), Mihai Răzuș (Ipingescu), Dragoș Mușat (Spiridon), Andrei Vasilescu (Rică Venturiano), Ionel Nițulescu (Mitocanul-Pastramagiul) se vor reîntâlni cu iubitorii de teatru duminică, 8 octombrie, începând cu ora 17:00, în fața Parcului „Nicolae Iorga”.

Casa Filipescu-Cesianu Muzeului Municipiului București își așteaptă vizitatorii, în ambele zile de weekend, în intervalul orar 10:00-17:30, cu cele trei expoziții – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” și „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”.

Program artistic „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” / Strada Cuza Vodă nr. 100 / 8 octombrie 2023

Pe 8 octombrie, Școala de Artă București invită publicul să admire talentul și creativitatea cursanților săi printr-o serie de expoziții ce pot fi vizitate în intervalul orar 10:30-21:30, la sediul din sectorul 4 al Capitalei, pe Strada Cuza Vodă nr. 100. De la expoziții de colaje, artă decorativă, pictură, grafică până la design vestimentar, publicul are oportunitatea de a lua „contact” cu efervescența creativă a Bucureștiului.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În ziua de 8 octombrie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Știrbei, apoi către strada Banului.

Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia duminică, 8 octombrie 2023, începând cu ora 23:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Strada Pucheni | Vineri, 6 octombrie, traficul rutier pe strada Pucheni va fi restricționat între Strada Drețea și Strada Teodor, începând cu ora 22:00, și se va relua luni, 9 octombrie, începând de la ora 6:00 dimineața.

În perioada 7-8 octombrie 2023, autobuzele liniei 227 vor circula sensul către „Cartier Confort Urban” pe traseul de bază între terminalul „Depoul Alexandria” și Str. Amurgului, Șos. Sălaj, terminal „Cartier Confort Urban”. Celălalt sens nu se modifică.

PROGRAM ARTISTIC „STRĂZI DESCHISE – BUCUREȘTI, PROMENADĂ URBANĂ”

WEEKENDUL #23: 7-8 OCTOMBRIE 2023

SÂMBĂTĂ, 7 OCTOMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

Sectorul 5 –  Str. Pucheni (zona cuprinsă între Ștr. Dretea și Str. Teodor Mazilu)

10:00 – 20:30 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 13:00 „Bogățiile toamnei” atelier de confecționat (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

10:00 – 13:00Pictură pe față (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

10:30 – 11:30 „Cei trei purceluși” –  spectacol de teatru pentru copii (Teatrul Excelsior)

11:30 – 12:00 Spectacol de circ (Circul Metropolitan București)

12:00 – 18:30 Zonă de activități interactive (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

14:00 – 16:00 Joc senzorial prin confecționare coliere și brățări (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

14:00 – 16:00 Atelier muzical și dansuri (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

14:00 – 14:50 Spectacol interactiv de magie (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

14:00 – 16:00 Atelier de pictură pe piatră (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

16:00 – 17:00 Jocuri interactive și atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

17:00 – 17:45 Spectacol de dans contemporan (Școala de Artă București )

18:00 – 18:45 Recital de muzică POP – Vivienne Clement (Școala de Artă București)

19:00 – 19:45 Concert de muzică populară (Școala de Artă București)

20:00 – 20:30 Concert muzica de promenadă (Școala de Artă București)

DUMINICĂ, 8 OCTOMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Istorie a României

17:00 – 18:00 // 18:10 – 19:00 „Români la porțile lumii” – partea a II-a – spectacol de teatru – statui de porțelan (Teatrul Masca)

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

17:00 – 19:00: „O noapte furtunoasă”spectacol-lectură interactiv cu actorii Gabriela Porumbacu (Veta), Mihaela Mihăescu (Zița), Cristi Toma (Chiriac), Mihai Baranga (Jupân Dumitrache), Mihai Răzuș (Ipingescu), Dragoș Mușat (Spiridon), Andrei Vasilescu (Rică Venturiano), Ionel Nițulescu (Mitocanul-Pastramagiul) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României

18:00 – 19:00 „Trebuie să vorbim” spectacol de teatru și dans contemporan cu performerii Teodora Tudose și Andrei Cristea(Teatrul Apropo) – proiect câștigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Sectorul 5 –  Str. Pucheni (zona cuprinsă între Ștr. Dretea și Str. Teodor Mazilu)

10:00 – 20:30 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 12:00 Atelier de creație  pictură și desen (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

10:00 – 12:00 „Halloween” –  Atelier de confecționat (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

11:00 – 11:30 Teatru de păpuși (Biblioteca Metropolitana București )

12:00 – 18:30 Zonă de activități interactive  concursuri (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

13:00 – 15:00 Karaoke și dans (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

13:00 – 15:00 Atelier de colorat măști (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

14:00 – 14:50 Spectacol interactiv de magie (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

15:00 – 17:00 Jocuri interactive – sărituri cu coarda, pictură pe față, dartz (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

16:00- 16:30 Motociclete în Globul Curajuluispectacol de circ (Circul Metropolitan București)

16:00 – 16:45 Spectacol de dans (Ansamblu de balet Arabesque)

17:00 – 17:45 Spectacol de dans contemporan (Școala de Artă București)

18:00 – 18:45 Concert de muzică POP (Școala de Artă București )

19:00 – 19:45 Concert de muzică populară (Școala de Artă București)

20:00 – 20:30 Concert de muzică de promenadă (Școala de Artă București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Mixajul artelor expoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de grafică – cursanți – experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar – expert Maria Constantinescu, secția Design vestimentar (Școala de Artă București)