Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este scriitorul norvegian Jon Fosse, „pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anunțat astăzi, 5 octombrie 2023, Comitetul Nobel al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Comparat adesea cu Ibsen și Beckett, Jon Fosse este menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură, opera lui fiind tradusă în mai bine de 50 de limbi. The Daily Telegraph l-a clasat pe locul 83 pe lista celor o sută de genii ale lumii în viață, iar în 2007 Franța i-a acordat titlul de cavaler al Ordre National du Mérit. În 2010 a fost laureat al International Ibsen Award, iar în 2015 a obținut Nordic Council Literature Prize.

Opera sa, scrisă în varianta Nynorsk a limbii norvegiene („norvegiana nouă”), cuprinde romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii, traduceri și piese de teatru. Prozatorul, poetul și dramaturgul Jon Fosse și-a început cariera în 1983, odată cu publicarea romanul Roșu, negru. În 1993 a început să scrie teatru, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate pe scenele din întreaga lume. În prezent, Jon Fosse este unul dintre cei mai jucați dramaturgi.

A scris peste 40 de piese de teatru, toate având premiere în majoritatea țărilor din Europa. În România i-au fost montate numeroase creații dintre care amintim: Cineva are să vină (spectacol-lectură, Teatrul Act, 2003), Fata de pe canapea (spectacol-lectură, Teatrul Act, 2003), Vis. Toamna (spectacol, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad, 2007), toate trei în regia lui Radu Afrim, precum și: Frumos, regia Vlad Massaci (Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești, 2009), Somn, regia Sorin Militaru (Teatrul Național din Târgu Mureș, 2009), Omul cu chitara, regia Mihai Măniuţiu (Teatrul Municipal din Turda, 2013), Numele, regia Vlad Cristache (Teatrul Foarte Mic, 2014), Iarna, regia Mihai Măniuțiu (Teatrul Nottara, 2016).

Spectacolul „Cineva are să vină” (Nokon kjem til å komme), de Jon Fosse, este regizat de Chris Simion-Mercurian pe scena ARCUB – Hanul Gabroveni. „Cineva are să vină” face parte din programul stagiunii teatrale 2023-2024, de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, și îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Ofelia Popii, actrița distinsă de trei ori cu Premiul UNITER, și pe Ciprian Scurtea, actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul regizat de Chris Simion-Mercurian spune povestea unui cuplu care se îndepărtează de lume cu dorința de a se regăsi și de a-și consolida relația; o poveste despre iubire și gelozie pe care iubitorii de teatru o pot descoperi duminică, 29 octombrie, de la ora 19.00 la Sala Mare – ARCUB.

Biletele pentru spectacolul „Cineva are să vină” din 29 octombrie au fost puse în vânzare la preţuri variabile în funcţie de categoria de loc şi pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la Casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţuri bilete „Cineva are să vină”: Cat. I – 50 lei; Cat. II – 35 lei.

Credit foto: Tom Kolstad