Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

Pe parcursul a 23 de weekenduri, în perioada 29 aprilie – 8 octombrie 2023, cel mai amplu proiect outdoor al Capitalei a transformat artere și zone aglomerate ale orașului în spații pietonale și zone de relaxare pentru trecători. Sute de artiști de la peste 30 de instituții, operatori culturali ai Capitalei și companii artistice din străinătate au oferit participanților o gamă diversă de experiențe culturale și artistice, în peste 600 de evenimente artistice,  transformând străzile Bucureștiului în centre de creativitate și expresie artistică și oferind publicului o experiență completă.

Primăria Municipiului București mulțumește publicului bucureștean și turiștilor care au fost prezenți la eveniment, precum și tuturor partenerilor și instituțiilor care au contribuit la buna desfășurare a proiectului, implicit la succesul acestuia.

„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” reprezintă o inițiativă urbană ce urmărește promovarea mobilității sustenabile, susținerea și promovarea actului cultural, sprijinirea economiei locale și a coeziunii sociale, prin crearea unui spațiu în care locuitorii din diferite părți ale orașului se pot întâlni, interacționa și împărtăși experiențe, contribuind la consolidarea comunității și la promovarea diversității culturale.

Pe parcursul celor șase luni, proiectul „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” s-a extins în mai multe cartiere bucureștene, astfel:

– Sectorul 1: Calea Victoriei, Cartierul Aviației: Strada General Ștefan Burileanu; Șoseaua Kiseleff; Strada Pajurei;

– Sectorul 2: Aleea Circului;

– Sectorul 4: Strada Cuza Vodă nr. 100;

– Sectorul 5: Cartierul Rahova – strada Bârcă; Strada Pucheni; Cartierul 13 septembrie –  Strada Novaci; Strada Humulești;

Sectorul 6: Drumul Taberei, între strada Valea Ialomiței și strada Valea Argeșului.

Peste 43.000 de bucureșteni au participat, în medie, la programul „Străzi deschise”, în fiecare weekend.

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” #3

Programul artistic al celei de-a treia ediții „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” a oferit participanților o varietate de activități recreative în aer liber, adecvate publicului de toate vârstele: de la programe artistice pregătite de instituțiile culturale partenere până la evenimente sportive și educative. Locuitorii Capitalei au participat la spectacole de teatru și dans, concerte într-o varietate de stiluri muzicale (muzică populară, pop, pop-rock, hip-hop, jazz, pop-jazz și funk), spectacole de circ, ateliere educative și creative, activități sportive, zone de joacă, expoziții tematice (de pictură, de fotografie, artă decorativă, design vestimentar, decorațiuni interioare), competiții de karting, evenimente de live-drawing.

Proiectele artistice realizate în cadrul proiectului au urmărit promovarea culturii, stimularea interesului publicului pentru sport și artă, dezvoltarea comunității și stimularea interacțiunii locuitorilor cu spațiul urban, într-o nouă formă de raportare, cea de expresie artistică.

„Străzi deschise – București, Promenadă urbană” #3 a găzduit o serie de evenimente culturale de amploare, precum Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street! #12, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, care a avut loc în weekendul 30 iunie – 2 iulie 2023. Peste 65.000 de bucureșteni și turiști au asistat la spectacolele ce au împânzit străzile orașului cu zeci de reprezentații de muzică stradală, montări la scară mare a unor romane celebre, demonstrații de acrobație aeriană, instalații vivante și întâlniri cu personaje fantastice de mari dimensiuni, și spectacole nocturne, susținute de companii artistice din Spania, Franța, Italia, Țările de Jos. Totodată, locuitorii Capitalei, și nu numai, au putut celebra Ziua Limbii Române, la 2 septembrie, în cadrul celui mai amplu exercițiu colectiv urban de scriere după dictare găzduit de Capitala noastră, un experiment neconvențional în care publicul a participat la o sesiune de dictare cu îndrăgita scriitoare Doina Ruști. Evenimentul în care băncile de școală s-au mutat în zona Rondului Kiseleff pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toți cei care iubesc limba română a fost organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Biblioteca Metropolitană București și Muzeul Național al Literaturii Române.

Programul artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” #3 a fost completat și de proiecte ale artiștilor independenți selectați în urma apelului lansat în luna iulie 2023. Proiectele finaliste au inclus evenimente precum concerte de jazz, explorări urbane prin intermediul aparatului foto, spectacole de muzică și dans folcloric și contemporan, ateliere de creație și spectacole de animație, oferite, printre alții, de Clubul de artă pentru copii „Arta Jucăușă”, Alina Neagoe, Funky Misfits, Tzitzi Poc, Mirvani Dance Academy, Mano & Gregor, Teatrul Apropo.

Prin evenimentele speciale dedicate intervențiilor în cazul situațiilor de urgență, cu participarea Autospecialei Direcției Situații de Urgență (DSU), „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” #3 a susținut și informarea și pregătirea publicului cu privire la modul de acțiune în situații critice.

„Străzi deschise” a găzduit, totodată, și evenimente conexe, precum Festivalul Luminii, expoziția internațională anuală World Press Photo, SAGA Rave Bus, Festivalul Internațional de Folclor, Muzici și Tradiții, Noaptea Dansului, Săptămâna Sustenabilității Creative (CS Week).

Proiectul nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a mai multe instituții și proiecte culturale, dintre care amintim: Circul Metropolitan București, Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București (CREART), Teatrul Masca, Muzeul Municipiului București, Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul de Animație Țăndărică, Școala de Artă București, Biblioteca Metropolitană București, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Excelsior, Direcția Situații de Urgență (DSU), Proiectul artistic „Ochii minții”, Teatrul Mic, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Opera Comică pentru Copii, Teatrul „C.I. Nottara”, Teatrul „Stela Popescu”, Centrul pentru Tineret al Municipiului București (CTMB), Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul de Comedie. Organizatorii mulțumesc operatorilor culturali și publicului pentru implicarea în realizarea acestui proiect și contribuția esențială la transformarea spațiului urban într-un spațiu de conectare cu locuitorii, oferind astfel posibilitatea cât mai multor bucureșteni și turiști să se bucure de insule de relaxare temporare în spațiul public, altminteri aglomerat, al orașului.