Eveniment conex: Cazul actual al unor tineri artiști români
Galeria Ivan și Cazul 101 vă invită joi 16 septembrie, începând cu 4 pm, în curtea interioară a Atelierelor Malmaison la o conversație între Mădălina Zaharia și Robert Băjenaru, despre abordări DIY în scena de artă contemporană și despre cum să te menții activ într-un context artistic care de multe ori poate fi destul de opac și greu de navigat. Discuția se va axa pe inițiative online și moduri de lucru colaborative dar și pe proiecte de tip ‘artist-run’ din scena de arta internațională care ar putea fi aplicate și pe plan local.
Evenimentul se adresează studenților, tinerilor artiști, curatori, critici de artă, sau altor persoane interesate de subiectul abordat. Accesul este liber, fără înscriere în prealabil. Conversația se va desfășura în limba română.
Mădălina Zaharia (n. 1985, Sighetu Marmației, România) este o artistă de origine română care trăiește și lucrează în Londra. În 2012 a absolvit un Master în Grafică la Royal College of Art, după ce a obținut o diplomă postuniversitară în Arte vizuale la Byam Shaw School of Art (CSM) în 2010 și o licență în Foto-Video la Universitatea Națională de Arte din București în 2008. Mădălina Zaharia lucrează cu relatarea și re-relatarea de idei printr-o reiterare continuă și fermă de considerații și asocieri. Granita fină dintre artă, design și naratiune este confruntată și pusă constant la încercare prin limbajul și vocabularul vizual al gesturilor sale creative, transformând spațiul expozițional într-o scenă pentru discurs conceptual și divertisment abstract, o arenă animată de gesturi, obiecte și forme infuzate de sens. Printre expozițiile sale recente se numără „Secret Language” (2021, Galeria Ivan, București), „So Far So Good” (Budapest Gallery, 2020), „Viral self-portraits” (Moderna galerija MG+MSUM, Ljubljana, 2020), Bienala Art Encounters Timișoara 2019, „Reading as Rhythm: A Sonic Exploration of the Visual Vocabulary of Control Magazine” (Tate Exchange Liverpool, 2018).
Robert Băjenaru (n. 1996, România) a studiat în cadrul Departamentului de Sculptură al Universității Naționale de Arte din București, începând încă din timpul studiilor să curatorieze expoziții pentru colegii săi studenți și tineri artiști. În 2018 a fondat în București spațiul de proiect Cazul 101, o inițiativă independentă și auto-susținută care a organizat zeci de expoziții de grup și personale dedicate artiștilor emergenți și experimentali, localizat în prezent în Atelierele Malmaison, o comunitate de artiști, spații de proiect și galerii. În 2020 Robert și-a lansat cel de-al doilea proiect personal, Another Mobile Gallery, o inițiativă curatorială nomadă și în mișcare de tip pop-up. Totodată, Robert este curatorul expoziției „Cazul actual al unor tineri artiști români”. Eveniment conex „Cazul actual al unor tineri artiști români”, expoziție realizată prin colaboarea dintre Cazul 101 și Galeria Ivan, care poate fi vizitată până pe 09 octombrie în spațiile celor două galerii de le etajul 1 al Atelierelor Malmaison. Artiști participanți în expoziție: Vlad Albu, Andreea Anghel, Anca Bucur, Flaviu Cacoveanu, Ioana Ciora, Lorena Cocioni, Giulia Crețulescu, Roberta Curcă, Matei Dumitriu, Diana Gheorghiu, Alexandru Grigore, Mihaela Hudrea, Adriana Preda, Mihai Teodorescu, Tăietzel Ticălos, Matei Toșa, Ștefăniță Tudor. Expoziția a fost co-finanțată de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul „Programului București – Oraş deschis 2021”. Conţinutul acestui eveniment nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Foto: Galeria Ivan