Pe 21 septembrie, în cadrul celei de-a 28-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, Eugen Jebeleanu a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru „Cea mai bună regie” acordat pentru spectacolul „Itinerarii. Ȋntr-o zi lumea se va schimba” produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Companie des Ogres din Franţa.

Prestigiosul eveniment a avut loc la Teatrul de Vară din Craiova şi a marcat 30 de ani de la înfiinţarea UNITER şi 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”. Ȋn cadrul ceremoniei, au fost acordate 11 premii, printre care premiul pentru „Cel mai bun spectacol” acordat spectacolului concert al Adei Milea „Chiriţa în concert” de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, „Premiul special pentru promovarea teatrului-dans” primit de Centrul independent coregrafic Linotip şi, nu în ultimul rând, trofee pentru întreaga activitate acordate actorilor Rodica Mandache și Mircea Rusu, regizorului Dragoş Galgoţiu, scenografului Constantin Ciobotariu și criticului Mya Liontescu. Juriul din acest an a fost format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareş (critic de teatru), Crina Mureşan (actriţă), Cristina Rusiecki (critic de teatru).

La momentul decernării premiului, Eugen Jebeleanu a declarat, pe scena UNITER: „Acest premiu îl dedic teatrului independent”. „Una dintre cele mai puternice şi personale voci din peisajul tinerilor creatori” (B-Critic.ro), Eugen Jebeleanu este directorul artistic al companiilor Cie 28 din România şi La Cie des Ogres din Franţa. Născut la Timişoara, Eugen Jebeleanu intră în lumea teatrului de la vârsta de 15 ani ca actor. Studiază Actoria la UNATC şi se stabileşte la Paris, unde termină masterul la Universitatea Paris X Nanterre La Défense şi face echipă cu dramaturgul Yann Verburgh. Producţiile duoului artistic se joacă şi în România, şi în Franţa. „ Eu cred că teatrul nu trebuie să fie un loc confortabil şi în care să te simţi în siguranţa, dimpotrivă, el are datoria să zdruncine interiorul nostru, aşa că teatrul meu este unul al frământărilor şi vulnerabilităţilor.” (Eugen Jebeleanu, Adevărul)

Spectacolul pentru care Eugen Jebeleanu a câştigat în 2020 premiul pentru „Cea mai bună regie”, „Itinerarii. Ȋntr-o zi lumea se va schimba” a fost declarat spectacolul anului 2019 de cei mai mulți critici de teatru din România, a fost inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru, ediția 29, şi, de asemenea, a făcut parte din programul Sezonului România-Franţa 2019.

Coprodus de ARCUB şi Companie des Ogres, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” este un spectacol-manifest ce „chestionează tineretul european de azi, pornind de la povești intime, de la mica istorie, pentru a da relief marii istorii,” declara regizorul Eugen Jebeleanu. Adaptat după un text scris de dramaturgul francez Yann Verbugh, cu o scenografie de Velica Panduru, spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” a avut premiera franceză în data de 23 mai, în cadrul Festivalului AMBIVALENCE(S), pe scena Centrului Dramatic Național – La Comédie de Valence. În România, spectacolului a fost prezentat în premieră pe 28 iunie, la Sala Mare ARCUB.