Rezultatele finale ale Programului de finanțare 2022 „București afectiv”
Peste 40 de proiecte ale operatorilor culturali din București au fost selectate în cadrul programului de finanțare nerambursabilă „Bucureşti afectiv”, inițiat de Primăria Capitalei prin ARCUB și se vor desfășura începând din luna august 2022 în Bucureşti. Lista proiectelor selectate a fost publicată pe site-ul ARCUB.
Din cele 113 propuneri culturale înscrise anul acesta, 75 de proiecte au intrat în cea de-a doua etapă de selecţie. În total, în urma etapei de evaluare a ofertelor culturale, au fost selectate pentru finanțare 41 de proiecte din domeniile „Arte vizuale”, „Educaţie culturală şi artă comunitară”, „Proiecte colaborative și interdisciplinare”, „Artele spectacolului”, „Patrimoniu material şi imaterial”, „Multimedia, Artă şi Tehnologie”.
Pentru a stimula dezvoltarea sectorului creativ din Bucureşti, ediţia din 2022 a programului de finanţare „Bucureşti afectiv” susţine proiecte culturale care să genereze o reconectare a locuitorilor la oraşul în care trăiesc prin cultură.
Printre proiectele culturale susţinute în cadrul sesiunii de finanţare „Bucureşti afectiv” se numără evenimente cunoscute pentru oraş, precum cea de-a noua ediţie a Balkanik – World Musik Festival, Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, ANIMEST #17 şi Les Films de Cannes a Bucarest. Festivalul RADAR 2022 este unul dintre proiectele finaliste la domeniul „Multimedia, Artă şi Tehnologia” alături de Expoziţia VR Muzeul Abandonului, iar Bucharest International Dance Film Festival #8 şi Green Hours Live(s) propun publicului bucureştean evenimente interdisciplinare şi colaborative. Din seria proiectelor de educaţie culturală şi artă comunitară fac parte Ateliere de autocunoaştere prin scris, Explorări artistice ale spaţiului public şi intervenţii civice prin teatru.
Proiectele culturale din cadrul sesiunii de finanţare 2022 se vor desfășura exclusiv în București în perioada 17 august – 15 noiembrie 2022.
Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB
Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei și ARCUB a lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizații culturale de a realiza proiecte şi acțiuni inovatoare care îmbogățesc şi diversifică viața culturală a oraşului Bucureşti. Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități.
În perioada 2014-2017, Primăria Capitalei prin ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 300 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție. Programul a fost reluat în 2021 cu o sesiune de finanţare dedicată relansării sectorului cultural privat afectat de pandemie.