Pe 6 şi 7 august, Calea Victoriei, şoseaua Kiseleff şi strada Jean Louis Calderon devin din nou pietonale la „Străzi deschise” și vor fi animate cu zeci de momente de poezie, muzică, proiecte eco şi performance-uri stradale. În premieră la „Străzi deschise”, traseul pietonal de pe strada Calderon va include instalaţii de artă, proiecţii video pe carosabil şi ateliere pop-up pe tema sustenabilităţii creative, completate de recitaluri de poezie, DJ seturi şi concerte folk şi pop, prezentate de Galeria Galateca și Wise Romania.

Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se reconecteze la oraşul în care trăiesc. Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 2, 4 și 6, cu participarea instituţiilor culturale din Bucureşti, precum şi a artiştilor şi companiilor din sectorul creativ local.

Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale / Străzi deschise 6-7 august 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;
  • Str. J.L. Calderon între str. Batiște și C.A.Rosetti (Sectorul 2).

Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 6-7 august

Primul weekend din luna august aduce la „Străzi deschise”, pe Calea Victoriei, în faţa Muzeului Naţional de Istorie al României, 12 dintre cele mai cunoscute statui vivante produse de Teatrul Masca în ultimii 20 de ani şi instalaţia participativă „De ce iubeşti Bucureşti?” pe faţada magazinului Muzica. Muzeul Municipiului Bucureşti se alătură programului „Străzi deschise” cu două expoziţii de sculptură şi pictură murală la Casa Filipescu Cesianu.

Şi în acest weekend, bucureştenii pot interacţiona cu mobilierul stradal „În echilibru/(Un)balanced” în zona Hotelului Radisson. De la banca-balansoar la şezlongul lung la scaunul înalt, piesele de mobilier stradal pot fi folosite de mai multe persoane în acelaşi timp şi creează astfel contexte de întâlnire şi dialog între trecători. „În echilibru/(Un)balanced” este unul din proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” şi face parte din programul „Străzi deschise” în perioada august-octombrie.

Duminică, 7 august, copiii pot participa gratuit la „Atelierul de icoane pe sticlă” care va avea loc în intervalul orar 10.00-12.00, în faţa magazinului Romartizana, vizavi de fosta Poliţie a Capitalei. Atelierul este susţinut de Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru prelucrarea lemnului. Materialele de pictură folosite în cadrul atelierului sunt oferite participanţilor de magazinul Pictor Shop.

Plimbarea pietonală de pe şoseaua Kiseleff în weekendul 6-7 august invită pe cei mici la joacă şi mişcare cu zonele de activităţi sportive pregătite de PROEDUS în zona Alveolelor.

Programul „Străzi deschise, București” pe Str. Jean Louis Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti | 6-7 august

Prezenţi pentru prima dată la „Străzi deschise”, Galeria Galateca şi Wise România au pregătit pentru acest weekendul programul artistic din strada Jean Louis Calderon.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 17.00 până la ora 21.00, pe Jean Louis Calderon 31 se întâmplă momente de poezie şi muzică în stradă pregătite de Wise România. Fiecare seară de weekend începe cu versuri din universuri, se continuă cu concerte live şi se încheie în paşi de dans cu un DJ set. Headlinerii sunt Ana Maria Pop, Gina Şerbănescu, Ana Maria Irimia, Ioana Andreea, Filip Cîrciumaru şi Mariuseşti. Pe strada Jean Louis Calderon, la intersecţia cu strada Batişte, vor avea loc activări Ecolog şi expoziţia de pictură a artistului Alex Şomăndroiu.

Tot pe strada Calderon, la intersecţia cu strada Thomas Masaryk, Galateca prezintă instalaţii şi ateliere pop-up din cadrul Săptămânii Sustenabilităţii Creative CSWeek. Din programul pregătit de Galateca pentru „Străzi deschise” fac parte instalaţii de artă semnate de Anca Boeriu şi Alexandru Simion Boeriu, ateliere şi performace susţinute de artistul Sergiu Chihaia pe tema eco-creativităţii şi o proiecţie video pe carosabil pe tema sustenabilităţii şi a grijii faţă de mediu, realizată de studenţii UNARte.

Programul „Străzi deschise, București” din afara traseului pietonal | 6-7 august

Pe lângă evenimentele de pe traseele pietonale ale „Străzilor deschise”, bucureştenii pot participa în weekendul 6-7 august la o serie de proiecte gândite de artişti independenţi ai oraşului şi implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

Astfel, evenimentul sold out „Tramvaiul Bookureşti” a ajuns în acest weekend la al treilea episod, o călătorie cu tramvaiul de epocă în care spectatorii ascultă poezii recitate de scriitorii oraşului, ascultă recitaluri de muzică şi poveşti despre Bucureşti. Călătoria din acest weekend este programată sâmbătă, 6 august, şi îi are ca invitaţi pe poeta Anastasia Gavrilovici şi artista Corina Sîrghi.

Un alt proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, Clubul de lectură „Institutul Blecher” duce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente „perife(e)rice”. Prima ediţie are loc duminică, 7 august, pe terasa Nuaj din strada Matei Voievod şi îi are ca invitaţi pe poeţii Diana Iepuse şi Andrei Dósa.

Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise”, de această dată cu o expoziţie de pictură ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă, între orele 12.00 şi 18.00.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În perioada 6-7 august 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe: 

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

Începând cu weekendul 2-3 iulie 2022, în weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.

Str. Jean Louis Calderon | Traficul rutier pe segmentul cuprins între Str. Batiște și str. C.A.Rosetti va fi restricționat începând de sâmbătă dimineața, ora 11:00, până duminică seara, ora 22:00.

PROGRAM ARTISTIC WEEKEND 13 | 6-7 august 2022

SÂMBĂTĂ, 6 AUGUST 2022

Zona centrală

Zona Calea Victoriei – Muzeul Naţional de Istorie a României // Teatru

18:30 – 19:10 / 19:30 – 20:10: The Best of Living Statues (Teatrul Masca)

Zona Calea Victoriei: Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative

19:00 – 21:00: De ce iubeşti Bucureşti?Instalaţie participativă (ARCUB)

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30: „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani” – expoziție(Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30: „Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte participative

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced mobilier stradal (ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Zona Şoseaua Kiseleff // Sport și Agrement

09:00 – 21:00: activităţi sportivelocuri de joacă şi minigolf (PROEDUS)

Sectorul 2: Strada Jean Louis Calderon – intersecţia cu strada Batiştei

17:00 – 17:45: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă recital de poezie cu actriţa Ana Maria Pop şi Gina Şerbănescu (WISE)

17:00 – 21:00: Expoziţie de artă Alexandru Şomăndroiu (WISE)

17:00 – 21:00: Activare Ecolog – soluţii pentru un stil de viaţă sustenabil  (WISE)

18:00 – 18:50: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă concert Ana-Maria Irimia (WISE)

19:00 – 21:00: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă DJ Set Mariuseşti (WISE)

Sectorul 2: Strada Jean Louis Calderon – intersecţia cu strada Thomas Masaryk

Instalaţii & ateliere pop-up din cadrul CSWeek – Săptămâna Sustenabilităţii Creative

17:00 – 21:00: Grija – Protecţie – Refacere instalaţie de artă de Anca Boeriu  (Galateca)

17:00 – 21:00: Calcification instalaţie de artă de Alexandru Simion Boeriu  (Galateca)

18:00 – 19:00: Performance pe tema eco-creativităţii – susţinut de artistul Sergiu Chihaia (Galateca)

19:00 – 21:00: Atelier pe tema eco-creativităţii – susţinut de artistul Sergiu Chihaia (Galateca)

19:00 – 21:00: Proiecţie video pe carosabil pe tema sustenabilităţii şi a grijii faţă de mediu – realizată de studenţii UNArte (Galateca)

17:00 – 21:00: activităţi sportivelocuri de joacă (PROEDUS)

Evenimente în afara traseului

Ruta Depoul Dudeşti – Bulevardul Banu Manta

19:00 – 21:00: Tramvaiul Bookureşticălătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (ARCUB & Asociaţia Arta nu muşcă) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5 – Casa Eliad

12.00 – 18.00: Expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)

//

DUMINICĂ, 7 AUGUST 2022

Zona centrală

Zona Calea Victoriei – Muzeul Naţional de Istorie a României // Teatru

18:30 – 19:10 / 19:30 – 20:10: The Best of Living Statues (Teatrul Masca)

Zona Calea Victoriei – Magazinul Victoria // Arte vizuale, Proiecte participative

10:00 – 12:00: (Vizavi de fosta Poliţie a Capitalei) Atelier „Icoane pe sticlă”atelier de pictură pentru copii (Romartizana)

Zona Calea Victoriei: Magazinul Muzica // Literatură, Proiecte participative

19:00 – 21:00: De ce iubeşti Bucureşti?Instalaţie participativă (ARCUB)

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30: „În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30: „Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte participative

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced mobilier stradal(ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Zona Şoseaua Kiseleff // Sport și Agrement

09:00 – 21:00: activităţi sportivelocuri de joacă şi minigolf (PROEDUS)

Sectorul 2: Strada Jean Louis Calderon – intersecţia cu strada Batiştei

17:00 – 17:45: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă recital de poezie cu Ioana Andreea (WISE)

17:00 – 21:00: Expoziţie de artă Alexandru Şomăndroiu (WISE)

17:00 – 21:00: Activare Ecolog – soluţii pentru un stil de viaţă sustenabil  (WISE)

18:00 – 18:50: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă concert folk Filip Cîrciumaru (WISE)

19:00 – 21:00: (Calderon 31) Poezie şi muzică în stradă DJ Set Mariuseşti (WISE)

Sectorul 2: Strada Jean Louis Calderon – intersecţia cu strada Thomas Masaryk

Instalaţii & ateliere pop-up din cadrul CSWeek – Săptămâna Sustenabilităţii Creative

11:00 – 21:00: Grija – Protecţie – Refacere instalaţie de artă de Anca Boeriu  (Galateca)

11:00 – 21:00: Calcification instalaţie de artă de Alexandru Simion Boeriu  (Galateca)

17:00 – 21:00: activităţi sportivelocuri de joacă (PROEDUS)

Evenimente în afara traseului

Zona Matei Voievod – Cafeneaua Nuaj

18:30 – 20:30: Institutul Blecher, ediţia 256. Seria „perife(e)rice – seară de lecutră cu poeții Diana Iepure și Andrei Dósa (ARCUB & Institutul Blecher) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5 – Casa Eliad

12.00 – 18.00: Expoziţie de pictură (Şcoala de Artă Bucureşti)