Un proiect creat de Areal Dans şi co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021

AREAL – Spaţiu pentru dezvoltare coregrafică este un proiect colectiv al cărui scop principal este generarea unui cadru inovator de dezvoltare profesională și creație, precum și atragerea de noi audiențe, încercând astfel să promoveze dansul contemporan în România, în special în rândul tinerilor și al categoriilor sociale marginalizate.

Proiectul cuprinde o serie de activităţi cultural-educaţionale grupate pe trei paliere: AREAL Educat (creșterea nivelului de înțelegere și conștientizare a beneficiilor dansului în rândul populației prin programe educative), AREAL Rezilient (oferirea de resurse pentru autocunoaștere și dezvoltare personală prin dans și mișcare) și AREAL Creativ, oferirea de oportunități de creație colaborativă și dezvoltare profesională pentru artiști și amatori de dans contemporan.

Printre obiectivele specifice, enumerăm: promovarea dansului ca metodă terapeutică, educativă și creativă în rândul elevilor și a profesorilor de la școala-parteneră, oferirea unui modul de trei întâlniri de terapie prin dans cu participarea a zece persoane cu tulburări bipolare, crearea unui laborator de creație pentru zece artiști și dezvoltarea unui performance urban pe un traseu public, organizarea de ateliere de yoga și creație dedicate mamelor și copiilor, într-un format dezvoltat prin proiectul IndieBox, [m]others, organizarea de ateliere de dans dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere, cu o participare maximă de zece persoane la fiecare întâlnire, susținerea unui atelier de educație juridică dedicat profesioniștilor de artă și organizarea unui atelier de dans contemporan și auto-cunoaștere.

Proiectul se adresează unui public-țintă divers, format din dansatori și coregrafi români, artiști cu experiență care derulează proiecte promovând practici participative, artiști asociați invitați în atelierele proiectului, amatori de dans și artă contemporană, persoane cu deficiențe de vedere, elevi (copii și adolescenți) care vor fi încurajați să descopere arta contemporană și, în fine, publicul larg din București.

Evenimentele din cadrul proiectului desfăşoară pe cele trei paliere mai sus menționate. Astfel, AREAL Educat propune un format educațional și artistic implementat de Valentina de Piante Niculae (coregraf) la Școala Italiană Aldo Moro și care privește desfășurarea unor activități ce propun metode diverse de raportare la mișcare, creație și cunoștințe. În cadrul aceleiași secțiuni, se desfăşoară și atelierele ”[m]others pentru mame și copii”. AREAL Rezilient se va concentra asupra educației juridice prin atelierul susținut de Loredana Larionescu (fost avocat, în prezent psihoterapeut), asupra psihoterapiei prin dans și mișcare pentru persoane cu tulburare bipolară, dar și asupra dezvoltării prin dans și mișcare pentru publicul larg. Valentina De Piante Niculae va susține în cadrul aceluiași modul ateliere de predare a metodei Feldenkrais, în timp ce coregrafa Catrinel Catană va desfășura un atelier intensiv, „Dans-Abil”, dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. AREAL Creativ înseamnă „Sistem Viu”, modul de zece ședințe de dans contemporan conduse de coregrafa Cristina Lilienfeld și adresat adolescenților și adulților, axat pe explorarea fiecărei părți a corpului prin anatomia experiențială, dar și „Bucureștiul în mișcare”, laborator participativ de creație condus de coregraful Cosmin Manolescu în luna octombrie 2021 în colaborare cu alți zece artiști și cu persoane din publicul larg interesate de mișcare și care locuiesc în cartierele periferice ale Bucureștiului.

Program și detalii aici.

Despre Areal Dans

Misiunea AREAL constă în susținerea cercetării în domeniul coregrafic și a colaborărilor artistice la nivel interdisciplinar, urmărind, de asemenea, și solidificarea relației dintre scena de dans contemporan și public. AREAL își propune să acționeze ca actor social de impact și activ în mijlocul comunității din România, căutând să propulseze dansul ca motor al progresului la nivel colectiv și individual, încurajând diversitatea culturală, corporală și artistică. AREAL își propune să ofere resurse și să susțină mobilitatea profesioniștilor dansului în vederea dezvoltării sectorului coregrafic din București.

La nivelul evenimentelor cu impact public semnificativ, amintim Stagiunea CORP, organizată de AREAL și derulată în perioada septembrie-noiembrie 2020. Stagiunea CORP a însemnat un program complex și divers de evenimente live – spectacole la Muzeul MARe și la Muzeul Ferdinand sau în aer liber la cascada Urlătoarea de la Bușteni, dar și o stagiune online și o serie de discuții ”Istorii prezente în spații incomode”. CORP2021 (31 august-4 septembrie 2021) vine în continuarea acestui program, propunând performance-uri, spectacole și filme de dans sau intervenții în Parcul Carol, la ARCUB (Hanul Gabroveni) și la Institutul Goethe din București.

AREAL își desfășoară în prezent activitatea la Areal | spaţiu pentru dezvoltare coregrafică, care serveşte de asemenea găzduirii artiștilor primiți în rezidență la AREAL și desfășurării de activități artistic-pedagogice de către alți colegi din sectorul coregrafic (cursuri, laboratoare, ateliere de dans și mișcare).

Foto: Alina Uşurelu