REZERVĂ BILETE

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 11.00

Spectacol de teatru pentru copii
„Clara și timpul liber”

One-woman show cu Ana Turos
Voce: Valentina Zaharia, Alex Lungu
Ilustrație muzicală: Alex Lungu
Decor: Ana Maria Hariton
Un proiect unteatru pentru copii

ARCUB – Sala Mare
Durata: cca 60’

Teatrul unteatru de copii participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu spectacolul „Clara si timpul liber” care a primit Premiul Special al Juriului la ultima ediție a Bucharest Fringe.

Ca în fiecare zi, Clara Funcționara își vede cu conștiinciozitate de lucru, programând activitățile extrașcolare ale copiilor. Doar că azi, ca în nici o alta zi, în  Biroul Oficial de Ocupare a Timpului Oficial Liber totul pare sa meargă pe dos la propriu și la figurat. Înnebunită de dosare cu tabele și orare, dar mai ales de Vocea care nu îi îngăduie nicio pauză, Clara primește un telefon care îi amintește de ceva aproape uitat: faptul că și ea a fost odată copil. Sătulă de atâtea planificări, mintea începe sa îi umble brambura și scapă frâiele în care era atât de bine ținută imaginația. Va reuși oare Clara să găsească secretul eliberării timpului liber?

Un spectacol fără prea multe vorbe, cu umor și un strop de poezie despre frumusețea lucrurilor născute din întâmplare, neplanificate. De văzut împreună cu părinții. 

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 15.00

Proiecție de film documentar
„Axele strâmbe ale orașului – 1994”

Eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”
Un proiect Galeria Ivan

ARCUB – Sala Coloanelor
Durata: 51 min

„Bucureștiul în care se lucra din 1954 în contul lui 1977 (În Bucureștiul iubit) și Bucureștiul haotic din 1994 (Axele noi ale orașului) marchează două înfrângeri, două întoarceri înapoi, spre ruine, e un fel de satisfacție arheologic estetizantă a artei povera, un fel de carte a lui Iov sau Babelul lui Bruegel (Icar). Un timp am colecționat case ciudate, un fel de cuiburi […], am făcut o casă de lut și un film (Pământul), legat și de Pustiul, filmul despre Dobrogea.” Ion Grigorescu, 9 iulie 2005

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 17.00

Proiecție de film documentar
„Colentina / Balta Albă / Cutremurul – din 1977”

Eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”
Un proiect Galeria Ivan

ARCUB – Sala Coloanelor
Durata: 14 min

”În toate aceste trei filme sunt momente în care totul (lumea, imaginea, constituentul) dispare și reapare. Și în Âme e un lung loc (filmat în Fundeni, Colentina) în care pielea preia sufletul, se văd prea mult cartierele sărace de pe malul Colentinei: totul e praf, praf ridicat de jocul copiilor, copii făcuți din praf, încarnare.” Ion Grigorescu, 09.07.2005

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 17.30

Dragă B.
Dialoguri cu scriitori despre orașul București

Moderate de Svetlana Cârstean
Invitaţi: Ioana Pârvulescu, Katia Pascariu, Bogdan Ghiu

ARCUB – Sala Librărie
Durata: 60 min

Zilele Culturii Urbane la ARCUB sunt completate de o serie de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti” moderate de Svetlana Cârstean. Parte a proiectului „Dragă B. Scrisori către oraşul Bucureşti”, cele trei conferinţe din 14, 15, respectiv 16 ianuarie aduc la ARCUB pe cei unsprezece autori români care au participat în proiect. Un instrument de mapare a relaţiei cu Bucureştiul, proiectul „Dragă B.” conţine scrisori către Bucureştiul pandemic semnate de Andreea Răsuceanu, Bogdan Alexandru Stănescu, Bogdan Ghiu, Mihai Duţescu, Cristian Iftode, Simona Popescu, Vasile Ernu, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Luiza Vasiliu, alături de iniţiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 18.00

Spectacol de teatru lectură
„Cel mai bun copil din lume”

De Alina Şerban
Un proiect Asociația Untold Stories

ARCUB – Sala Studio
Durata: 60 min

“Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat și interpretat de aceasta. Spectacolul spune o poveste romă ce abordează tema identității rome actuale și reprezintă un produs cultural unic, fiind primul spectacol cu un asemenea subiect de autoreprezentare romă în oferta culturală a unui teatru naţional. „Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate social şi rasial, oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate. Spectacolul este un produs cultural de autoreprezentare valoros pentru comunitatea romă, care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Despre Alina Şerban

Alina Şerban este actriţă, dramaturgă, scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România. Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina a trecut prin sărăcie extremă, discriminare, apoi a fost în sistemul de protecție al copilului.  A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom și de 12 ani foloseşte arta pentru a genera schimbarea socială şi a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Alina Șerban și-a făcut debutul cu scurtmetrajul  “Bilet de iertare” – primul proiect de film despre sclavia romilor, prezentat din perspectivă romă. “Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA și este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.

Pentru rolul lui Ali din filmul „Gipsy Queen” a primit Premiul pentru cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 și a fost nominalizată  la Premiile Academiei Germane de Film. A reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Cannes, în 2018, cu rolul din pelicula „Singură la nunta mea”, rol pentru care este distinsă cu numeroase premii.

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 19.00

Spectacol de teatru
„Cassandra”

de Norah Sadava & Amy Nostbakken
Traducere: Denisa Nicolae
Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu
Regie: Leta Popescu
Scenografie: Tudor Prodan
Muzică: Mihai Dobre
Mișcare scenică: Ștefan Lupu
Pregătire muzicală: Oana Pușcatu
Sunet: Daniel Octavian Nae
Lumini: Marius Nițu
Un proiect Vanner Collective și Apollo111 Teatrul

ARCUB – Sala Mare
Durata: 1h 30’ (fără pauză)

Spectacolul Cassandra a fost desemnat Cel mai bun spectacol la Bucharest Fringe #11. Cassandra  e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.

Credit foto: Isidor Popescu / Cassandra  

_________________________________________________________________

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 20.30

Jam session „Unshame Dance”

Muzică live de Alexandros Raptis şi Denis Bolborea
Un proiect Asociatia Developing Art

ARCUB – Sala Arcelor
Durata: 60 min

Asociația Developing Art aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB atelierele de dans contemporan și un jam session cu muzică live lansate toamna trecută în cadrul primei ediții a proiectului „UnShame Dance” co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.

~~~

Participarea la evenimentele din cadrul „Zilelor Culturii Urbane la ARCUB” este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe arcub.ro/bilete-online/iar accesul se face după prezentarea Certificatului Verde.

Accesul la atelierele de dans din 14, respectiv 15 ianuarie se face pe bază de programare/înscriere la adresa inscrieri@arcub.ro. Numărul de participanți/atelier este de 15 persoane.