SoNoRo 2021
Un proiect creat de Asociația SoNoRo şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021
Festivalul SoNoRo ajunge în 2021 la cea de-a XVI-a ediție și dorește să aducă, prin tema sa – „Dreamtigers” – un omagiu marelui scriitor sud-american, Jorge Luis Borges. Totodată, continuând tradiția ultimilor ani, Festivalul SoNoRo își propune să deschidă accesul publicului larg către muzica de cameră, prin alegerea unor spații surprinzătoare și nonconformiste, care surprind, incită, atrag public nou către muzica de cameră, dar și publicul fidel Sonoro către zone ale orașului în afară spațiului clasic.
Șase dintre concertele Festivalului, care fac obiectul acestei finanțări, propun o conectare a spațiilor clasice de concert cu spații alternative, situate în cartiere în afara centrului și care, prin activitatea lor culturală contribuie la revitalizarea acestor zone ale orașului.
Mediul cultural actual este segregat între scena marilor săli de concerte și teatre, scena artiștilor consacrați și scena independentă, formată din tineri artiști, care încearcă să-și găsească un loc în acest peisaj cultural. Bucureștiul oferă o multitudine de spații care pot fi revitalizate prin artă și readuse în atenția locuitorilor orașului, oportunitate pe care Festivalul SoNoRo dorește să o adreseze și la această ediție.
În 2021, Festivalul SoNoRo împarte programul din București între spațiile consacrate de concert, precum Ateneul Român sau Auditoriumul Muzeului Național de Artă al României, cu spații din cartiere precum Filaret – Rahova (Palatul Bragadiru și Club Expirat), Timpuri Noi (Club Guesthouse), Floreasca (Fratelli Studios), dar și în spații ale Universității București (Sala de Lectură „Nicolae Georgescu-Tistu” a Facultății de Litere) și ale UNATC “I.L. Caragiale” (Sala “Victoria”).
În completarea acestei selecții eclectice de spații, vin concerte în spații clasice care găzduiesc în fiecare an Festivalul SoNoRo, precum Ateneul Român și Auditoriumul MNAR. Aceste concerte vor fi transmise live, gratuit, pe platforma www.sonoro.ro, pentru a facilita accesul unui public cât mai larg la cele mai frumoase spații de concert din București.
Programul concertelor va fi susținut de muzicieni consacrați ai scenelor internaționale: Gilles Apap (vioară), Mihaela Martin (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Erik Schumann (vioară), Vladimir Mendelssohn (violă), Răzvan Popovici (violă), Borin Andrianov (violoncel), Valentin Răduțiu (violoncel), Zoran Markovic (contrabas), Diana Ketler (pian), Simon Trpčeski (pian), Marcelo Nisinman (bandoneon), Pablo Barragan (clarinet), alături de tineri muzicieni români, foști beneficiari ai programului de burse SoNoRo-Interferențe: Valentin Șerban (vioară), Ștefan Cazacu (violoncel), Dragoș Dimitriu (pian), Radu Greluș (clarinet).
Concertele Festivalului SoNoRo atrag în fiecare an în București peste 5.000 de spectatori, atât public cunoscător și iubitor de muzică clasică, cât și un public nou, tânăr, interesat de ineditul abordării, spațiile neconvenționale și programul complex pe care îl propune festivalul.
Anul acesta, prin implicare comunităților de tineri artiști, este activat un public nou, care poate descoperi atât lucrări deosebite aparținând repertoriului clasic, cât și spații noi în oraș, potrivite pentru manifestări artistice.
În cadrul Festivalului va fi organizat și un spectacol de tip teatru-labirint organizată de partenerii proiectului, Teatrul Godot și studenții UNATC “I. L. Caragiale”.
În plus, prin transmiterea online a trei concerte în spații importante – Palatul Bragadiru, Auditoriumul MNAR și Ateneul Român – expunerea proiectului și a spațiilor în care vor avea loc crește la un număr nelimitat de persoane, prin accesibilitate oferită atât de mediul online, cât și de gratuitatea accesării concertului.
O altă categorie importantă de public vizat este cea legată de proprietarii sau administratorii spațiilor alternative de spectacole, care prin expunerea pe care o oferă găzduirea unui concert, parte a Festivalului SoNoRo, vor beneficia de promovare în rândul unui potențial viitor public.
În cadrul festivalului, Asociația Sonoro va organiza și două concerte dedicate copiilor din familii defavorizate. Aceștia vor lua parte la concerte, iar la final, vor avea ocazia să discute cu muzicienii despre ce înseamnă muzica, viața de artist sau mici curiozități legate de cum pot începe să studieze anumite instrumente.
Pentru detalii despre evenimentele SoNoRo dar și reactualizări referitoare la concerte vă rugăm să consultați pe site-ul sonoro.ro.