Un proiect creat de Asociația Cinemascop şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Les Films de Cannes à Bucarest a fost înițiat în ideea de a încerca organizarea cu regularitate a unor proiecţii de film la Bucuresti – proiecţii eveniment care să ofere spectatorilor români în premieră cele mai noi filme de autor care au avut premiera mondială la Cannes, în acelaşi an, pentru a contribui la promovarea filmului de autor.

Proiectul reprezintă o oportunitate pentru publicul de cinema din România, de a vedea cele mai recente producții de film internațional, prezentate / premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume și de a-i întâlni pe câțiva dintre realizatorii filmelor prezentate, în cadrul unor sesiuni Q&A în sala de cinema. În completarea proiecțiilor de film, proiectul curpinde evenimente conexe, dedicate profesioniștilor din industrie, studenților la facultăți de profil, sau publicului tânăr.

Printre secţiunile de interes ale festivalului, se numără Ziua de Aur, Focus / țară invitată, o Retrospectivă unui cineast de renume internațional, Ce mai fac vecinii noștri?, Focus dedicat unui actor internațional şi Secțiunea Film Românesc.

Ediţia din 2021 a festivalului aduce la Bucureşti peste 80 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj, zeci de premiere şi 15 titluri în proiecţie unică.

Despre Asociaţia Cinemascop

Asociaţia Cinemascop este o asociaţie non-profit creată cu scopul de a dezvolta proiecte culturale și pentru formarea profesională în domeniul audiovizualului, cinematografiei și ariilor interdisciplinare conexe și pentru încurajarea dialogului din domeniul audiovizual. Unul din obiectivele Asociației Cinemascop este de a contribui la înţelegerea fenomenului de cultură vizuală și cinematografică, la educarea și familiarizarea publicului cu acesta, prin organizarea unor evenimente, activități, manifestări și programe specifice: festivaluri de film de artă, caravane de film în țară, masterclass-uri, concursuri sau întâlniri cu reprezentanți din industria cinematografică națională și internațională. Educarea și formarea unor noi publicuri tinere care consumă artă vizuală este o prioritate a Asociației.

Printre proiectele cele mai reprezentative desfășurate de Asociația Cinemascop se numără festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (are 11 ediții în București și organizează ediții locale în numeroase orașe din țară), care adună anual cele mai importante filme și nume ale industriei internaționale, cu accent pe filmele prezentate în același an la Festivalul de la Cannes. Alte evenimente organizate de Asociație sunt Festivalul Filmului American Independent (cea de-a 5-a ediție a avut loc în 2021) – un festival de film, cultură și lifestyle american, care își propune să folosească popularitatea cinematografului, dar și a valorilor culturale propagate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare și formative în rândurile unui public român în educația căruia aceste valori au un loc semnificativ; Caravana Les Films de Cannes, care continuă inițiativa edițiilor locale ale festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ducând o parte din filmele de la Cannes în numeroase orașe din țară; Concursul de scenarii Write a Screenplay For…, organizat cu sprijinul HBO Europe.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest

Detalii aici.